Portugal

Reseguide
Albufeira som visar en sandstrand, bad och en kuststad
Smutta på portvin under en semester i Portugal – Vasco da Gamas hemland på Iberiska halvön, känt för historiska städer, Atlantöar och en europeisk teplantage.

Tillbringa en weekend i Portugal, en av kolonialtidens centralmakter. Härifrån kom den första europén som nådde Indien sjövägen. Portugiserna erövrade också stora delar av Sydamerika. I dag är Portugal inte längre en kolonialmakt, men städerna vittnar ännu om nationens glansdagar. Res runt till de välkända hamnstäderna och utforska de pittoreska Atlantöarna.

I Portugals huvudstad Lissabon kan du se landets rikedomar från kolonialtiden. Ta en rundtur i hamndistriktet Belém. Härifrån hissade världsberömda upptäcktsresenärer som Vasco da Gama seglen för hundratals år sedan. Da Gamas kropp ligger begravd i 1500-talsklostret Mosteiro dos Jerónimos och en staty av honom står på Rua Augusta Arch. I Lissabon kan du också se Portugals egen historia som ett land koloniserat av andra imperier. Utforska fortet Castelo de São Jorge från 1000-talet, som bär spår av romare, visigoter och morer.

Medan Lissabon är en stad som lever på import blomstrar den stora staden Porto tack vare en av landets mest kända exportvaror: den söta dessertdrycken portvin. Besök vinodlingarna kring staden, där vingårdsterrasser pryder sluttningarna kring den vindlande Douro-floden. I Portos bergslandskap finns mästerverk från både barock och modern tid bland färggranna villor.

En sevärdhet som får Portugal att sticka ut från sina europeiska grannländer är ögruppen Azorerna som ligger långt från kusten men inom landets gränser i Atlanten. Flyg till någon av de här nio vulkaniska öarna, så kan du fylla din semester i Portugal med friluftsäventyr. Landets högsta berg Mount Pico tornar upp sig över öarna. Klättra upp till toppen och beundra den fantastiska utsikten över Azorerna. Huvudön São Miguel har heta vulkaniska källor, en vacker lagun i mitten och en av Europas få teplantager.

Börja din semester i Portugal med att flyga till en internationell flygplats utanför Lissabon eller nära Ponta Delgada på São Miguel. Vulkaniska vildmarker och imperialistiska rikedomar väntar på dig.

Populära städer i Portugal

Lissabon som visar en stad och historisk arkitektur såväl som en stor grupp av människor
Distrito de Lisboa
Historisk, Konst och Museer
Lissabon, eller Lisboa som staden heter på portugisiska, är Portugals huvudstad. Om man är ute efter sol och bra väder är det bäst att resa till Lissabon mellan mars och oktober. Staden är vackert belägen vid den portugisiska kusten i en skyddad viadukt. Det gör att vattnet är varmt och härligt stora delar av året och inte lika kallt som på vissa andra delar av den portugisiska atlantkusten.

Saker att besöka

 • Castelo de São Jorge
 • Praça do Rossio
 • Praça do Comércio
Dom Luis I-bron som inkluderar nattliv, en å eller flod och gatuliv
Porto
Floder, Hamnar och Kaféer
Portugals näst största stad lockar besökare med sin rika historia, sina prisbelönta viner och sin storslagna arkitektur.

Saker att besöka

 • Ribeira-torget
 • Clerigos kyrka
 • Portos historiska stadsdel
Madeira
Funchal
Restauranger, Hav och Trädgårdar
Huvudstaden på den portugisiska ön Madeira är en vacker stad längs sydkusten med stränder, historiska byggnader och äventyr bland det marina djurlivet.

Saker att besöka

 • Madeiras botaniska trädgård
 • Stora torget
 • Monte Palace Gardens
Faro Island strand som visar en sandstrand och kustutsikter
Faro
Trevliga människor, Restauranger och Småbåtshamnar
En weekendresa till Faro passar utmärkt om du vill utforska naturparken Ria Formosa, och staden bjuder dessutom på historiska byggnader, stränder och barer.

Saker att besöka

 • Faro gamla stan
 • Faros katedral
Albufeira som inkluderar en strand och landskap såväl som en man
Albufeira
Utsikt mot stranden, Restauranger och Barer vid poolen
Koppla av på stränderna, utforska den gamla stadskärnan och ät välsmakande skaldjur på ett av Portugals populäraste resmål.

Saker att besöka

 • Torget i Albufeiras gamla stad
Azorerna presenterar en sjö eller ett vattenhål
Ponta Delgada
Öar, Småbåtshamnar och Turer
Ponta Delgada väntar: utsikt över vackra öar, kaféer, valskådning och mycket mer!

Portugal

Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa: