Reseinformation

Uppmärksamma existerande reseråd om coronaviruset (covid-19) och kontrollera uppdateringar från Världshälsoorganisationen (WHO). På grund av det stora antalet störningar i resetrafiken kan det ta upp till 30 dagar att hantera återbetalningar.

SigtunaSverige

Åk på en resa till Sigtuna där historien är högst levande i staden vid Mälarens strand.

Ungefär 6 mil ifrån centrala Stockholm ligger historierika Sigtuna. Sigtuna grundades redan i slutet av 900-talet och kan därför titulera sig som Sveriges första stad, och det var dessutom här de första svenska mynten präglades. Då är det inte så konstigt att här finns många sevärdheter, från bronsåldern och framåt.

Stora gatan är Sveriges äldsta gata och det var här Erik Segersäll en gång i tiden grundlade staden. Här kantas gatan idag av trähus i pastellfärger från 1700- och 1800-talen där små butiker och restauranger frodas. I rådhuset från 1744 ligger idag Sigtuna Museum som också omfattar Lundströmska gården från 1800-talet och Borgmästargården från 1900-talet.

30 minuters bilfärd från centrum står pampiga Skoklosters slott som bjuder besökare på visningar av slottsrummen, som exempelvis Kungssalen och Kuriosakabinettet, samt utställningar. Andra slott som är väl värda ett besök är Rosersbergs slott från 1600-talet och Steninge slott från 1700-talet med tillhörande barockpark. Är du intresserad av ännu äldre historia finns det massvis av runstenar och lämningar från medeltiden i och runt staden, som Sälnastenen och S:t Olofs kyrkoruin.

För en fysisk utmaning kan du vandra på Upplandsleden som är totalt 45 mil lång och som går genom kommunen. Vill du hellre ha en avkopplande weekend i Sigtuna rekommenderas strandpromenaden längs Mälaren. Gå ner till Sigtuna gästhamn och titta på det glittrande vattnet medan du äter glass. Behöver du svalka dig med ett bad finns det fem olika utomhusbad, däribland Steningebadet vid Steninge slott och Sjudargårdsbadet.

Resor till Sigtuna behöver inte nödvändigtvis göras under sommaren eftersom det även vintertid finns mycket att göra och se. På Stora torget samlas människor kring granen och de olika stånden under Sigtuna julmarknad för att handla godsaker, hantverk och insupa julstämningen. En annan populär marknad är Sigtuna Möte då besökarna bjuds på en tidsresa tillbaka till 1912 – många tar chansen att klä sig tidsenligt.

Närmaste flygplats är Stockholm Arlanda Airport. Eftersom staden ligger mellan Stockholm och Uppsala går det många tåg och bussar mellan städerna. När du väl är framme är det bara att börja resa i tiden till den period du är mest intresserad av.

Topphotell i Sigtuna

Uppskattat pris för 1 natt och 2 vuxna
Sigtunahöjden Hotell & Konferens
Sigtunahöjden Hotell & Konferens
4 out of 5
Hertigvägen 7, Sigtuna

Detta hotell med spa i centrala Sigtuna ligger mindre än 3 km från Humbacken, Sigtuna marina och Klockbacken. Sigtuna museum och Sankt Olofs kyrka ligger också ...

4.3/5Excellent! (93 recensioner)
Kan varmt rekommendera!

"Vacker miljö, fantastisk service. Tack för en fin helg Sigtunahöjden! Frukosten får 5/5 ✨"…"

Recension från 2 dec. 2019

Sigtunahöjden Hotell & Konferens
Stora Brännbo
Stora Brännbo
4 out of 5
Stora Brännbovägen 2, Sigtuna

Detta hotell med spa i centrala Sigtuna ligger tio minuters promenad från Sankt Olofs kyrka och Klockbacken. Sigtuna museum och Drakegården ligger också en kvarts ...

4.2/5Very Good! (183 recensioner)

"Kanon ställe att bo på. Trevlig personal. Fina och fräscha rum. Rekommenderas++++"…"

Recension från 1 dec. 2019

Stora Brännbo
1909 Sigtuna Stads Hotell
1909 Sigtuna Stads Hotell
5 out of 5
Stora Nygatan 3, Sigtuna
Gratis avbokningBoka nu, betala vid vistelsen
1 290 kr
per natt
4 apr. - 5 apr.

Detta familjevänliga hotell i Sigtuna ligger på the Strip, nära Klockbacken och Sigtuna marina. Drakegården och Sigtuna museum ligger dessutom fem minuter ...

4.6/5Exceptional! (140 recensioner)

"Vänlig personal, bra rum och mysigt hotell. God mat med extra beröm för matjessillen. En helt sagolik förrätt. Även biffen som huvudrätt var del av en väl komponerad tallrik. Tyvärr föll rårakan med löjrom helt utanför den i övrigt perfekta kvällen."…"

Recension från 2 feb. 2020

1909 Sigtuna Stads Hotell

Populära sevärdheter i Sigtuna

Solna köpcentrum
Bild av Solna köpcentrum

Solna köpcentrum

3.5/5(15 recensioner)

På din resa till Solna kan du försöka hitta den perfekta souveniren på Solna köpcentrum. Detta område är känt för sina restauranger, och kanske lika njutbar är museerna.

ABBA The Museum
Bild av ABBA The Museum

ABBA The Museum

4.5/5(24 recensioner)

ABBA The Museum är ett populärt museum i Centrala Stockholm med anrik historia. Njut av museerna i området, eller aktivera dig med lite guidade turer.

Vasamuseet
Bild av Vasamuseet

Vasamuseet

4/5(37 recensioner)

Se det storslagna Vasakeppet som sjönk i Stockholms hamn under sin jungfrufärd den 10 augusti 1628. På museet kommer 1600-talet till liv med märkvärdiga och fascinerande detaljer från ett skepp som låg orört i 333 år tills det bärgades 1961.

Skansen
Bild av Skansen

Skansen

4.5/5(51 recensioner)

Lämna moderna Stockholm bakom dig och lär dig mer om nordiska traditioner på anrika Skansen.

Ericsson Globe Arena
Bild av Ericsson Globe Arena

Ericsson Globe Arena

4.5/5(40 recensioner)

Se något evenemang på Ericsson Globe Arena medan du är i Johanneshov. Detta område är känt för sina restauranger, och kanske lika njutbar är museerna.

Drottningholms slott
Bild av Drottningholms slott

Drottningholms slott

4.5/5(39 recensioner)

400-åriga Drottningholms slott är kronjuvelen i kungafamiljens residenser. Upptäck det vackra slottet och de underbara trädgårdarna.  

Toppaktiviteter i Sigtuna

Tur i Stockholms skärgård med guide
Bild av Tur i Stockholms skärgård med guide

Tur i Stockholms skärgård med guide

90 % av resenärer rekommenderar aktiviteten
320 kr
Per vuxen
Båttur på de kungliga kanalerna
Bild av Båttur på de kungliga kanalerna

Båttur på de kungliga kanalerna

96 % av resenärer rekommenderar aktiviteten
230 kr
Per vuxen
Tur i Stockholm med Red Sightseeing-buss med hop-on/hop-off och båtalternativ
Bild av Tur i Stockholm med Red Sightseeing-buss med hop-on/hop-off och båtalternativ

Tur i Stockholm med Red Sightseeing-buss med hop-on/hop-off och båtalternativ

337 kr
Per vuxen