Varberg

Reseguide
Bild från Corbis
I den historiska kurorten Varberg blandas adrenalinfylld vindsurfing med spabehandlingar och medeltidshistoria med traditionell badsemester.

Sveriges kurort Varberg kantas av karga klippor i norr och milsvida sandstränder i söder, och spa-anläggningarna vid kusten ligger vägg i vägg med surfingbutiker.

Redan vid mitten på 1800-talet började svenskarna resa till Varberg för att besöka kurorten och havsbadet. Den idylliska staden blev även en populär destination för konstnärer på 1890-talet, då målare från den så kallade Varbergsskolan lockades hit av det vackra landskapet och den pittoreska stadskärnan.

Besök Varbergs fästning, som byggdes så tidigt som 1290, och som idag är ett välkänt landmärke och en populär plats att gifta sig på. Gå en guidad tur och ta del av den stormiga historien kring byggnaderna och livet uppe på borgen. Blicka ut över havet och njut av den hisnande utsikten från den här medeltida befästningen.

Inne på fästningen finner du Hallands kulturhistoriska museum och norra Europas bäst bevarade medeltidsman – Bockstensmannen. Se liket och de kläder han bar när han blev ihjälslagen och begraven i mossen på 1300-talet. Utställningen Halland genom tiderna tar med besökaren på en tidsresa som börjar strax efter det att inlandsisen har smält och slutar i vår egen tid.

Under din resa till Varberg får du så klart inte missa det välgörande vattnet i denna drygt 200 år gamla kurorten. Här hittar du några av landets finaste spa-anläggningar med spännande massagevarianter, kurbad och kroppsbehandlingar. Njut av det salta vattnet på Varmbadhuset, som hämtas direkt från havet och värms upp till behagliga 32 grader. Modigare typer kanske föredrar Kallbadhuset där man året runt kan njuta av ett energigivande och svalkande dopp i havet, för att därefter slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt.

Varbergs stränder lockar många besökare på sommaren, och drar lika många barnfamiljer som ungdomar och vindsurfare. Apelviken, strax söder om centrum, har en lång sandstrand, och precis vid Kallbadhuset ligger Barnens strand, en barnvänlig om än mindre långgrund strand.

Varberg ligger på Hallandskusten mellan Göteborg och Falkenberg, och du tar dig enkelt hit med tåg eller bil. Tillbringa en dag på stranden eller boka boende i Varberg, där du hittar allt från lyxiga spahotell till välutrustade campingplatser.

Varbergs Kusthotell
Varbergs Kusthotell
4 out of 5
Nils Kreugers väg 5, Varberg