Hallands län

Sverige
Bild från Shutterstock
Boka en resa till Halland och du har nära till kusten med alla dess nöjen, både till land och till havs.

I landskapet Halland befinner du dig i sydvästra Sverige och chansen är stor att du hittar ett boende med utsikt mot Kattegatt. Hamnstaden Halmstad är landskapets största stad, följt av Varberg, Falkenberg och Kungsbacka. Funderar du på ett weekendpaket till Halland kommer här ett axplock på vad du kan se och göra.Halmstad är en stad som präglas av kultur och historia. Konstintresserade har här både Hallands Konstmuseum och Halmstad Konsthall. Under 1600-talet då landskapet hörde till Danmark byggdes Halmstad slott, där teaterföreställningar och den årliga julmarknaden äger rum. Andra intressanta äldre byggnader är korsvirkeshuset Brooktorpsgården och en del av de byggnader som återfinns vid friluftsmuseet Hallandsgården.Halmstad är inte ensamt om att ha ett slott, utan Kungsbacka kan stoltsera med Tjolöholms slott i tudorstil och med tillhörande trädgård. Vill du hellre se och uppleva det vanliga livet på 1800-talet, beger du dig till Äskhults by och kan bland annat möta höns, hästar och får och fika traditionellt i kaffestugan. Gamla stan i Falkenberg har också äldre byggnader, som Falkmanska huset med café och Hindströmsgården från 1736.Varberg är en plats där du kan ägna dig åt många vattenaktiviter. Sommartid kan du inte bara bada vid ställen som centralt belägna Kallbadhuset med Barnens badstrand intill, eller vid någon avskild vik utmed kusten, utan det finns även möjligheter att fiska och surfa. I Varberg finns massor av insjöar där Oklången, Mäsen och Skällingesjön har badbryggor och sköts av kommunen.Många weekendresor till Halland har Ullared som mål, där varuhuset Gekås Ullared utgör paradiset för den som vill ägna sig åt billig shopping. Värt att nämna är att här omkring finns även Upzone Äventyrspark, där familjen eller kompisgänget kan testa sina klätterfärdigheter.Vill du uppleva det fantastiska och varierande landskapet på nära håll, kan du vandra en eller flera etapper av Hallandsleden. För att först ta dig till någon av sträckans utgångspunkter måste du förstås börja med att resa hit: Du kan exempelvis ta flyget till Halmstad City Airport, färdas med bil på E6, åka tåg på västkustbanan eller ta buss med Hallandstrafiken.

Populära städer i Hallands län

Halmstad presenterar båtkörning, en å eller flod och en liten stad eller by
Halmstad
Naturparker, Golf och Historisk
Om du vill uppleva den svenska sommaren så är västkustpärlan Halmstad ett säkert kort, men staden är ett mysigt resmål även resten av året.

Saker att besöka

  • Tylösand strand
  • Picassoparken
Varberg som inkluderar en strand
Varberg
Span, Surfing och Monument
I den historiska kurorten Varberg blandas adrenalinfylld vindsurfing med spabehandlingar och medeltidshistoria med traditionell badsemester.

Saker att besöka

  • Varbergs fästning