Saker att göra i München

Aktiviteter, attraktioner och turer
München

München – saker att göra i en kulturstad

För konstintresserade besökare är det perfekt att boka flyg till München. Den här kulturella skattgömman är full av smultronställen för dig som vill gå på konsert, teater eller museum. Dessutom finns många vackra gamla byggnader, trots att staden blev svårt bombskadad under andra världskriget. Återuppbyggnaden bevarade det mysiga gamla gatunätet där du ännu kan känna historiens vingslag. De flesta känner redan till staden arrangerar Oktoberfest på hösten varje år. Älskar du öl är det roligt att komma hit under festligheterna som varar i två veckor. Läs vidare så får du veta mer om vad som finns att göra i München.

Sevärdheter och upplevelser i München

Mitt i staden ligger Marienplatz, som under medeltiden var ett handelstorg. Nu är det en charmig mötesplats där du kan se Bayerns skyddshelgon Patrona Bavariae, en guldfigur högst upp på en imponerande pelare. Nymphenburg slott är ett trevligt besöksmål om du kommer hit på sommaren. Då kan du strosa omkring i slottsträdgården och beundra den vackra byggnaden, kanalerna och parkerna. Ett annat utflyktsmål för dig som vill vistas utomhus är grönområdet Englischer Garten. Här kan du dricka öl på någon av de många uteserveringarna. Är du intresserad av idrottshistoria får du inte missa Münchens olympiapark, där du kan se landmärket Olympiatornet. Området byggdes upp inför till de olympiska spelen 1972 och här ligger bland annat Olympiastadion och den olympiska simhallen. Du som inte kommer hit under ölfestivalernas ölfestival (Oktoberfest) kan gå på rundtur med ölprovning, som erbjuds på flera håll i staden.

Att göra – München för kulturfolk

Är du storkonsument av kultur har du hamnat rätt i München. Att göra-listan kan lätt bli lång, så det gäller att prioritera rätt. Bland stadens finaste institutioner hittar du Alte Pinakothek, ett konstmuseum i klass med Prado och Louvren. Här hittar du mästerverk från många europeiska länder och kan tillbringa timmar i den sagolika byggnaden. Det stora tekniska museet heter Deutsches Museum och är fascinerande för både vuxna och barn. Vill du gå på teater är Altes Residenztheater ett utmärkt alternativ, eller så kan du se en föreställning på Neues Residenztheater. Operahuset Bayerische Staatsoper är oslagbart och spelar upp tidlösa klassiker i München. Aktiviteter för musikintresserade turister är många. Bland annat finns många fantastiska orkestrar här i staden, men du hittar även konsertlokaler för pop- och rockmusik, exempelvis Olympiapark och Zenith.

Så tar du dig runt

Det finns ett otal spännande saker att göra i München och som tur är går det snabbt att ta sig runt i staden. Du kan välja mellan att åka med de trevliga spårvagnarna (Tram), ta tunnelbanan (U-Bahn) eller åka pendeltåg (S-Bahn). Självklart går det bra att förboka en hyrbil i München och kanske hämta upp den redan på flygplatsen. På så sätt kan du upptäcka staden i din egen takt, eller åka på utflykter längre bort, exempelvis till Linderhof och slottet Neuschwanstein, som ligger utanför Füssen i bayerska alperna. Glöm inte att leta upp boende i München i god tid. Det finns något för alla plånböcker och smaker.

Toppaktiviteter i München


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.


Populära platser att besöka

1. Marienplatz

Ta reda på mer om områdets historia genom att besöka Marienplatz, ett av de viktigaste monumenten i München. Detta område är känt för sina bryggerier, och kanske lika njutbar är underhållningen.
Läs mer
Ta reda på mer om områdets historia genom att besöka Marienplatz, ett av de viktigaste monumenten i München. Detta område är känt för sina bryggerier, och kanske lika njutbar är underhållningen.

2. Allianz Arena

Se något evenemang på Allianz Arena medan du är i München. Njut av museerna och festivalerna i området.
Läs mer
Se något evenemang på Allianz Arena medan du är i München. Njut av museerna och festivalerna i området.

3. Hofbrauhaus

Hofbräuhaus grundades redan 1589. När det kungliga hovet i München tröttande på den lokala ölen gick den bayerske hertigen Wilhelm V med på att grunda ett bryggeri som skulle brygga öl speciellt för hovet.
Läs mer
Världens mest berömda ölstuga är inte bara en destination för ölälskare. Besökarna kan också få njuta av traditionell bayersk musik, dans och kokkonst.

4. Olympiaparken

Olympiaparken är ett populärt friluftsområde i München. Detta område är känt för sina bryggerier, och kanske lika njutbar är museerna.
Läs mer
Olympiaparken är ett populärt friluftsområde i München. Detta område är känt för sina bryggerier, och kanske lika njutbar är museerna.

5. Viktualienmarkt

Besök Viktualienmarkt, en populär plats för shopping i München, om du vill hitta något att köpa med dig hem. Njut av konsten och museerna i området.
Läs mer
Besök Viktualienmarkt, en populär plats för shopping i München, om du vill hitta något att köpa med dig hem. Njut av konsten och museerna i området.

6. BMW World

BMW Welt drivs av BMW, eller Bayerische Motoren Werke. Detta företag har ägnat sig åt tillverkning av bilar, motorcyklar och motorer sedan 1917. BMW:s huvudkontor ligger i det ikoniska tornet format som fyra cylindrar nära Olympiapark i norra München. BMW-fabriken, BMW-museet och BMW Welt ligger intill huvudkontoret, och BMW uppmuntrar besökare att upptäcka alla tre för att uppleva varumärkets historia, nutid och framtidsvision.
Läs mer
Få en inblick i hur Tyskland blev en av de globala ledarna inom bilindustrin genom att lära dig om ett typiskt bayerskt varumärke på denna högteknologiska utställning.

7. Deutsches Museum

År 1925, efter 20 års planerande, öppnade Oskar von Miller Deutsches Museum för naturvetenskap och teknik på en ö i floden Isar. Nu har Deutsches Museum runt 50 utställningsområden spridda över åtta våningar och en samling bestående av över 100 000 föremål – varav inte alla visas samtidigt. Utställningarna handlar om ämnen som energi, transport, musik och robotteknik, och många av dem presenteras på ett nyskapande och interaktivt sätt.
Läs mer
Det breda utbudet av utställningar på världens största naturvetenskaps- och teknikmuseum erbjuder hjärnkittlande underhållning för alla familjemedlemmar.

Populära sevärdheter i München

Områden i München

Städer nära München