Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Göteborg

Intro

Bo bra på billiga vandrarhem i Göteborg

Göteborg är Sveriges näst största stad och här finns mycket att upptäcka. Bo på ett billigt vandrarhem nära Liseberg, nöjesparken som år efter år fortsätter att toppa listan som Sveriges mest besökta turistmål. Boka ett hostel eller vandrarhem centralt i Göteborg, kanske i närheten av den berömda Kungsportsavenyn (vanligtvis kallad Avenyn) som sträcker sig från Kungsportsbron till Götaplatsen. Här kryllar det av restauranger och affärer och vad kan vara bättre än att ha nära till stadens utbud? Reser du med barn är det ingen diskussion om vad ni ska göra när ni kommer till Göteborg. Liseberg är Sveriges största nöjespark och den ligger mitt i centrala staden. Ta in på ett vandrarhem i Göteborg och bege er till den spännande parken med upplevelser för alla åldrar. En extra bonus kan vara att ta en göteborgsblå (färgen heter faktiskt så) spårvagn dit.

continued

Apropå det, om du vill göra lite sightseeing i Göteborg men inte vill spendera så mycket har du chansen att göra något så roligt som spårvagnssightseeing! Det är, precis som namnet säger, sightseeing genom Göteborg från de karakteristiska spårvagnarna. Ladda bara ner gratisappen från Västtrafik till din telefon och rulla iväg! Kanske hamnar du i slutet av turen vid ditt vandrarhem centralt i Göteborg så att du kan vila upp dig innan du fortsätter att upptäcka staden. Många museer i Göteborg har gratis inträde för ungdomar under 25 år. Vissa dagar är det gratis inträde för alla besökare, vilket gör det till ett budgetalternativ för en kulturell upplevelse. Har du turen att besöka staden i augusti får du vara med om en fantastisk gratisfest i form av Kulturkalaset med karneval, uppträdanden, mat från olika länder och mycket mer.

Top things to Do

Upplev Göteborg

Passa på att lyssna på musik på Liseberg. På Stora scenen och Taubescenen spelas många konserter under sommarhalvåret. Entrékostnaden ingår i inträdet till nöjesparken! Här spelas bland annat allsångsprogrammet Lotta på Liseberg in varje måndag från slutet av juni till mitten av augusti. Även för barnen finns kulturupplevelser i form av barnteater på Kvarnteatern, som också ingår i entréavgiften.

Något annat som är nästintill obligatoriskt när du reser till Göteborg med barn är ett besök på Universeum, ett nationellt vetenskapscentrum som bjuder på äventyr för precis alla. I utställningen Akvariehallen finns hundratals olika fiskarter att beskåda. Är du mer intresserad av att prova på natur och teknik på egen hand ska du istället röra dig mot utställningen Naturens superkrafter. Här får du lära dig om evolutionen, och du kan bygga en egen superhjälte genom att ladda ner superkrafter. En annan utställning som sätter den tekniska kreativiteten på prov är Teknoteket där du får chansen att bygga och skapa nya tekniska konstruktioner, eller passa på att spela dataspel med dina fingrar som spelkontroll! Har du blickarna mot universum passar utställningen Rymden alldeles utmärkt. Här lär du dig mer om hur det vore att leva i rymden och du också får se stora modeller av riktiga rymdkapslar.

I parken Slottsskogen finns saker att göra förden som har begränsad budget. Parken är öppen dygnet runt, året om och här finns många upplevelser att se och utforska till låg eller ingen kostnad. För barnen finns flera lekplatser och en parklek med teman och aktiviteter utan kostnad. På kasperscenen spelas vissa söndagar kasperteater som barnen kan njuta av. Besök Naturhistoriska museet där du kan titta på uppstoppade djur, lyssna på föreläsningar eller utforska de tillfälliga utställningarna. På Observatoriet i Slottsskogenkan den som är rymdintresserad använda de tillgängliga teleskopen och studera bland annat månen, Jupiter eller Saturnus. Det är hit du bör gå om ditt besök i Göteborg sammanfaller med en månförmörkelse så att du får bra sikt genom ett teleskop.

Känner ni kanske att ni vill sporta lite under semestern? Då har ni kommit till rätt ställe. Slottsskogen bjuder på många möjligheter till sport och aktiviteter som frisbeegolf, beachvolleyboll och en äventyrsbana för minigolf. Göteborg är känt för det stora sportintresset och här arrangeras många tävlingar, evenemang och turneringar. En av de mest kända är världens största utomhusturnering i fotboll för ungdomar, Gothia Cup. Då kryllar staden av killar och tjejer som kommit för att spela och titta på fotboll. Helt utan kostnad!

Göteborg ligger vid havet. Den västkustska skärgården har tusentals öar, milsvid utsikt och solnedgång mot horisonten, bara ett stenkast bort och till budgetpriset av en bussbiljett. Besök Långedrag och Särö med sandstränder söderut, Marstrand och Brännö brygga bland klipphällarna i Bohuslän norrut.

Did you know that?

Göteborgsfakta

Den berömda Feskekôrka med sin fiskauktion invigdes redan 1874. Själva fiskauktionen flyttades till den nuvarande platsen i fiskhamnen vid Majnabbe 1910. Feskekôrka är nu Göteborgs främsta plats för fiskhandel och känd över hela landet.

Lejonet med draget svärd i Göteborgs stadsvapen är ursprungligen en symbol för att skydda Sverige mot danskarna i väst. Göteborgs stad är den största kommunen i landet som utsetts till Fairtrade City. Det innebär att det finns rättvisemärkta produkter på restauranger, kaféer och arbetsplatser i staden. Göteborg byggdes från början av holländare och tyskar och har genom åren varit en betydelsefull handels-, sjöfarts- och industristad.

Det många olika sorters semesterboenden, bland annat ungefär 50 vandrarhem och ett flertal hostels i Göteborg. Sveriges andra stad och Volvo är synonyma för många och så har det varit en lång tid. Den första Volvobilen rullade av bandet i Göteborg redan 1927. Carnegie Porter är Sveriges äldsta registrerade varumärke och det ursprungliga bryggeriet låg vid Klippan i Göteborg. När varumärket registrerades i januari 1887 var det varumärke nr 7. Göteborgsoperan kallas ofta för Ackordcentralen, helt i linje med den så kända göteborgshumorn.

I samma anda har Hisingsbron som ska ersätta Götaälvbron fått smeknamnet Golden Glenn. Anledningen till uttrycket “alla heter Glenn I Göteborg” har sitt ursprung i fotbollsvärlden och ett av stadens lag, IFK Göteborg. År 1982 fanns det så många som fyra olika Glenn i laget; Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Glenn Schiller och Glenn Holm. Dessutom spelade Glenn Martindahl i Örgryte samtidigt. Detta gjorde att motståndslagens supportrar skapade ramsan “Alla heter Glenn i Göteborg” och föreställningen lever kvar än idag. Göteborgare är kända över hela landet för sin speciella typ av humor där man ofta lägger fokus på orden i form av ordvitsar. Det kan låta ungefär så här: Vad kallas skilsmässa i Göteborg? − Päronsplit.

The local perspective

Lev som en göteborgare

Ett nästan självklart val när du som turist kommer till Göteborg är att ta sig till den kända Avenyn. Paradgatan är full av restauranger, barer och nattklubbar och det finns många möjligheter att umgås, dansa och roa sig.

Om du istället är ute efter något i lite mindre skala, som känns mer äkta göteborgskt kan Järntorget och Långgatorna vara väl värda ett besök. Här hittar du många restauranger och barer, ofta i etnisk stil. Kanske ditt vandrarhem ligger i närheten av Sticky Fingers där det ofta bjuds på livemusik. Prova även Cheers där trubadurer spelar varje fredag, förutom under sommaren. Är du på jakt efter klubbar i Göteborg är deten bra idé att besöka Djungeltrumman. Det är en aktiv webbplats med information om vad som är på gång i staden när det gäller klubbar och spelningar.

Om du inte längre faller under benämningen “ungdom” men ändå är sugen på att gå ut och uppleva det nattliga Göteborg är det den populära nattklubben Palace som gäller för dig. Här kan du även boka bord eller anordna företagsarrangemang

Under sommaren bjuder staden på flera sommarklubbar under bar himmel. Några exempel är Villa Belparc och Port du Soleil. Efter en dag i staden vilar du fötterna på ditt vandrarhem eller hostel för att sedan kasta dig ut på dansgolvet i sommarnatten.