Saker att göra i Göteborg

Aktiviteter, attraktioner och turer
Göteborg som inkluderar en marina och en hamn eller havsbukt

Göteborg: Aktiviteter för alla

Sveriges näst största stad erbjuder något för alla. Orientera dig i staden med hjälp av en rundtur längs vattendragen eller gatorna och fortsätt sedan med att upptäcka allt som finns att göra i Göteborg.

Sightseeing på land och vatten

En av de mest berömda och anrika aktiviteter Göteborg har att erbjuda är sightseeingbåten Paddan. De låga, platta båtarna avgår från Kungsportsplatsen två eller tre gånger i timmen under högsäsongen mellan mars och oktober och tar dig runt både gamla 1700-talskanaler och ut på öppet vatten i hamnområdet. Rundturen tar en knapp timme och är ett bra sätt att börja din vistelse i Göteborg för att få en liten överblick av staden.

Om du hellre håller dig på torra land kan du välja en stadsrundtur i buss med hop-on/hop-off. Den här populära turen i en öppen buss tar omkring en timme om du inte väljer att gå av, men en biljett är giltig i 24 timmar, vilket gör att du enkelt kan upptäcka sevärdheter som Feskekörka, Avenyn, Liseberg, Lilla Bommen och Brunnsparken i din egen takt.

Muséer i Göteborg

För den som är intresserad av kultur och historia finns det mycket att göra. Göteborg har många konstgallerier och spännande vetenskapliga och historiska museer för besökare i alla åldrar. Barnen kommer att älska Universeum – ett enormt museum som rymmer en hel regnskog, ett jätteakvarium och massor av exotiska djur och växter.

Konstintresserade får förstås inte missa det pampiga Göteborgs konstmuseum som ligger i ena ändan av Kungsportsavenyn och anses ha en av norra Europas mest betydelsefulla samlingar med både nordiska och internationella verk. För mer funktionell konst går du vidare till Röhsska museet där fokus ligger på design, mode och konsthantverk.

Heldagsaktiviteter

Många saker att göra i Göteborg är det bäst att avsätta minst en hel dag för. En av dessa är förstås Nordens största nöjespark Liseberg. På sommaren är det häftiga åkturer, kaniner och musikunderhållning som gäller för hela slanten, medan vintersäsongen ser öppnandet av den omåttligt populära marknaden Jul på Liseberg.

En annan heldagsaktivitet är Göteborgs skärgård, som lockar med sol och bad och enorma vyer på somrarna och frostiga men uppfriskande promenader på vintrarna. Ta skärgårdsbåten ut från Saltholmen, och nå karga klippor och traditionella fiskelägen på under en timme. Hitta ditt eget avskilda paradis eller dansa till levande musik på den omsjungna Brännö brygga.

Shopping och uteliv

Många turister ägnar sig åt shopping och uteliv när de kommer till Göteborg. Att göra stan betyder olika saker för olika människor, men oavsett dina intressen hittar du garanterat något som lockar i Sveriges andra stad. Gå och fika på mysiga kaféer på Haga Nygata, drick bubbel på en modern krog längs Avenyn eller skåla i engelsk ale på en pub på Andra långgatan – möjligheterna är oändliga och det gäller bara att hitta det som passar dig bäst. Vad gäller shopping kan du köpa unika prylar och second hand-varor i Haga, hantverk på Lisebergs julmarknad eller designkläder på Nordiska Kompaniet i Kompassen.

Välj aktivitet i Göteborg efter kategori