Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Göteborg

Intro

Ladda batterierna med en weekend i Göteborg

Glada Göteborg är ett välkommet färgglatt avbrott från den grå vardagen, som bjuder på fest och nöje för alla. Efter en weekend i Göteborg kan du återvända med bagaget fullt av energi och nya intryck. Oavsett om din weekend i Göteborg handlar om lyxig avkoppling på ett spahotell, fyndjakt bland Nordstans mer än 180 butiker eller en konsert eller ishockeymatch på Scandinavium kan du räkna med att mellanrummen i din planering fylls av en mångfald av attraktioner som sätter en guldkant på din hotellweekend i Göteborg.

continued

Göteborgarna älskar sin innerstad där de samlas på uteserveringar och i parker. Nästan alla attraktioner ligger samlade omkring samma område. Den relativt bilfria innerstaden låter dig ta dig fram mellan stadens smultronställen med cykel eller spårvagn – passande för en av världens mest miljövänliga städer.Det finns dock gott om alternativ för den som bara vill ta det lugnt och njuta av en rogivande weekend i Göteborg. Skärgården, som lätt kan mäta sig med Stockholms, ligger inom kort avstånd och bjuder på en avkopplande reträtt från festligheterna inne i staden.

Top things to Do

En weekend i Göteborg har något för alla

För många familjer är en weekendresa till Göteborg synonymt med ett besök på Liseberg, Nordens största nöjesfält. De fartfyllda berg-och-dalbanorna och vattenåkattraktionerna som dränker en från topp till tå lockar fram alla besökares inre barn, men det finns också gott om barnkaruseller för de riktiga barnen. Dagen efter äventyren på Liseberg kan ni styra stegen mot Universeum, ett museum där barnen kan springa runt bland interaktiva experiment som bjuder in dem till vetenskapens magiska värld. En minst lika spännande upplevelse väntar på Sjöfartsmuseet där barnen får komma nära inpå clownfiskar och sjöhästar.

För par på en romantisk weekendresa i Göteborg eller smekmånad kan ett rum på ett spahotell eller bröllopssviten på ett fristående boutiquehotell i Haga utgöra den perfekta kulissen för en romantisk weekend. Här kan ni ägna lite tid åt varandra i jacuzzin eller bara njuta av en avstressande massage i spaavdelningen. Den ultimata romantiska vistelsen i Göteborg kan krönas med en kvällsdrink på Gothia Towers takbar, strax intill Liseberg och Scandinavium. Ta hissen upp till 23:e våningen och njut av en cocktail med hela Göteborg framför era fötter.

Många unga backpackers lockas hit för att låta kreativiteten flöda och komponera en billig weekend i Göteborg. De många vandrarhemmen utgör spännande mötesplatser för människor från alla möjliga kulturer. Det finns en mängd attraktioner i Göteborg som det inte kostar något alls att uppleva. Haga är kanske Göteborgs vackraste område, med sina kullerstensbelagda gränder och gammaldags butiker och kaféer. Varför inte välja en alldeles personlig souvenir från Göteborg hos de många secondhandbutikerna som bjuder på en mängd antikviteter och vintageföremål. Hyr en styr- och ställcykel och följ vallgraven till Trädgårdsföreningens och Slottsskogens grönska.

Låt Göteborgs särskilda relation till havet prägla din weekendresa till Göteborg. Du behöver inte ens lämna centrum för att komma till Feskekörka, Göteborgs berömda fiskmarknad, belägen i en exceptionellt vacker byggnad som ser ut som en gammaldags gotisk katedral utan klocktorn. Om du inte har fått nog av pinfärska räkor och nyrökt strömming kan du ta spårvagn 11 till Saltholmen och ta en färja till en av de elva största öarna i skärgården. Fridfulla Styrsö har långa vandringsleder över öns böljande landskap medan du på Brännö kan lära känna det fridfulla skärgårdslivet.

Göteborg bjuder på en annorlunda kulturell upplevelse. Starta din kulturella weekend på Göteborgs konstmuseum, som är ledande inom modern och impressionistisk konst med utställningar som vänder upp och ned på normer och utmanar våra föreställningar om världen. Fortsätt sedan till Röhsska museet som blandar moderna intryck med traditionella konstverk och som ofta har spännande tillfälliga utställningar med framstående nordiska konstnärer. Om lusten faller på kan du avsluta din kulturella dag på Göteborgsoperan vars uppsättningar av såväl moderna som klassiska verk har väckt uppmärksamhet över hela världen. Alternativt kan du besöka Sveriges äldsta dramatiska teater där den varierade repertoaren kan omfatta allt från verk av Strindberg till våra mest framgångsrika samtida dramatiker.

Om det är något som göteborgarna verkligen förstår sig på är det hur man bäst roar sig. Det märks inte minst när skymningen faller och nöjeslokalerna öppnar. Avenyn fylls av såväl unga som gamla som går från krog till krog till småtimmarna. I Göteborg handlar utelivet minst lika mycket om att träffa nya människor på gatan utanför krogarna som att dansa till kända DJ:s på pulserande, blixtrande dansgolv.

Did you know that?

Visste du att…

Göteborg kallas för ”lilla London”. Det beror på att rika skottar och engelsmän bosatte sig här på 1800-talet. Stadens första universitet, bibliotek och sjukhus byggdes tack vare deras donationer. Göteborg blev som ett andra hem för dem, så de kallade staden ”Little London”.

Popgruppen Ace of Base kommer från Göteborg och staden kallas ofta för Sveriges hiphop-huvudstad.

Lisebergshjulet är infört i Guinness rekordbok för flest olika nationaliteter på en åkattraktion 2012. Personer från 72 olika nationaliteter befann sig i pariserhjulet.

Folksagan Beowulf som inspirerade Goethe och Wagner tros handla om ett folk som levde i Göteborgsområdet.

The local perspective

Upplev Göteborg på nära håll

Göteborgs vibrerande hjärta är stadsdelen Inom Vallgraven som har fått sitt namn efter befästningsverket som brukade skydda staden. Här hittar du Nordstan, norra Europas största shoppingcenter, Göteborgs stadsmuseum och många andra stora sevärdheter. En favorit bland göteborgarna som ofta förbises av turister är Kronhuset, en vacker byggnad från 1654. Kronhuset omges av hantverksbodar, charmiga uteserveringar och ett gammaldags glasblåseri som säljer munblåsta glasföremål. Om du väljer att tillbringa en hotellweekend i Göteborg Inom Vallgraven har du inte bara nära till allt detta utan dessutom några av Göteborgs hetaste nattklubbar och trendigaste designbarer.

Göteborg är känt för sin gästfrihet och det är inte att undra på att några av Sveriges bästa restauranger går att finna här. Restaurangerna omkring Magasingatan är innovativa och moderna och blandar ofta en vibrerande miljö med kulinariska traditioner från hela världen. Ett exempel på detta är innestället Hello Monkey där västkustköket och den japanska kokkonsten möts i rätter som wontonpaket med inslag av högrev och ingefära.

I Feskekörka kan du njuta av västkustens delikatesser tillagade på traditionellt vis. Unna dig en lunch vid kritikerrosade Restaurang Gabriel eller Kajutan som dukar upp gravlax och nordsjöräkor av högsta kvalité och i generösa kvantiteter. Krön sedan din kulinariska weekend på Avenyn, där besökare och göteborgare samlas för att njuta av stjärnkocken Leif Mannerheims kreationer, eller avnjut kötträtter med de finaste råvarorna på Brasserie Lipp.

Om vädret tillåter är en heldag utomhus i Göteborg bland det bästa man kan unna sig. Packa en picknickkorg och styr stäven mot Trädgårdsföreningen eller Kungsparken där studenter och barnfamiljer samlas för att umgås och folkskåda i solen. Ta dig tid till att strosa runt i parkerna och betrakta de innovativa konstverken som smyckar dem. Därefter kan du hyra en cykel och segla iväg mot nästa sevärdhet eller park. Cyklarna är gratis att hyra inom en halvtimme vilket gör dem till det perfekta färdmedlet när du vill ta dig från en del av Göteborg till nästa. Skulle det bli regn kan du alltid göra som göteborgarna och ta spårvagnen till nästa punkt på programmet.

Det är inte för inte som Göteborg kallas för staden på G. Årliga evenemang som Gothia Cup och Summerburst Festival lockar mängder av besökare och det är nästan alltid något på gång varje helg. Scandinavium och Nya och Gamla Ullevi bjuder inte bara på det allra bästa i sportväg utan arrangerar dessutom livekonserter med några av Nordens, om inte världens, bästa artister. Storheter som Kiss och Bruce Springsteen, men även samtida artister som One Direction och Foo Fighters, har gästat Göteborg. Om du föredrar underhållning i en intimare miljö kan du istället tillbringa kvällen på någon av de många serveringarna med livemusik, till exempel Folkmusikkaféet i Haga eller någon av krogarna i Inom Vallgraven.

Det finns många sätt att tillbringa en spahelg i Göteborg som förenar det bästa från Västkustens många traditionella kurorter med moderna och internationella traditioner. I många hotellpaket i Göteborg hos de mer exklusiva hotellen ingår tillgång till fullservicespa eller en jacuzzi i hotellsviten. Om du hellre vill tillbringa en billig weekend i Göteborg och unna dig en eller två behandlingar finns det ett brett utbud av fristående dagspan där du kan ta en avkopplande paus från shopping eller kulturupplevelser.