De Pijp

Amsterdam
Sarphatipark presenterar blommor
Välkommen till en av Amsterdams trendigaste stadsdelar, ett område som tros ha uppkallats efter sina långa raka gator. Här bodde en gång den legendariske konstnären Mondrian.

Du kan vandra omkring bland tårpilar och färgglada blomsterrabatter i Sarphatipark, fynda på gatumarknaden Albert Cuyp Market, eller shoppa i de spännande antikvariaten och pop up-butikerna. Här finns dessutom någonting för alla matälskare, eftersom det bor människor från världens alla hörn i området.

De Pijp brukar kallas för Amsterdams latinkvarter och har lyckats behålla sin fridfulla och bohemiska stämning från de dagar då studenter och konstnärer hyrde billiga bostäder här. Konstnären Mondrian, vars målningar består av svartvita linjer och block i grundfärger, bodde och arbetade i en lägenhet i De Pijp. Här är många gator uppkallade efter nederländska konstnärer för att reflektera den spännande konsthistorien.

Områdets namn översätts kort och gott till "pipan". Det kan delas upp i ett historiskt och ett modernare område som separeras av gatan Ceintuurbaan, där det finns fantastiska 1800-talshus, caféer och fina restauranger. Du kan dricka kaffe i en gammal biograf, handla mat i butiker där varorna indelas efter olika recept, eller varför inte provsmaka färska sallader i något vegancafé.

De Pijp har mängder med prisvärd mat att välja mellan: turkisk, surinamisk, marockansk - till och med nordisk. Det finns spännande butiker med exotiska varor och restauranger som ligger dolda bakom gatumarknaden Albert Cuyp Market. Om du vill se på folk kan du bege dig till gatan Albert Cuypstraat och se komiska ordväxlingar mellan marknadens försäljare och kunder.

Det finns en lekplats i Sarphatipark för dem som reser med barn. Ett annat familjevänligt nöje är farmen Kinderboerderij De Pijp, där barnen kan klappa grisar, kaniner, marsvin och kycklingar.

När solen går ner kan det passa bra att bege sig till De Badcuyp, som tidigare var en simhall men nu är en kombinerad klubb och restaurang. Om du är ölkännare kan du bege dig till Heineken Experience och lära dig ölhistoria i det före detta bryggeriet. Därefter kan du ta en krogrunda på De Pijps bakgator. Här finns charmiga krogar som ibland har hundratals ölsorter på menyn. I De Pijp ligger ett "red light district" längs gatan Ruysdaelkade.


Populära sevärdheter att besöka