LundSverige

Image for Lund, Skånes län, Sverige

I Lund har du möjligheten att upptäcka en charmig universitetsstad som också är en av Sveriges äldsta städer och bjuder på ett unikt möte mellan gammalt och nytt.

I Lund ligger Sveriges största universitet, och stämningen i staden är starkt präglad av studenterna som utgör en dryg tredjedel av befolkningen. Det är förstås en anledning till att du aldrig kommer att lida brist på någonting att göra under din resa i Lund. Historien är också ständigt närvarande i staden. Lunds medeltida ursprung märks bland annat på stadskärnan, som är byggd på typiskt medeltidsvis.

Lund grundades omkring år 990 och ligger i sydvästra Skåne, knappt två mil från Malmö med Öresundsbron som en länk till övriga Europa. Under 1100- och 1200-talen var Lund säte för ärkebiskopen, och det finns ett stort antal kyrkor i staden. En sevärdhet du förstås inte bör missa är Lunds Domkyrka – Sveriges mest besökta kyrka som varje år står värd för det officiella firandet av nationaldagen.

På friluftsmuseet Kulturen, som upptar två kvarter i centrala Lund med över trettio kulturhistoriska byggnader, visas olika utställningar som ger en smak av hur livet i Sverige sett ut genom tiderna. När det blir dags för en lugn promenad väljer du kanske att besöka någon av parkerna Lundagård eller Stadsparken, eller varför inte Botaniska trädgården som kan skryta med över 7 000 växtarter på åtta hektar? På Vattenhallen Science Center, som har stark anknytning till Lunds universitet, får du lära dig mer om naturvetenskap och teknik genom olika upplevelser och experiment. Den matintresserade gör förstås ett besök i Saluhallen, där det även ordnas guidade turer.

Till Lund kommer man lätt med flyg, tåg, bil eller buss. Väl på plats går det bra att ta sig fram med lokalbuss, men det vanligaste transportmedlet i Lund är cykeln. Staden har ett väl utbyggt lånecykelsystem. Det finns hela 28 naturreservat i Lunds kommun och många fina vandringsleder som går lätt att nå. Flera av dem binds samman i rekreations- och motionsområdet Skrylle som ligger 12 km utanför Lund och dit du tar dig med buss, bil eller cykel.

Ett rikt kulturliv, ett brett utbud av fritidsaktiviteter och närheten till såväl natur som andra orter i Skåne och Danmark gör att en resa till Lund blir något speciellt för alla åldrar.

Topphotell i Lund

Uppskattat pris för 1 natt och 2 vuxna
Clarion Collection Hotel Planetstaden
Clarion Collection Hotel Planetstaden
4 out of 5
Dalbyvägen 38, Lund
1 216 kr
per night
Feb 29 - Mar 1

Detta hotell i centrala Lund ligger mindre än 2 km från Lunds botaniska trädgård, Fossilparken och Kulturen. Lunds domkyrka och Skissernas Museum ligger också ...

4.5/5Wonderful! (245 recensioner)

"Good hotel, clean, comfortable beds"…"

Recension från 16 okt. 2019

Clarion Collection Hotel Planetstaden
Hotel Lundia
Hotel Lundia
4 out of 5
Knut Den Stores Torg 2, Lund
952 kr
per night
Feb 22 - Feb 23

Detta hotell i centrala Lund ligger fem minuters promenad från Lunds universitet och Lunds domkyrka. Kulturen och Skissernas Museum ligger också en kvarts promenad ...

4.2/5Very Good! (1,120 recensioner)

"Everything is very good ! , especially hotel staffs are very friendly. The free bicycle is very useful to move around the small and flat town."…"

Recension från 9 feb. 2020

Hotel Lundia
Elite Hotel Ideon, Lund
Elite Hotel Ideon, Lund
4 out of 5
Scheelevagen 27, Lund
981 kr
per night
Feb 21 - Feb 22

Detta hotell med miljövänlig profil i affärskvarteren ligger mindre än 2 km från Sony Ericssons huvudkontor, Skissernas Museum och Lunds botaniska trädgård. ...

4.3/5Excellent! (1,072 recensioner)
Fint hotell

"Meddelandet under särskilda upplysningar hade inte gått fram till hotellet, så de visste inte att vi hade hund med oss. Det ordnade sig ändå, stort plus till hotellet, men stort minus till hotels.com som inte lyckades förmedla informationen. Negativt att de inte har parkeringsplatser för sina hotellgäster, ..."…"

Recension från 23 sep. 2019

Elite Hotel Ideon, Lund

Populära sevärdheter i Lund

Lunds domkyrka
Image for Lunds domkyrka

Lunds domkyrka

3/5(2 reviews)

Centrala staden har en spännande historia du kan lära dig om genom att besöka Lunds domkyrka. I detta område kan du njuta av museerna och underhållningen.

Öresundsbron
Image for Öresundsbron

Öresundsbron

4.5/5(137 reviews)

Den här prisbelönta bron är Europas största väg- och järnvägsbro och förbinder Sverige med Danmark.

Malmöoperan
Image for Malmöoperan

Malmöoperan

3.5/5(4 reviews)

Skaffa biljetter till Malmöoperan - en historisk teater i Malmö. Se till att du har tid att besöka butikerna i detta område som också är känt för sina restauranger.

Rådhuset
Image for Rådhuset

Rådhuset

4.5/5(27 reviews)

Beundra arkitektur från 1500-tal till 1800-tal, avnjut en elegant middag och lyssna på livemusik vid Stortorgets huvudbyggnad.

Lilla Torg
Image for Lilla Torg

Lilla Torg

4.5/5(60 reviews)

På det här 1500-talstorget i Malmös gamla stad kan du prova på Malmös livligaste nattliv och se gratiskonserter.

Folkets Park
Image for Folkets Park

Folkets Park

Med livekonserter, picknickområden, nöjespark och äventyrsgolf är denna stadspark en av Malmös populäraste fritidsområden.

Toppaktiviteter i Lund

Copenhagen Card: fler än 70 sevärdheter på ett kort
Image for Copenhagen Card: fler än 70 sevärdheter på ett kort

Copenhagen Card: fler än 70 sevärdheter på ett kort

563 kr

Se till att få ut det mesta av din vistelse i vackra Köpenhamn med gratis tillträde till fler än 70 av stadens bästa museer och attraktioner. Ta dig snabbt och smidigt fram mellan kulturella skatter som Tivoli och Danmarks Nationalmuseum med obegränsade resor med stadens lättillgängliga kollektivtrafik.

Skippa kön-inträde till Tivoli Måndag till fredag
Image for Skippa kön-inträde till Tivoli Måndag till fredag

Skippa kön-inträde till Tivoli Måndag till fredag

190 kr

Tivoli ligger bara några minuters promenad från rådhuset, och med Köpenhamns centralstation som närmaste granne är det enkelt att ta sig dit. Under nästan två århundraden har besökare strömmat till Tivoli för nöjen, kultur, shopping och restauranger.

Busstur med hop-on/hop-off i Köpenhamn
Image for Busstur med hop-on/hop-off i Köpenhamn

Busstur med hop-on/hop-off i Köpenhamn

285 kr

Utforska den vackra staden Köpenhamn på en busstur med obegränsad hop-on/hop-off. Med ett 72-timmars pass kan du upptäcka Danmarks huvudstad enligt ditt eget schema och uppleva alla viktiga sevärdheter under din sightseeing.

Biljett med buss- och båtkombination med hop-on/hop-off
Image for Biljett med buss- och båtkombination med hop-on/hop-off

Biljett med buss- och båtkombination med hop-on/hop-off

353 kr

Trevliga och gemytliga Köpenhamn har ett rykte att vara en av de lyckligaste städerna i världen. Njut av de charmiga sevärdheterna i den danska huvudstaden och utväxla leenden med den glada lokalbefolkningen på din väg runt i staden ombord på en dubbeldäckare och på en båt längs den stora kanalen.

Hamn- och kanalkryssning med valfria Tivoli trädgårdsbiljetter
Image for Hamn- och kanalkryssning med valfria Tivoli trädgårdsbiljetter

Hamn- och kanalkryssning med valfria Tivoli trädgårdsbiljetter

134 kr

Följ med på en avkopplande kryssning längsmed Köpenhamns charmiga kanaler och utforska stadens vibrerande hamn. Se slott, kyrkor, gamla byggnader och dolda pärlor från din bekväma sittplats och hör berättelser och anekdoter bakom stadens främsta platser.

Tur i Köpenhamn med röd sightseeingbuss med hop-on/hop-off och båtalternativ
Image for Tur i Köpenhamn med röd sightseeingbuss med hop-on/hop-off och båtalternativ

Tur i Köpenhamn med röd sightseeingbuss med hop-on/hop-off och båtalternativ

316 kr

Upptäck underbara Köpenhamn och lär känna staden medan du susar mellan sevärdheter, evenemang och hamnområdet på en sightseeing-dubbeldäckare.

Recensioner av Lund

4.5

Toppdestination

5 - Fantastiskt
28
5 - Fantastiskt 58.333333333333336%
4 - Bra
18
4 - Bra 37.5%
3 - Okej
2
3 - Okej 4.166666666666667%
2 - Under förväntan
0
2 - Under förväntan 0%
1 - Väldigt dåligt
0
1 - Väldigt dåligt 0%

5/5 - Fantastiskt

Verifierad resenär

Jan 27, 2020

Mysig stad. Bra restauranger. Vackra promenadvägar inne i stan.

5/5 - Fantastiskt

A.B

Mar 23, 2019

Helt ok mysig stad :)