Volendam

Reseguide
Volendam som visar en liten stad eller by och guidad tur

Volendam är en mycket gästvänlig hamnstad som är känd för sina folkdräkter, sitt fiske och sin folkmusik. Här samsas tradition med modern avkoppling.

Den unika nederländska småstaden Volendam har varit ett populärt resmål bland berömda målare ända sedan 1880. Tillbringa en weekend i Volendam och njut av atmosfären medan du shoppar och äter och dricker gott i stadens mysiga centrum. Tack vare det fantastiska läget vid sjön IJsselmeer är staden dessutom ett paradis för vattensportfantaster. När solen går ned under horisonten kan du uppleva det spännande nattlivet.

Volendam, som ursprungligen hette Follendam, grundades 1357 när en damm byggdes för den gamla hamnen i Edam. Den nya småstaden lockade snabbt till sig jordbrukare och fiskare och växte så småningom till en blomstrande hamnstad. Numera är den en vacker och tidlös idyll med gamla hus och traditionella fiskebåtar sida vid sida med modernare fartyg.

Volendams Museum berättar allt om de traditionella folkdräkter som bärs i Volendam och visar spännande utställningar om heminredning, konstverk och modellskepp. Musikälskare kommer att uppskatta Palingsoundmuseum, där du får veta allt du kan önska dig om den unika folkmusik som Volendam är berömd för. Ta en paus från kulturen och promenera längs den gröna fördämningsvallen. Därifrån kan du beundra den omväxlande utsikten över IJsselmeer medan du kopplar av i ett klassiskt nederländskt landskap.

Om du gillar arkitektur får du inte missa Stolphoevekerk i stadens centrum under din resa till Volendam. Denna kyrka byggdes 1658 och är Nederländernas äldsta och bäst bevarade stolpkyrka.

Om du vill ta ett spännande hopp bakåt i tiden kan du ta Marken Express till den före detta ön Marken. Utforska den charmiga hamnen eller ta ett foto med hela familjen i traditionella folkdräkter.

Du hittar gott om bra boenden för alla budgetar, så passa på att boka ett helt weekendpaket i Volendam.

Det går enkelt att resa till Volendam från de flesta städer i Nederländerna. Från Amsterdams centralstation går det bussar hit med 15 minuters mellanrum, och om du reser med egen bil kan du ta IJtunnel.

Under en weekendresa till Volendam får du chans att uppleva den nederländska kulturen, musiken och gästfriheten när den är som allra bäst, samtidigt som du får vistas i en underbar hamnmiljö.

citizenM Schiphol Airport
citizenM Schiphol Airport
4 out of 5