Need Some Inspiration?

Select a Theme
Interrail
Interrail

Intro

Interrail - resa med tåg

Att resa med tåg i Europa är både bekvämare och mer miljövänligt än andra resealternativ. Du kan resa från norr till söder, från stad till landsbygd. Att sitta och blicka ut på väg mot ditt resmål och se hur landskapet förändras, hur städer och byar sveper förbi, allt medan tåget tuffar fram, är ett rogivande sätt att resa. På ett tåg finns det massor av saker du kan göra. Du kan äta i restaurangvagnen eller packa upp din medhavda matsäck, du kan läsa, lyssna på musik, lösa korsord eller kanske börja prata med din medpassagerare. Att åka tåg är ett trevligt sätt att umgås, och att ta ett nattåg och sakta vaggas till sömns i en sovvagn för att sedan vakna upp till en ny dag på en ny plats är spännande och roligt. Här behöver det inte bara vara slutdestinationen som är målet utan det kan även vara själva resan.

continued

I Europa finns ett väletablerat tågnät som möjliggör alla sorters resor: allt från flera veckors interrail till en långweekend på något trevligt ställe. Du kan resa både till avlägsna och närbelägna resmål. Nere på kontinenten finns mycket att upptäcka: vad sägs om varma sommarnätter på Spaniens stränder och vinstänkta nätter på grekiska tavernor, utekvällar som sträcker sig långt in på morgonen i Berlin och Paris, eller soldränkta dagar längs franska Rivieran. Du kan shoppa och äta gott på restauranger i Europas storstäder och ta in en natt på hotell. Oavsett om du är ute efter äventyr, en avslappnande semester eller vill uppleva kultur i Europas städer, kan interrail vara ett bra alternativ för dig. En resa kan till och med vara allt det där på en och samma gång! Skräddarsy din interrailresa och ta dig med tåg genom hela Europa.

Types

Planera ditt äventyr med interrail genom Europa

Det första du behöver göra när du börjar planera din interrail-route genom Europa är att välja vilken typ av interrail-kort du ska köpa. Fundera på hur lång tid du vill vara borta och vilka platser du vill besöka. Interrailkortet finns i två varianter. Du kan antingen välja ett pass som är giltigt i ett land, som kostar olika beroende på land, eller ett pass som är giltigt i 30 länder. Priserna för kortet du köper per land varierar beroende på landets tågnät och system. Interrail-pris för kortet som är giltigti 30 länder varierar beroende på hur länge du vill vara ute och resa. Inget av interrailkorten gäller dock för resor inom Sverige.

Interrailkortet för 30 länder är giltigt i följande länder: Danmark, Finland, Österrike, Liechtenstein, Norge, Schweiz, Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Nordirland, Irland, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Bulgarien, Kroatien, Portugal, Spanien, Frankrike, Monaco, Italien, Ungern, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Polen, Rumänien, Makedonien, Grekland och Turkiet. Det kan vara en god idé att jämföra priserna mellan kortet för ett land och 30-länderskortet, då det kan bli mer ekonomiskt för dig att utöka ditt pass till flera länder.

När du köpt kortet skickas det hem till dig tillsammans med en interrail-karta. Med hjälp av kartan får du enkelt en översikt över de huvudsakliga rutterna med tåg och färjor, och med de ungefärliga tidtabellerna mellan de mest populära städerna skapar du dig en uppfattning av hur mycket tid du behöver.

När du har en ungefärlig rutt börjar du planera detaljerna genom att kolla upp specifika tåg och tider. Du kan ändra dina tågbiljetter under resans gång om det behövs. På vissa tåg måste du boka biljett i förväg och i tidtabellen ser du också vilka tåg som kräver förbokning. Vissa snabbtåg och nattåg måste nämligen förbokas.

Suggestions/Where

Hitta övernattning under din resa genom Europa

Runtom i Europa finns en mängd olika alternativ för övernattning. Fundera på vad för slags boende du är ute efter och vilken budget du har att förhålla dig till. Det kan vara en god idé att boka boende i förväg, särskilt i större städer. Om du inte har planerat din rutt in i minsta detalj kanske du inte vet exakt när du kommer att befinna dig på en viss plats, men det är ingenting att oroa sig över. Med hjälp av Expedia-appen kan du enkelt leta boende under resans gång, när du sitter på tåget, på en takterrass med utsikt över Eiffeltornet eller när du sitter på en uteservering i Rom. Här följer några olika tips på hur du bokar och väljer ditt boende.

Budgetalternativ – lägre pris, nöjdare resenär

Många som beger sig ut på interrailreser med en mindre budget, och då är ett bra alternativ att tälta eller hyra en stuga. Camping finns överallt i Europa – till och med utanför de största städerna kan du hitta en camping. Kolla upp i förväg vilka städer som har den bästa campingen och hur man tar sig in till staden. Ofta finns det bra anslutningar med lokaltrafik. På camping har du ofta möjlighet att laga mat och tvätta dina kläder, något som håller nere kostnaderna. Håll utkik efter campingplatser som har pool eller ligger nära havet. På så sätt kan du ta en lugn dag under din resa och slappna av i solen.

Lyxa till det under din interrail

Även om du reser på interrail med en liten budget bör du passa på att lyxa till det något under resans gång. Många länder runtom i Europa har mycket lägre priser än Sverige, så passa på att göra saker som du annars skulle avstå ifrån. Varför inte äta på en tjusig restaurang eller sova på ett lyxigare hotell? Några av de länder som normalt sett har lägre priser än Sverige, och där du verkligen kan lyxa till det under din resa, är Polen, Slovakien, Tjeckien och Turkiet. När du ska ut och resa är det också en bra idé att kolla upp hotell och hostel i förväg – du kan nämligen hitta väldigt förmånliga erbjudanden på lite lyxigare hotell om du håller ögonen öppna när du letar boende.

Find things you can do

Tips

On the road – Interrail-tips

När du är ute på ditt Europa-äventyr är det några saker du bör ha i åtanke, förutom att boka vandrarhem och tågbiljetter. Följ den här korta listan på tips så förenklar du saker och förhindrar nybörjarmisstag:

- Ofta måste du checka ut från ditt hotell eller vandrarhem flera timmar innan ditt tåg ska gå, speciellt om ditt tåg går på kvällen. De flesta tågstationer erbjuder någon form av förvaring, oftast skåp med en liten avgift. Men håll koll på tågstationens öppettider, du vill inte missa att hämta ut din packning!

- Be alltid om en karta och skriv ned ditt vandrarhemsnamn och adress innan du beger dig ut på stan på kvällen. Det gör det enklare att hitta hem på kvällen, särskilt om du behöver förklara för en taxichaufför på ett främmande språk vart du ska.

- Om du reser meden liten budget är det en bra idé att boka nattåg. På så sättsänker du boendekostnaden.

- Utnyttja gratis internet för att till exempel boka boende. Håll utkik efter restauranger och kaféer som erbjuder gratis Wi-Fi.

Bo på hostel – Interrail för proffset

Även om interrail har något för alla åldrar, är det kanske mest populärt bland unga människor som vill få ut så mycket som möjligt av resan, med en låg budget. Ett hostel, eller vandrarhem, är det bästa alternativet när du reser med låg budget men ändå vill befinna dig mitt i städernas puls. Atmosfären på interrail-hostels är avslappnad, och här träffar ofta unga resenärer vänner för livet. På hostel finns oftast alternativet att bo i sovsal eller eget rum med delat badrum. Personalen som arbetar på hostel är ofta hjälpsam och ger dig gärna tips för att uppleva staden på bästa sätt. Det brukar också finnas ett gemensamt kök där du kan laga mat. Alla stora städer har flera hostel att välja mellan, men som proffsresenär vet du att det alltid är något av dem som har det där lilla extra som gör att alla vill bo just där. Om du bokar dina nätter i förväg har du större chans att få plats på något av de mest populära vandrarhemmen när du är ute på din resa.

Did you know that

Visste du att …

… interrailkortet från början var tänkt som en engångsföreteelse för att fira den internationella järnvägsunionens 50-årsjubileum år 1972? 21 länder gick då ihop och sålde interrailbiljetter till ungdomar under 21 år. Interrail blev så populärt att det gjordes permanent.

… Europas snabbaste tåg är Frecciarossa 1000 som har en toppfart på 360 km/h och gjorde sin premiärtur mellan Milano och Rom i april 2015?

Top of Europe är Europas högst belägna tågstation? Den ligger 3 454 m.ö.h och finns i Schweiz.