Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julmarknad
Köpenhamn

Intro

Julhygge i Köpenhamn

Under december är vädret milt och behagligt i Köpenhamn, och perfekt för att handla julklappar på någon av stadens mysiga marknader. Det finns inte någon garanti för snö under julshoppingen, men det är nästan garanterat att du dras med av julstämningen innan du lämnar Köpenhamn. Du kommer heller inte att lämna staden med tomma julklappskassar – besöket på Köpenhamns julmarknader blir tveklöst en julklappssuccé! Låt dig dras med i den gemytliga stämningen, och inspireras av de danska jultraditionerna, de vackra dekorationerna och den goda maten. Du kanske känner till att Köpenhamn har utsetts till världens gladaste stad, och detta är något som köpenhamnsborna är stolta över och skryter om. Vi hoppas att du är lika glad som stadens invånare, när du har besökt stadens alla julmarknader.

continued

Runtom i Köpenhamns olika stadsdelar hittar du flera julmarknader, som alla har en alldeles egen karaktär. Förutom julmarknad och juldekorationer i centrum och på Strøget, hittar du bland annat en mer alternativ julmarknad i Christiania, hippa julshoppare i Nørrebro och rafflande äventyr på julmarknad på Tivoli. Passa även på att njuta av den danska julmaten när du är i Köpenhamn. På många sätt liknar den våra svenska julfavoriter, men bjuder även på välsmakande nyheter. Kanske kommer du hem med nya recept till ditt eget julbord! I Köpenhamn har du även möjlighet att prova på spännande aktiviteter, och kanske snöra på dig skridskorna, innan du checkar in för natten på något av alla trevliga hotell i Köpenhamn. Om du besöker Köpenhamn runt jul, får du så mycket glitter och mysig stämning som du kan önska dig!

Top things to Do

Julmarknader i Köpenhamn

Strøget

Köpenhamns stolthet Strøget smyckas under juletid utan en tanke på anspråkslöshet. Det välkända shoppingstråket lyser upp i decembermörkret, och om du är svag för jultraditioner kommer du att njuta av stämningen här. Precis intill Strøget, på Højbro Plads, ligger en tyskinspirerad julmarknad som bjuder på glühwein, currywurst och andra delikatesser från hela Europa. Här hittar du även dansk julmat, hantverk och kläder. Utöver julmarknaden, bjuder hela Köpenhamns centrum på julstämning. Bland annat bjuder designermärket Royal Copenhagens flaggskeppsbutik på Strøget in till en fantastisk julupplevelse. Här dukar utvalda kända danskar upp sina egna julbord, och varuhuset smyckas från topp till tå. Andra stora varuhus som definitivt inte snålar på julpyntet är Illum och Magasin, som även de är centralt belägna i stadskärnan.

H.C. Andersens julmarknad

På gångavstånd från Strøget finner du H.C. Andersens julmarknad, som är ett hett tips för alla barnfamiljer. På Kultorvet slår julbodarna upp sina luckor och erbjuder dekorationer, hantverk och leksaker, samt mat och dryck. De olika bodarna är döpta efter H.C. Andersens sagor, och här kan du också få ”träffa författaren” i egen hög person, och lyssna på högläsning. Denna julmarknad i Köpenhamns hjärta är en garanterad succé för såväl stora som små.

Tivolis Julmarknad

Julmarknaden på Tivoli är förmodligen Köpenhamns mest kända julmarknad. Tivoli har slagit upp portarna och bjudit in till julfirande varje år sedan 1994. Idag är marknaden utan tvekan en av de största julmarknaderna i staden, och den med flest besökare. Från mitten av december och ända fram till januari kan du besöka marknaden som stoltserar med ett gigantiskt alplandskap med tyrolertema, trähus med snötäckta tak, julgranar, julbodar och kälkar. Julmarknad på Tivoli i Köpenhamn erbjuder allt som hör julen till, och även åkattraktionerna har öppet. Detta är ett spännande och annorlunda alternativ för den som vill uppleva en riktigt spektakulär julmarknad, och du kommer garanterat att komma i riktig julstämning. För barnfamiljerna är Tivoli är såklart det självklara alternativet. Här kan de små roa sig med nissetåget och träffa självaste jultomten. Om du har aptit på julmat, går det utmärkt att avnjuta en klassisk jultallrik med sill, sylta och julsnaps.

Nyhavn

I Nyhavn dukas det upp till julmarknad längs med kajen, mittemot den världskända restaurangen Noma. Också här finner du julpyntade bodar som säljer traditionella julsaker, så som julpynt och hantverk, och självklart går det också bra att ta sig något att äta.

Fler julaktiviteter

Förutom pyssel, klappar och julmat hör det till juletiden att ägna sig åt typiska vinteraktiviteter. När du har vandrat runt på marknader i några timmar, kanske du vill röra dig lite friare för att få upp värmen – särskilt barnen brukar uppskatta ett avbrott i shoppingen. I Köpenhamn finns ett flertal skridskobanor, som till exempel i vackra Fredriksberg, Köpenhamns Notting Hill, där du på Frederiksberg Runddel kan åka skridskor intill slottsparken Frederiksberg Have. På Kongens Nytorv i centrum spolas det också upp till is, ett alternativ för den som vill hålla sig nära stadens kärna.

I den danska julmaten ingår mycket av det som vi känner igen från det svenska julbordet. Här hittar du sill och lax, potatis och rödkål, chokladkola och marsipan, men maten är också på många vis annorlunda än det vi är vana vid. Ett vanligt inslag är leverpastej med bacon och svamp, och rispudding som serveras med körsbärssås och mandlar.

Under december månad är det vanligt att danskarna går på julluncher, eller julefrokost som det heter på danska. Dessa påminner mycket om vårt svenska julbord, och precis som på svenska julbord intas även här julsnaps. Den särskilda julölen finns också med på bordet.

Danskarna är väldigt fästa vid sina sötsaker, och under julen äts en särskild juldelikatess vid namn æbleskiver. Æbleskiver har ingenting med äpplen att göra, som man skulle kunna tro, utan är ett slags gräddade bollar, gjorda av en pannkaksliknande smet, som äts med florsocker eller sylt. Till bakverket passar det utmärkt med lite varm glögg, ett perfekt mellanmål som du kan hålla utkik efter på din julmarknad i Köpenhamn.

Did you know that?

Visste du det här om julen i Köpenhamn?

Danskan har ett specifikt ord som beskriver företeelser som är trevliga, bekanta och betryggande, och som skapar en sorts mental tillfredsställelse. Ordet hygge kan närmast beskrivas som en motsvarighet till svenskans mys, och på samma sätt som i svenskan kan man bilda sammansättningar med ordet. Det går därför alldeles utmärkt att påstå att ditt besök på en julmarknad i Köpenhamn var ett riktigt julehygge.

Tivoli invigdes 1843, men under nästan 150 år hade man bara öppet under sommarhalvåret. Den första julmarknaden på Tivoli arrangerades 1994, och den är nu ett populärt inslag i julförberedelserna varje år.

Där vi i Sverige har kräftpremiär och surströmmingspremiär, har man i Danmark ”J-dagen”, då årets julöl släpps. J-dagen introducerade 1990 av öltillverkaren Tuborg, och infaller den första fredagen i november, då man kan köpa årets första ”snebajer” (snö-öl).

Find things you can do in Köpenhamn

The local perspective

Lokalbefolkningens bästa i Köpenhamn

Om du vill undersöka var Köpenhamnsborna själva håller hus, tar du dig lite utanför stadskärnan. Där kan du hitta andra saker att uppleva, och lite annorlunda shopping. På Jægersborggade, i trendiga Nørrebro, dukar gatans alla butiker, restauranger och kaféer årligen upp en julmarknad. En bit därifrån, på Ravnsborggade, hittar du en mängd antikaffärer och klädaffärer. Här hålls loppmarknader året om, och under juletid hålls det självklart även julmarknad. Medan du är i Nørrebro, kan du passa på att ta en promenad längs vattnet, och sedan värma dig med en kopp kaffe eller kanske passa på att äta lunch. Den mytomspunna stadsdelen Christiania bjuder också in till julmarknad i Köpenhamn, och har gjort så sedan 1970-talet. På den berömda fristadens julmarknad i Den grå hal säljs bland annat hantverk, så som smycken, keramik och textilier. Julmarknaden i Christiania brukar också bjuda på musikuppträdanden.

Välj rätt hotell för din julshopping på julmarknad i Köpenhamn

I området kring Tivoli och Strøget finns många trevliga hotell, och härifrån har du nära till stadens julmarknader. Designerhotellet Hotell Alexandra ligger på H.C. Andersens Boulevard, nära centralstationen. Hotellet är relativt litet och mycket charmigt, med genomtänkta rum i retrostil. Scandic Palace Hotel är en arkitektonisk pärla på Rådhuspladsen. Hotellet öppnade år 1910, och det är ett av Scandic-kedjans mest romantiska – perfekt för en romantisk weekend mitt i julruschen! Det finns flera andra hotell i området, men du har självklart ännu mer att välja på om du höjer blicken mot någon av Köpenhamns andra mysiga stadsdelar.

Nørre Søgade, vid vattnet nära Nørreport, hittar du Kong Arthur. Detta hotell ligger nära många av Köpenhamns sevärdheter, och här sover du bekvämt i moderna rum med utsikt över vattnet. På promenadavstånd har du Torvehallerne, ett slags saluhall där du kan botanisera bland dansk och internationell mat, och smaka på alla de danska juldelikatesserna när du är hungrig efter en dag med shopping på julmarknad i Köpenhamn.

Du kan också passa på att tillbringa några nätter i den vackra stadsdelen Fredriksberg. Här hittar du flera gemytliga hotell, och om du vill ha en paus i julhandeln kan du njuta av ett besök på Köpenhamns Zoo eller parken Fredriksberg Have.