Saker att göra i Köpenhamn

Aktiviteter, attraktioner och turer
Köpenhamn presenterar en hamn eller havsbukt

Upplev Köpenhamn: Aktiviteter för hela familjen

Köpenhamn är utlandet på nära håll, och erbjuder massor att göra för hela familjen. Börja besöket med en stadsrundtur och återkom sedan till dina egna favoriter i Köpenhamn. Saker att göra finns runt varje hörn med allt från snurriga karuseller till konstmuseer under jorden och en av världens bästa restauranger.

Rundturer i Köpenhamn

En bra aktivitet i Köpenhamn att börja semestern med är en rundtur som ger dig en överblick av staden. Det finns ett flertal företag som erbjuder rundturer med allt från öppen buss till båt, cykel och riksha. Orientera dig i den danska huvudstaden på en tur som tar dig förbi de mest kända sevärdheterna och landmärkena. Boka en sightseeingtur med hop-on/hop-off och välj själv var du vill stanna till lite längre. Bussen har tre linjer som tar dig runt i områdena kring Den lille Havfrue, Christiania och Carlsbergsbryggeriet. Det är även populärt att se Köpenhamn från vattnet på en hamn- och kanalkryssning. På den avslappnade båtturen får du bland annat se de färgglada radhusen i Nyhavn, den danska kungafamiljens residens Amalienborg samt den berömda lilla sjöjungfrun ur en annan vinkel.

Köpenhamns museer

För den historie- och kulturintresserade finns det gott om saker att göra i Köpenhamn. Danmarks huvudstad ståtar med ett antal museer i världsklass, som Nationalmuseet och Glyptoteket, och även ett antal mer okända pärlor som hela familjen kan njuta av. Nationalmuseet ligger inrymt i Prinsens Palæ mittemot Christiansborg och är Danmarks största museum. Utöver de omfattande permanenta samlingarna av dansk och internationell historia finns ett barnmuseum för yngre besökare och ständigt skiftande tillfälliga utställningar. Ny Carlsberg Glyptotekt öppnades 1902 av Carl Jacobsen och har tre samlingar med antik, fransk respektive dansk konst. Ladda upp inför ditt museibesök i den vackra vinterträdgården på restaurangen som serverar både brunch och lunch i en härligt grönskande miljö. Ett mer okänt, men minst lika spännande museum som är väl värt ett besök är det moderna konstmuseet Cisternerne som är inrymt långt under jorden i Frederiksbergs gamla dricksvattenscisterner.

Mat, dryck och uteliv

Det finns mycket matrelaterat att göra i Köpenhamn. Som säkert är bekant ligger en av världens bästa restauranger, Noma, i den här staden, och det har gjort att hela stadens gastronomiska scen har fått sig ett uppsving. Om du vill ha bord på Noma gäller det att vara ute i väldigt god tid, men även om du nöjer dig med mindre kända matställen har Köpenhamns kulinariska landskap en hel del att bjuda på. Ta en öl i mysiga Nyhavn vid kanalen mitt på dagen, och besök mysiga kaféer på kullerstenstorget Halmtorvet i Vesterbro. Kom tillbaka till Vesterbro och Kødbyen när mörkret sänker sig, de vardagliga industrierna stänger och de många barerna och restaurangerna som gör detta till Köpenhamns för tillfället hippaste område öppnar.

Barnens Köpenhamn

Även för barn erbjuder Danmarks huvudstad massor av spännande aktiviteter. Köpenhamn är förstås känd för sitt Tivoli dit familjer flockas för att åka karusell, spela 5-kamp, se liveunderhållning och strosa runt i de vackra trädgårdarna. Andra höjdpunkter för barn i Köpenhamn är Europas största akvarium Den Blå Planet och Köpenhamns Zoo.


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.


Populära platser att besöka

1. Tivoli

I Danmark hittar du två av världens äldsta nöjesparker och en av dessa ligger mitt i huvudstaden. Sedan man slog upp dörrarna 1843 har Tivoli uppskattats av såväl lokalbefolkning som besökare i Köpenhamn. Tivoli är mer än bara en temapark, med livemusik varje dag på ett antal olika scener och bjuder dessutom på några av stadens bästa restauranger.
Läs mer
Tivoli som inkluderar en trädgård, en stad och en damm

2. Nyhavn

Nyhavn har varit en del av Köpenhamn sedan 1600-talet. Vid början av 1900-talet hade området blivit ett nedgånget hamnområde, men nu är Nyhavn ett modernt underhållningscentrum som är fullt av populära restauranger. Promerera längsmed vattnet för att se några av de historiska fartygen som fortfarande ligger i sundet. Provsmaka sedan lokala läckerheter på någon av restaurangerna och barerna.
Läs mer
Nyhavn som visar en stad, nattliv och en marina

3. Den kongelige Opera

Köpenhamns grandiosa operahus byggdes med stor omsorg. Besök ön Holmen för att se denna moderna byggnad med 1 703 sittplatser som designats av den danska arkitekten Henning Larsen. Om du älskar framträdanden kan du boka biljetter för teater, balett, opera eller konserter.
Läs mer
Den kongelige Opera som visar modern arkitektur, en stad och teaterscener

4. Den lille havfrue

En gång i tiden byggdes en liten staty som skulle fånga alla Köpenhamnbors hjärtan. Den lilla sjöjungfrun sitter uppkrupen på ett stenblock i hamnen och välkomnar alla gäster till Danmarks huvudstad. Skulpturen har blivit en ikon för staden och är en av de mest populära platserna att fotografera för besökare. Det är inte ovanligt att se en liten folkmassa som omger statyn på en solig dag.
Läs mer
Den lille havfrue som inkluderar kustutsikter, en staty eller skulptur och en hamn eller havsbukt

5. Köpenhamns zoo

Alla de stora namnen i djurriket är representerade på Köpenhamns zoo, som är en perfekt dagsutflykt för familjer. Du kan se djuren matas varje dag och klättra upp i ett utsiktstorn med panoramautsikt mitt i djurparken. Djuren lever i toppmoderna inhägnader, men många av de ursprungliga strukturerna har bevarats, så det märks fortfarande att du är på ett av Europas äldsta zoon.
Läs mer
Köpenhamns zoo som visar landdjur och zoodjur

6. Rosenborg slot

Rosenborg slott fungerade som kungligt residens från 1606 till 1710 och var dåvarande kung Kristian IV:s hem. Idag är slottet öppet för allmänheten som museum och visar upp Danmarks kungliga samlingar. Parken som omringar slottet, Kongens Have, är en populär destination dit Köpenhamns lokalbefolkning åker för att koppla av eller roa sig.
Läs mer
Rosenborg slot som inkluderar chateau eller palats, historiska element och en stad

Populära sevärdheter att besöka

Områden i Köpenhamn

Städer nära Köpenhamn