Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Köpenhamn

Intro

Nyårsafton i Köpenhamn

Hur ser ett perfekt nyårsfirande ut för dig? Kanske det är en stämningsfull middag och ett festligt fyrverkeri, eller vill du dansa till långt in på småtimmarna? Ska barnen vara med kanske du vill ha något som passar hela familjen, där ni kan roa er tillsammans i karuseller och berg-och-dalbanor. Om du vill ha allt detta i en europeisk stad med både storstadspuls och mysig atmosfär, ska du besöka Köpenhamn över nyår! Passa på att njuta av staden och dess atmosfär innan själva nyårsfirandet drar igång på allvar. Om vädret tillåter passar en promenad genom staden utmärkt, och vill du fönstershoppa lite är gågatan Strøget självskriven. Fler unika butiker hittar du i tidigare ruffiga, numera hippa, Vesterbro, och på Jægersborggade finns gott om mysiga caféer, second hand-butiker och andra små specialbutiker.

continued

Den danska huvudstaden har många spännande museer, men ett som kan vara särskilt intressant efter en promenad i vinterkylan är Glyptoteket. Det är ett konstmuseum med antik och modern konst, bl.a. flera verk av de franska impressionisterna. Museet är extra tilltalande kalla vinterdagar, eftersom det också rymmer en vinterträdgård – en liten oas där du kan njuta av grönskan året om, och mitt i vinterträdgården finns också ett café. Allra bäst är dock att bara strosa runt i Köpenhamn, och insupa den speciella och kontinentala atmosfären som den danska huvudstaden har gjort sig känd för. Titta på den otroliga julbelysningen vid Kongens Nytorv och Rådhuspladsen, och smit in på något café där du kan njuta av en varm dryck medan du funderar på vilka löften som ska inleda det nya året.

Top things to Do

Att se och göra på din nyårsresa till Köpenhamn

Var kan man då inta sin nyårsmiddag? Ett mycket köpenhamnskt alternativ är att välja en av restaurangerna på det anrika nöjesfältet Tivoli. Faktum är att inte bara restaurangerna, utan hela nöjesparken, brukar hålla öppet på nyårsafton. Tivoli, som öppnade redan 1843, är bland de äldsta nöjesfälten i världen, och man månar om att bevara den mysiga, lite gammaldags atmosfären. Du kan vandra omkring i parken och dess grönområden för att bara insupa stämningen, eller ta dig en hisnande åktur, innan du sätter dig till bords på någon av restaurangerna. Det finns många trevliga restauranger att välja mellan: du kan satsa på lokal dansk mat, asiatiskt, italienskt, franskt … Glöm bara inte att boka bord i god tid, för det är populärt att fira nyår på Tivoli. Nöjesparken ordnar också ett stort nyårsfyrverkeri under kvällen.

En annan anrik Köpenhamnsmiljö där restaurangerna ligger tätt är Nyhavn. Nyhavn är som namnet antyder en hamn, anlagd på 1600-talet. Längs med vattnet trängs de gamla husens färgglada fasader, och skapar en minst sagt stämningsfull kuliss för ditt nyårsfirarnde. Det här är också ett restaurangstråk, där du hittar ett flertal restauranger med traditionellt danskt kök, men även t.ex. italienskt och franskt. Här kan du med fördel äta när du firar nyår i Köpenhamn!

Många restauranger finns också på Gråbrødretorv, en trivsam plats som ligger i närheten av Strøget men ändå lite undanskymt. Gråbrødretorv var tidigare mycket populärt bland studenter, men har numera fått en lite lugnare atmosfär. Den stora platanen mitt på torget, kullerstenarna och de vackra gamla husen med sina olikfärgade fasader bidrar till stämningen, och det blir inte sämre av att området är bilfritt. Kring torget finns flera pubar och restauranger, och här ligger t.ex. grannrestaurangerna Wining & Dining och Le Pavé som har samma ägare. Wining & Dining erbjuder ett särskilt koncept med en prisvärd trerätters kvalitetsmeny, till vilken du kan välja en vinmeny, och sedan dricka så mycket du vill till ett fast pris. Le Pavé är istället en traditionell restaurang med inriktning på det klassiska franska köket – tänk sniglar, foie gras och bouillabaisse. Det finns många fler restauranger att välja mellan, men du gör klokt i att läsa några recensioner i förväg: mellan guldklimparna döljer sig nämligen en och annan turistfälla.

När det gäller nyårsnattens fyrverkerier brukar Köpenhamnsborna samlas för att titta på Rådhuspladsen, där rådhusklockorna också ringer in det nya året. Många väljer också att se fyrverkerierna från Dronning Louises Bro på Nørrebro.

Did you know that?

Visste du det här om nyår?

Många vet att det nya året börjar vid olika datum i olika delar av världen. Det kinesiska nyåret infaller t.ex. någon gång mellan den 21 januari och den 19 februari; det iranska nyåret, norouz, firas vid vårdagjämningen; och det judiska nyåret, rosh hashána, infaller i september eller oktober. Visste du att vi i Sverige brukade fira nyår den 25 mars? Fram till 1500-talet var den 25 mars nyårsdag, men den firades på sina håll ända in på 1700-talet.

I Finland lever traditionen att spå i tenn på nyårsnatten kvar. Det går till så att ett stycke tenn smälts ned till flytande form, för att sedan hällas ned i iskallt vatten. Tennet stelnar då i diverse klumpar och formationer. Det är dessa som nyårsfirarna ska tolka för att få veta hur det nya året ska bli! Ibland belyser man tennklumparna och tolkar skuggan som bildas på väggen istället. Fantasin är det enda som sätter gränser för tolkningarna, men ett hjärta betyder i allmänhet kärlek eller lycka, små bitar eller ”smulor” betyder pengar, och en båt står för en resa – konkret eller symbolisk.

Find things you can do in Köpenhamn

The local perspective

Lokala traditioner vid nyår i Köpenhamn och Danmark

Den som besöker Köpenhamn över nyår märker snart att firandet på många sätt liknar det svenska; man äter gärna en god middag, ser fyrverkerier och skålar vid tolvslaget, man festar och dansar. Danskarna har dessutom ytterligare några traditioner som inte slagit rot i Sverige. Före middagen och festligheterna, är det t.ex. många danskar som lyssnar på drottningens tal från det kungliga residenset Amalienborg. Talet sänds i tv vid 18-tiden, och att lyssna på drottningen på nyårsafton är en nästintill helig tradition för många danskar. Regentens nyårstal är en tradition som började 1941, då kung Christian X höll ett tal i radio under pågående ockupation.

Även maten skiljer sig ofta från vår svenska nyårsmiddag. En dansk som följer traditionen äter torsk på nyår, gärna med senapssås. Bland köpenhamnarna finns det dessutom de som menar att man helst ska ha fiskat torsken själv i Sundet, men det får nog betraktas som överkurs.

Vid tolvslaget dricker man champagne och äter ”kransekage”. Kransekagen smakar lite som mandelmassa, och består av ett antal ringar staplade på varandra till ett torn, som sedan dekoreras med vit glasyr. Istället för ett torn kan kakan ibland ha formen av ett ymnighetshorn fyllt med godsaker.

För svensken som firar nyårsafton i Köpenhamn är det dock inte bara maten som är annorlunda. Om du sitter och äter en dansk nyårssupé och tolvslaget börjar närma sig, ska du inte bli förvånad om dina bordsgrannar börjar ställa sig upp på stolarna med champagneglasen i högsta hugg. De förbereder sig för att ”hoppa in” nyåret! Vid tolvslaget hoppar man gemensamt ned från stolarna, något som lär ge tur inför det nya året.

Efter tolvslaget i Köpenhamn

Efter dagens äventyr, kvällens supé och tolvslaget med champagne och kransekage, är det lika naturligt att vara sugen på en tillbakalutad cocktail som på att ge sig ut på dansgolvet. Oavsett om du söker en lugnare bar eller ett pulserande dansställe har Köpenhamn mycket att erbjuda. En del av stadens nattklubbar har också särskilda nyårspaket med entré, fri bar och champagne vid tolvslaget.

När det gäller dansställen är HIVE ett lite elegantare alternativ, främst för den yngre publiken. Nord Natklub är istället inriktad på festsugna över 30. Här spelas dämpad loungemusik i början av kvällen, och så småningom kommer man igång med disco och pop, nytt som gammalt. Om du tycker att storleken har betydelse kan KB3 på Vesterbro vara något för dig. Här får du 850 kvadratmeter fest, och en 13 meter lång bar! Gillar du elektronisk musik eller söker något lite undergroundbetonat kan du prova Culture Box i centrala stan.

Om du hellre vill umgås över ett glas, är det fint belägna barstråket Gammel Strand ett säkert kort. Ett annat perfekt ställe för en lugnare drink är 1656 på Vesterbro, där du kan sjunka ned i en veloursoffa eller chesterfieldfåtölj för att avnjuta säsongsbetonade cocktails med spännande råvaror. Både cocktailhäng och dansgolv hittar du på The Jane vid Gråbrødretorv.

Oavsett vilken sorts nyårsupplevelse du söker, har den danska huvudstaden en hel del att erbjuda i nyårstider. Börja med att undersöka t.ex. Tivolis nyårsfirande, och Köpenhamns restauranger och uteställen. Det kan mycket väl sluta med att du tillbringar nyårsafton i Köpenhamn och hoppar in det nya året i dansk stil nästa gång det beger sig!