Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
London

Intro

Nyårsafton i London

London är ett populärt resmål året runt för oss svenskar, men om du vill se Europas främsta metropol i sin mest magiska skrud får du inte missa ett jul- och nyårsfirande i London. Om du bokar din nyårsresa till London under mellandagarna, kan du riktigt ladda inför den stora festdagen. Det är svårt att föreställa sig en bättre plats att förbereda sig, och få den perfekta nyårskänslan att infinna sig, än just London. Den brittiska huvudstaden bjuder på allt från julmarknader och inspirerande evenemang till exklusiva specialföreställningar på några av världens främsta scener. London kan få även den mest cyniske resenär att bli tårögd av nostalgi under jul och nyår. På stämningsfullt upplysta gator och torg, och marknader för alla smaker och plånböcker, hittar du unika accessoarer och exklusiva kläder som du kan visa upp på nyårsfesten.

continued

Även om du inte vill spendera en massa pengar på shopping, är det något speciellt med att strosa runt i London och insupa den internationella, men samtidigt väldigt brittiska, atmosfären. På de stora shoppingstråken runt Oxford Street kan du tillfredsställa ditt fönstershoppingsbehov utan att plocka fram plånboken, och alldeles i närheten kan du stanna till och beundra de klassiska neonskyltarna vid Piccadilly Circus. Om du behöver något värmande, finns det gott om mysiga caféer och pubar att stanna till på. Medan du sitter där och laddar batterierna, kan du följa vad som händer utanför fönstret och smida planer inför nyårsfirandet. Ska det bli en exklusiv middag, en nyårsföreställning på någon teater eller dans hela natten? Kanske funderar du lite över nyårslöften också – varför inte lova dig själv att resa lite mer nästa år?

Top things to Do

Många alternativ för din nyårsresa till London

Om du planerar att besöka London över nyår, kan du se fram emot spektakulära evenemang och garanterad feststämning. En av Londons mest populära platser för att ringa ut det gamla och ringa in det nya året, är området kring Houses of Parliament, London Eye och Embankment, där man varje år anordnar en storslagen fyrverkeriuppvisning. Detta var tidigare ett gratis nyårsevenemang i London, men då fyrverkerierna under några år ökade enormt i popularitet, beslutade man 2014 att införa inträde till föreställningen. Du kan boka ett begränsat antal biljetter online, men tänk på att evenemanget är mycket populärt bland både lokalbefolkning och turister, så biljetterna säljer ofta slut långt innan höstlöven fallit av träden i Hyde Park.

Nyårsafton i London bjuder dock på mycket mer än bara fyrverkerier, och är det något Londonborna kan, så är det att umgås och ha trevligt. Oavsett vilken tid på året du besöker London, kan du räkna med att hitta barer, pubar och klubbar för precis alla smaker – från pub- och hipstertäta Dalston till nyårsföreställningar i West End och gayscenens klubbar i Soho. Det är dock på nyår London verkligen vaknar till liv och släpper loss med feststämning i hela staden.

Du behöver aldrig leta länge för att hitta feststämning under nyår i London, och även om många uteställen kräver att man köper biljett till nyårsafton i förväg, finns det gott om pubar och barer som tar emot mer spontana nyårsgäster. Shoreditch, framför allt kring Old Street Station, längs med Kingsland Road och fram till Dalston, lockar främst stadens unga svirare. Här kan du smutta på en specialcocktail i en unik bar, välja bland mikrobryggeriernas ölsorter på uppvärmda takterrasser och röja loss på trendiga dansklubbar. Om det istället är alternativ musik och rockpubar som lockar, kan du ge dig ut i Camdens vimmel av Dr Martens, skinnbyxor och alternativa frisyrer.

Vill du vara helt säker på att toppa vännernas nyårsupplevelser med den mest unika festplatsen, finns det inget som slår en nyårsmiddag mitt på Themsen. Hoppa på en av Londons festbåtar så får du oöverträffade vyer över stadens främsta sevärdheter, medan du avnjuter en utsökt nyårsmåltid tillsammans med vännerna. Är du mer sugen på dans går det även båtar med fokus på pulserande nattklubbsmusik istället för eleganta middagar. Partybåtturen varar i flera timmar, så du får gott om tid att visa upp dina moves på dansgolvet för medresenärerna, innan det är dags att hoppa av och dra sig hemåt. Oavsett vilken av båtturerna du väljer, kan du se fram emot Londons bästa läge vid tolvslaget. Då får du chansen beundra fyrverkerierna utan att behöva trängas med folkmassorna som vallfärdat till Themsen på en tunnelbana som är fylld till bristningsgränsen.

Om du inte vill dansa, utan hellre drar på dig ditt mest eleganta fodral för att välkomna det nya året med flärd, erbjuder London några av världens mest glamourösa nyårsevenemang. På Royal Opera House, centralt beläget i Covent Garden, kan du till exempel förvänta dig en smakfull kväll med klassisk underhållning. Innan kvällen är slut kanske du trots allt dammar av de där dansskorna, då nyårskalaset avslutas med svängig livejazz.

Londons ”black cabs” är det självklara och kultförklarade transportmedlet för alla vistelser i staden, men om du planerar att resa till London på nyår är risken stor att taxipriserna stiger till oanade höjder. Under resten av året kan det ibland vara en utmaning att hinna med den sista tunnelbanan, då de vanligtvis slutar gå omkring midnatt, men just vid nyår förlänger man tidtabellen så att de flesta bussar och tunnelbanetåg går ända in på småtimmarna. Inte nog med det – resenären med tajt budget kan även skatta sig lycklig åt att inte behöva betala en enda penny för lokaltrafikresan mellan kvart i tolv på nyårsafton och halv fem på nyårsdagen.

Did you know that?

Visste du det här om London …?

Londons ikoniska torg Trafalgar Square lockar förutom tusentals duvor även många besökare året runt. Under jul och nyår ståtar torget med en 20 meter hög, glittrande julgran. Det imponerande exemplaret doneras varje år av Norge, som tecken på landets tacksamhet över det stöd man fick av Storbritannien under andra världskriget. Trädet pryds av fler än 500 lampor, vilka tänds under pompa och ståt den första torsdagen i december, till stämningsfull körsång med klassiska julmelodier.

Hoppar du in i en taxi under din vistelse i London kan du vara säker på att din chaufför vet snabbaste vägen till din destination. Londons taxichaufförer är nämligen några av världens mest pålästa om sin domän, då samtliga måste genomgå ett särskilt chaufförsprov, som är allmänt känt som ”The Knowledge”, eller Kunskapen. För de flesta aspiranter tar det mellan två och fyra år att förbereda sig för det omfattande provet, som inkluderar hela 320 grundläggande rutter över 25 000 gator och ofattbara 20 000 sevärdheter inom ungefär en mils radie från Charing Cross.

Den framgångsrika filmen Bridget Jones dagbok från 2001 spelades till stor del in på olika platser runtom i London. Mellandagarna och nyår i London är den perfekta tiden på året för en romantisk promenad i Bridgets fotspår, från Shad Thames, nära Tower Bridge, längsmed Themsen förbi Borough Market och över floden till Royal Exchange.

Find things you can do in London

The local perspective

Gör som Londonborna när du firar in det nya året

Om du vill fira nyår tillsammans med Londonborna själva, är nog det allra bästa tipset att du beger dig till någon av alla stadens pubar. De finns i varje gathörn, mer eller mindre, och i alla olika prisklasser. Något som blivit populärt under de senaste åren, både här i pubens hemtrakter och i andra länder, är de så kallade ”gastropubarna”. Här serveras mat med gastronomiska ambitioner till hyggliga priser, och själva inramningen är ofta som en vanlig pub. I det redan omnämnda området Shoreditch kan du hitta gastropubar, men de finns över hela staden. Vanligtvis serverar de ”vanliga” pubarna också riktigt bra och vällagad mat, och framför allt kan vi rekommendera att du äter en rejäl engelsk frukost här på nyårsdagen. Portionerna är oftast generösa, och om du känner ett sug efter fetthaltig mat får du ditt lystmäte här! Många pubar erbjuder dessutom livemusik av olika slag, med allt från en ensam man eller kvinna med gitarr, till stora folkmusikband eller ett lokalt punkband. Möjligheten att hitta något som passar just din musiksmak är med andra ord stor. Slutligen behöver du inte dricka alkohol för att känna dig välkommen och få en härlig kväll på puben. Det finns gott om utsökta alkoholfria alternativ.

På nyårsafton väljer de flesta som bor i London att lämna sina kompakta lägenheter för mer glamorösa partyställen, så räkna med att se fullproppade bussar med festklädda nyårsfirare på väg till sin favoritbar för att välkomna det nya året tillsammans med sina vänner. Om du är nyfiken på vart de ska, kanske de har några tips att dela med sig av om du frågar.