Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Jul och nyår Nyårsweekend

Intro

Res på en weekend över nyår

Efter julens stök och stress är det skönt att resa bort en stund och bara koppla av. När du bokar en härlig weekend över nyår på ett trevligt hotell, kan du fira in det nya året precis som du själv vill. Var vill du befinna dig när nedräkningen av det gamla året sker? Kanske vid en härlig sandstrand med ljumma vindar på sydliga breddgrader? Eller föredrar du ett klassiskt nyår med snö, minusgrader och kanske en slädtur eller skidåkning? Du väljer helt själv! Det kanske rent av blir en ny tradition, att resa bort en helg när det är som mörkast. Om du vill kan du uppleva nya länder och miljöer, och nya typer av nyårsfiranden varje år. Eller också fastnar du för en viss plats, dit du vill återvända år efter år, kanske till och med till exakt samma hotell. Ta chansen och börja planera din perfekta weekend – nyår kan bli din nya favorithögtid!

continued

Det finns många olika typer av weekendresor över nyår som du kan välja mellan, huvudsaken är att du kommer hem pigg, utvilad och en upplevelse rikare. Vid närmare eftertanke är även julen ett bra tillfälle att unna sig en kortare semester. Oavsett om den infaller mitt i veckan eller över en helg, är det lediga dagar som du kan tillbringa var du vill. Passa på att åka till en storstad för att shoppa och strosa runt på gatorna, där du kan titta på pyntade skyltfönster och vacker belysning. Gå på musikal eller konsert, och ät en riktigt lyxig middag på restaurang … Möjligheterna är oändliga! Om du inte lockas av en storstad, kanske ditt nyår i stället blir en helg fylld av skidåkning, kombinerat med jul- eller nyårsfirande. De svenska fjällen är enkla att ta sig till, och om du hellre vill åka utomlands finns det många alternativ i Europa!

Types

Olika typer av weekendresor över nyår

Det finns många olika smaker och önskemål kring nyårsfirandet, och det finns även flera olika typer av weekendresor över nyår att välja mellan. Kanske vill du åka till en storstad i Sverige eller utomlands, för att få uppleva storslagna fyrverkerier, glada folksamlingar, härliga restauranger och underbar shopping. I de stora städerna kommer du antagligen även att finna ett stort urval av spännande shower och konserter vid jul och nyår, och ett nöjesliv som är på topp under kvällarna och nätterna kring årsskiftet. Om du vill ha lite extra lyx, har många restauranger speciella nyårsmenyer med fin festmat, och ett firande av hög klass.

Ett annat alternativ, är att satsa på en resa med gnistrande snö och härliga vinterupplevelser. I exempelvis de svenska fjällen, de norska fjällen och i Alperna, kan du fira in nyåret med skidåkning, och underbart vacker natur. Många skidorter satsar stort på att bjuda sina gäster på en härlig weekend över nyår, och ordnar firanden som du sent ska glömma! På de flesta vintersportorter finns både hotell och stugor, så om du reser tillsammans med familj och vänner, kan ni ordna med en egen nyårsmiddag istället för att gå på restaurang. Det kan vara ett bra alternativ om du reser tillsammans med barn.

Den som söker en mer stillsam form av lyx och romantik, kanske väljer att resa till en herrgård eller ett värdshus på landet över nyår. Här kanske du tar en lång promenad före middagen, njuter av en vällagad supé, och skålar in det nya året under en stjärnklar himmel, långt från stadens ljus och ljud. Om du väljer ett hotell med spa, kan du passa på att bli lite extra ompysslad, innan det är dags att åka hem igen.

En fjärde kategori, är de som hellre lämnar kylan bakom sig i några dagar, och byter den mot sol, bad och värme under sina weekendresor över nyår. Med flyg ligger inte semesterparadisen många timmar bort, och du kan snabbt byta snö och bistra vindar – eller, ännu värre, slask och deppigt gråväder – mot vita sandstränder och gassande sol. Det blir en härlig kontrast att fira in det nya året med vågornas plask i bakgrunden en ljum och skön nyårsnatt!

Suggestions/Where

Vart ska jag åka på weekend över nyår?

Många väljer att resa bort över nyår, men håller sig ändå kvar inom Sverige. Om du vill fira i en storstad, är det till exempel mycket populärt att fira nyår i Stockholm, där du kan njuta av huvudstadens påkostade och glittrande firande. I Stockholm kanske du passar på att uppleva tolvslaget på Skansen, där dikten Nyårsklockan (”Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten …”) läses från Sollidenscenen, och sedan följs av ett fantastiskt fyrverkeri.

Göteborg är ett annat trevligt resmål för en weekend över nyår i Sverige. Här ”tjuvstartar” man med ett stort fyrverkeri över vattnet redan klockan 17, och vid tolvslaget blir det nedräkning vid Götaplatsen, där Poseidon-statyn står. Längs Kungsportsavenyn (eller bara ”Avenyn” som den kallas) finns även gott om trevliga restauranger för en härlig nyårssupé.

Väljer du att fira nyår i Köpenhamn, når firandet sin kulmen när rådhusklockorna ringer in det nya året på Rådhusplatsen vid tolvslaget. I Köpenhamn kan du också fira i den vackra nöjesparken Tivoli, som är särskilt upplyst och utsmyckad under jul och nyår. Här erbjuder flera av restaurangerna särskilda nyårsmenyer och man skjuter upp ett stort nyårsfyrverkeri.

Om du vill ha lite lyx och bli ompysslad över nyår, kanske du bokar in dig på en herrgård, ett spa eller ett mysigt pensionat över nyårshelgen. Du hittar många sådana alternativ i Norden, men även i Riga, Skottland och London.

Om du kan ta ledigt någon extra dag, finns alla möjligheter till en härlig weekendresa. Nyår firas över en stor del av världen, och det finns många olika typer av firanden att delta i. Fira nyår i Köpenhamn, Paris, New York, på ett slott i Frankrike, spa i Riga, eller i en traditionell riad i Marrakech – det finns nästan inga gränser för var du kan tillbringa din weekendresa över nyår!

Tips

Några saker att tänka på inför din nyårsresa

I takt med att allt fler upptäcker hur skönt det är att åka bort några dagar strax efter jul, blir alla typer av weekendresor över nyår mer och mer populära. Tänk därför på att boka din resa i så god tid som möjligt – i vissa fall har du då även chans att få ett bättre pris. Med hjälp av Expedia hittar du lätt billiga hotell och flygbiljetter, och du kan även passa på att boka en hyrbil för ditt besök.

Om du planerar att delta i ett visst nyårsarrangemang under din resa, bör du undersöka om du behöver biljetter, och i så fall boka dem. Samma sak gäller om du har tänkt dig att äta din nyårsmiddag på restaurang. På de flesta ställen är kvällarna runt nyår populära bland restaurangbesökare, och ibland är det nödvändigt att boka bord långt i förväg.

Tänker du fira ditt nyår i Sverige eller på andra kallare breddgrader, måste du också tänka på varma kläder. Oavsett hur vacker du vill vara på festen, i ett lätt och behagligt plagg och ett par tunna skor, ställer klimatet helt andra krav. Med lite varma överdragskläder, och ett par rejäla kängor att byta till, kan du njuta av fyrverkerierna ute i kylan, och sedan snabbt klä om för dansgolvet.

Vilken typ av hotell du bör välja för din resa, beror förstås på dina önskemål och på vilken budget du har för semestern. Vill du ha lite extra lyx, kan du passa på att bo på ett trevligt spahotell. Då kan du bli rejält ompysslad med sköna spabehandlingar och en stund i bubbelpoolen. Det är klokt att även ta reda på om hotellet ordnar något nyårsfirande som verkar trevligt att delta i. Med rätt hotell har din weekend över nyår alla förutsättningar att bli en riktig succé!

Did you know that

Visste du detta om nyårsfirande?

Att fira övergången till ett nytt år, är något man har gjort i många av världens kulturer i alla tider. Här i Norden firade man till exempel under vikingatiden midvinterblotet, som var inledningen på det nya året – nu skulle ljuset komma tillbaka, mörkret ge vika och nytt liv spira.

Går vi tillbaka till det antika Rom firades nyåret till guden Janus ära, men fram till år 153 f.Kr. var det mars som var den första månaden, eftersom det var vårdagjämningen som inledde det nya året. Det är förklaringen till att våra sista månader har lite märkliga namn. Till exempel betyder september ”den sjunde månaden” och oktober ”den åttonde månaden”, vilket de också var när året började med mars. Namnen har fått leva kvar trots att nyåret flyttades, och faktiskt hette juli länge ”den femte månaden” (quintilis) och augusti ”den sjätte månaden” (sextilis) innan de fick namn efter kejsarna Julius Caesar och Augustus. Kejsaren efter Augustus, som hette Tiberius, erbjöds av senaten att få ge namn åt september, men han lär ha vägrat med den kloka synpunkten ”Vad ska vi göra om Rom får fler än tolv kejsare?”.

Under medeltiden fanns det i Västeuropa lite olika åsikter om när nyåret egentligen skulle infalla. Vissa höll fast vid 1 januari enligt romerskt bruk, medan andra länder firade nyåret den 25 december eller på Jungfru Marie bebådelsedag den 25 mars. Egentligen var det först när den gregorianska kalendern infördes 1582 som nyåret fixerades till den 1 januari.