Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skidresor
Skidresor

Intro

Skidresor i Europa

Tänk att få åka iväg till bergen, sätta på sig skidorna och åka nedför slänten medan vinden viner runt öronen. Att få känna solen på kinderna och samtidigt kylan i luften och snön – den nyfallna snön, orörd av djur och människor. Att få åka hela dagen och sedan avsluta den med kamratskapet vid après-ski-baren. Njuta av den friska luften och de vackra vyerna för att senare få slappna av vid en varm brasa om kvällarna. En idealisk tillvaro, eller hur? Ja, nog är det sant att det av den anledningen börjar rycka i benen på många skidåkare redan i slutet av sommaren. Ryckningarna kvarstår sedan tills långt in på nästa vårkant. Den som är biten av skidåkning vill ju naturligtvis hålla på så länge som möjligt, och årstiden spelar ingen större roll. Skidresor kan därför tänkas vara ett bättre begrepp än vinterresor.

continued

Beroende på vart i världen du vill åka och på vilken typ av skidåkning du vill utöva, finns det närmast oändliga valmöjligheter. Om du bara har en vecka på dig är det kanske enklast och mest praktiskt att hålla dig till en ort i Europa, inom eller utom Sverige. På några få timmar kan du vara framme vid ditt resmål och ha chansen att kasta dig ut i backen på en gång. Om du har längre tid till ditt förfogande kan du även hålla andra kontinenter i åtanke. Efter ett tag kommer du att utveckla dina egna destinationsfavoriter, så att du vet var du kan få den maximala upplevelsen. Är du sugen på att ordna din egen skidsemester kan du med en gång börja kolla vad som finns tillgängligt. Börja söka så smått på webben. Om det är billiga skidresor eller sista-minuten-skidresor som du är ute efter är det här ett av de bästa sätten. Då kan du slå till direkt.

Types

Typer av skidåkning

I tävlingssammanhang brukar man prata om tre olika sorters utförsåkning – alpin, telemark och freestyle. I alpin utförsåkning (som slalom, storslalom, parallellslalom, super-G, störtlopp och speedski) åker man utför berget med fasta skidbindningar, medan man i telemarksåkning bara har bindningar vid tårna. I freestyle gör man olika hopp och konster. Numera åker många dessutom snowboard, dvs. en enda bred utförsskida, där det finns en handfull olika tävlingsdiscipliner, som till exempel halfpipe, big air och slopestyle

Förutom utförsåkning finns det längdåkning, som är den äldsta typen av skidåkning. Längdåkning har i tusentals år inneburit att det varit möjligt att förflytta sig mellan olika platser fastän marken varit täckt av snö. I längdåkning är det viktigt att anpassa skidorna till sin vikt och åkförmåga, samt att ha rätt spann där fästvallan ska fästas. Längdåkning utgör en del av den s.k. nordiska skidsporten, som också innefattar backhoppning. I båda grenarna har man en fri häl (precis som i telemarksåkning).Sedan finns det också det som kallas nordisk kombination, vilket helt enkelt är kombinerade tävlingar i just längdåkning och backhoppning och där resultaten från båda disciplinerna sammanräknas. Dessa tävlingar har arrangerats sedan sent 1800-tal, och är sedan 1924 en del av de olympiska vinterspelen.

Även om man på de flesta destinationer för skidresor kanske mest märker av olika typer av utförsåkning finns det vanligtvis fullt med spår tillgängliga för längdåkning för dem som föredrar det. Då är dock vinterresor att föredra framför höst- eller vårresor, så att man kan vara säker på att det finns tillräckligt mycket snö på lägre mark. Att åka ut på en lång skidtur är ett underbart sätt att njuta av en vacker vinterdag. Se till att klä dig varmt och ta med dig en termos med någon varm dryck.

Suggestions/Where

Vart kan du då åka på skidresa?

Om du vill hålla dig inom Sveriges gränser är Åre, Sälen och Vemdalen mycket populära val; i grannlandet Norge är Trysil och Hemsedal säkra kort. På kontinenten har du bland andra Val-d’Isère, Val Thorens ochChamonix i Frankrike; Kitzbühel, Sölden och Sankt Anton i Österrike; Sankt Moritz i Schweiz; och Sestriere i Italien. Vill du åka lite längre bort finner du t.ex. Aspen eller Vail i Colorado, USA eller Calgary i Alberta, Kanada.

Les Trois Vallées (De tre dalarna) i de franska Alperna är det största sammanhängande skidområdet i världen. Sedan 1973 kan man använda ett enda liftkort för att åka skidor mellan de olika dalarna. Det finns över 600 km nedfarter, med en yta av 18,5 km² preparerade pister, och 183 skidliftar, som kan ta med sig 260 000 skidåkare i timmen! Det finns också 120 km spår för längdåkning.

Tänk på att det är helt och hållet du själv som bestämmer hur mycket du vill inkludera i resan. Om du vill ha resa, transfer till/från flygplats, övernattning, måltider och liftkort helt inkluderade i priset finns det massor av alternativ för dig. Det finns nästan inga gränser uppåt – du kan få otroligt lyxiga paket om du bara vill ha dem. Likaså kan du nästan alltid få tag på motsatsen – dvs. om du inkluderar bara det allra nödvändigaste. Om du vill kunna välja din egen standard – vare sig det gäller vinterresor i lyx eller billiga vinterresor, är det dock bäst att vara ute i tid. Om det inte spelar dig någon roll vilken hotellstandard du får, eller hur många måltider som inkluderas, kan du lätt leta bland olika sista-minuten-skidresor strax innan du åker.

Tips

Tips för nybörjare på skidresor

Det absolut viktigaste är att se till att du har rätt pjäxor – rätt pjäxor för just dig! Det är därför bäst om du kan köpa dina egna istället för att hyra. Gå till en sportbutik där det finns ett stort urval av pjäxor. Sedan är det bäst om du tillbringar en relativt lång tid med att prova pjäxor. Tänk på att pjäxorna inte ska passa dina fötter exakt när du provar dem i butiken, utan vara något för små. Efter att pjäxorna sedan har använts i praktiken, eller körts in som det kallas, ska de däremot passa dig perfekt.

När det gäller själva skidorna kan du gott hyra dem till att börja med. De kan vara rätt så dyra att köpa, så det är bra att prova sig fram med att hyra. Vanligtvis finns det både nybörjarpaket, medelpaket och avancerade paket att hyra, och du kan i de flesta fall byta dem om det visar sig att de inte är de rätta för dig. Du kan i de flesta fall också hyra ett paket där typen av skida (med eller utan telemarksbindningar) eller snowboard förblir öppen. Du kan alltså åka snowboard en dag och skidor nästa, om du skulle vilja, under din skidresa.

Om du åker alpin utförsåkning kan du hyra olika typer av skidor för olika typer av utförsåkning – slalom- (snabbsvängda skidor), storslalom- (långsvängda skidor) eller s.k. twintip-skidor (där båda ändarna är uppböjda; används mest för friåkning och hopp). Se till att du anpassar skidorna till din vikt, längd och hur bra du åker. (Barn som är nybörjare bör ha mycket korta skidor – minst 20 cm kortare än kroppslängden.)

När du har pjäxor och skidor är det så dags att ta sig till skidbacken! Det kan vara bäst att börja med lektioner med instruktör – antingen grupplektioner eller privatlektioner. Då får du en grund som du kan stå på (bokstavligt sett). Om du emellertid av någon anledning inte vill ta lektioner ska du i alla fall ta det lugnt till en början och hålla dig i en relativt plan backe. Det är t.ex. inget fel med att börja i barnbacken. Vi har ju alla varit barn i början och du kan ju inte räkna med att bli en duktig skidåkare under den första veckan – eller för den delen under den första säsongen!

Did you know that

Visste du det här om skidåkning?

Om du ska ge dig av på en skidsemesterkan det vara intressant att veta lite mer om skidåkningens historia. Ordet skida kommer från fornnordiskans skíð, som ungefär betyder en delad bit trä. Förutom de nordiska språken har ordet sedan letat sig in i många andra språk, som engelskans to ski eller franskans faire du ski.

Det finns förhistoriska sniderier som är mer än 7 000 år gamla som visar samer och andra nordiska folk i färd med att åka skidor. Världens äldsta skida hittades i Skellefteå kommun i Sverige, den s.k. Kalvträskskidan, och är ungefär 5 200 år gammal.

Modern skidåkning kommer från gammal nordisk skidåkning. Den störste nyskaparen av den nordiska stilen var Sondre Norheim på 1800-talet, från Telemark i Norge. Han var den som skapade de s.k. telemarkbindningarna, där pjäxan bara sitter fast på skidan vid tårna så att skidåkaren får en fri häl. På så sätt blev det också möjligt att hoppa upp i luften med skidorna.

Längdåkning är en av endast sju vintersporter som varit med i de Olympiska vinterspelen sedan de började år 1924. Alpin utförsåkning blev ingen olympisk sport förrän 1936, fastän den första officiella utförsåkningstävlingen hölls i Sverige år 1879. Snowboard blev en officiell olympisk vintersport för både herrar och damer år 1998.

Speedski, är den absolut snabbaste alpina skidsporten, och en av de snabbaste sporterna utan motor som utförs på land. Åkaren åker nedför specialpreparerade backar för att uppnå en så hög hastighet som möjligt. Världsrekordet överstiger numera 250 km/h.