Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Köpenhamn

Intro

Weekend Köpenhamn – en storfavorit

Danmark är alltid ett populärt resmål, och den som har tillbringat en weekendi Köpenhamn vet precis varför. Det är något speciellt med den danska avslappnade mentaliteten som gör gott i själen. Att det dessutom finns intressant konst, vackra slott, bra shopping och gott om roliga saker att göra gör ju inte saken sämre. Den som har barn med sig (eller är ung i sinnet) saknar inte alternativ i Köpenhamn. Mest känt är nöjesfältet Tivoli som har något för alla, med exotisk arkitektur, åkattraktioner och grönskande trädgårdar. Om barnen följer med till statyn Lilla sjöjungfrun fortsätter ni kanske direkt till akvariet Den Blå Planet för att se om Blunder finns där –det är ju H.C. Andersens saga Den lilla sjöjungfrun som inspirerattill både statyn och den tecknade filmen.

continued

Den berömda shoppinggatan Strøget är Europas längsta gågata, men om du har siktet inställt på shopping, finns det även intressanta butiker på de mindre gatorna. Det är lätt att ta sig fram i Köpenhamn, och vill du känna dig som en riktig köpenhamnare cyklar du. Om solen skiner, kanske du vill stanna till i någon av parkerna, eller ta ett dopp vid Islands Brygge. När det drar ihop sig till kväll, finns det många mysiga restauranger att välja mellan. Vill du avsluta dagen vid vattnet, bjuder Nyhavn på allt du kan önska:en avslappnad atmosfär, cool jazz och god mat. Ingenting går upp mot att avsluta en dag fylld av spännande aktiviteter, med att sätta sig ned en ljummen sommarkväll vid kajen i Nyhavn och bara ta in miljön, och kanske redan drömmaom nästa weekend till Köpenhamn, "Världens lyckligaste stad".

 

Top things to Do

Fullt upp under din Köpenhamn-weekend

Det är nästan omöjligt att prata omKöpenhamn utan att nämna Lilla sjöjungfrun, som fyllde 100 år i augusti 2013, så därför börjar vi här. Skulpturen var en gåva från den danske bryggeriägaren Carl Jacobsen till Köpenhamns stad, och är inspirerad av en annan av Danmarks nationalklenoder – författaren H. C. Andersens saga om en sjöjungfru som kommer upp till ytan varje morgon och kväll, i hopp om att fånga en glimt av sin prins. Hon sitter på Langelinie och väntar på dig. Om du sedan vill fortsätta dagen i kulturens tecken, rekommenderas ett besök på Nationalmuseet på Prinsens Palæ, Ny Vestergade 10, som har en fascinerande samling föremål från stenålder, vikingatid, medeltid, renässans och Danmarks moderna historia. Museet ligger i Prinsens palats, som inte längre används av kungafamiljen, men fortfarande vore elegant nog för prinsar och prinsessor.

Fortsätt dagen med kungliga förtecken och bege dig till Amalienborg, som byggdes på 1700-talet, och som anses vara ett av de bästa exemplen på dansk rokokoarkitektur. Där kan du i Amalienborg Museumse hur kungligheternas vardag har sett ut förr och nu, eller se på vaktbytet, vars utformning varierar beroende på vemi kungafamiljensom är på plats. Försök pricka in din weekendresa till Köpenhamn när drottningen är där, eftersom vaktombytet är pampigast då. Om du får mersmak, ska du fortsätta till Christiansborgs slott på Slotsholmen, som hyser det danska folketinget, högsta domstolen och statsministeriet. Du kan besöka representationslokalerna, de kungliga stallarna och ruinerna.

Barnen har också mycket att se fram emot i Köpenhamn. Nöjesfältet Tivoli är en favorit som har besökts av såväl H. C. Andersen som Walt Disney. Här finns något för alla, och kvällstid skapar tusentals färgade lampor en känsla av att befinna sig mitt i en saga. Ett annat alternativ för barnen, är Nordeuropas största akvarium Den Blå Planet, som bland annat har en havstank där du kan se hammarhajar simma med rockor och muränor, ett korallrev med färggranna fiskar, och ett Amazonas med fjärilar och fåglar.

Du kan också bekanta dig med alternativa Köpenhamn genom ett besök i unika Christiania, som grundades 1971 av en grupp hippies som ockuperade några övergivna militärbaracker, och skapade ett eget samhälle med egna regler, oberoende av den danska regeringen. Christiania är en blandning av bohemiska hus, verkstäder, konstgallerier, billiga ekologiska restauranger och vacker natur. Området är alltid livligt, men kanske extra livligt under en weekend. Var dock försiktig med kameran eftersom viss droghandel förekommer i området, och följ reglerna vid ingången.

En weekend i Köpenhamn är förstås inte komplett utan lite shopping. Stadens största shoppingområde ligger kring Strøget. Det perfekta stället att avsluta en dag full av shopping eller sightseeing i Köpenhamn, är i Nyhavn, som ursprungligen var stadens kommersiella hamn, fullspäckad med sjömän, glädjeflickor och pubar. I dag har de gamla husen renoverats och fyllts med eleganta restauranger.

När är bästa tiden för ett weekendpaket i Köpenhamn?

Den bästa, och överlägset mest populära, tiden att besöka Köpenhamn är på sommaren mellan maj och september, då gatorna är fulla av liv och luften fylls av musik. Även julshoppingen i Köpenhamnär populär. Fördelen med Köpenhamn är att det ligger så nära att ett besök passar nästan när som helst. Det är bara att börja planera för din hotellweekend i Köpenhamn.

Did you know that?

Visste du det här om Köpenhamn?

Enligt Happiness Report 2013 är Köpenhamn världens lyckligaste stad. 

Världens första officiella könsbytesoperation gjordes i Köpenhamn 1952, där GI George Jorgensen blev Christine Jorgensen.

Den högsta byggnaden i centrum, Radisson Blu Royal Hotel, var Köpenhamns första skyskrapa när den byggdes 1960.

Slottet Kronoborg, som du lätt besöker från Köpenhamn, anses vara Hamlets slott eftersom Shakespeares berömda pjäs utspelar sig i "Elsinore" (Helsingör) där slottet ligger.

Köpenhamn har världens minsta hotell Central Hotel og Café med bara ett rum, som ligger ovanför Köpenhamns minsta café. Kom ihåg att boka i tid!

Billie Augusts thriller "Fröken Smillas känsla för snö" från 1997 utspelar sig i Köpenhamn.

Köpenhamn har en alldeles egen cocktail kallad Copenhagen, som består av genever, körsbärslikör, lime, sockerlag och angostura bitter.

Köpenhamn satsar mycket på hållbar utveckling, och här finns ett gående hus(!) som drivs med solceller, små vindsnurror och hydrauliska ben. Huset, som är utvecklat av konstnärskollektivet N55, har ett system för att samla in regnvatten och kan kopplas till ett litet växthus.

Find things you can do in Köpenhamn

The local perspective

Utforska Köpenhamns dolda pärlor

Cykel är ett enkelt sätt att ta sig runt om du vill ha en billig weekend i Köpenhamn, och många gånger är det också det snabbaste alternativet eftersomdet finns cykelvägar överallt. Det passar extra bra, om du vill göra som många köpenhamnare och njuta av det vackra sommarvädret med en picknick i något av stadens grönområden. Populära ställen för en picknick eller bara för att slappna av en stund i solen är, Islands Brygge som är ett hamnområde nära centrum med möjlighet till utomhusbad, Kongens Have som är en vacker park med mycket grönt, konstutställningar och klassiska skulpturer samt Amager Strand, som är en av stadens stränder och mycket populär hos lokalbefolkningen. Stranden ligger bara en kort cykeltur från centrum.

Om temat för din weekend i Köpenhamn är shopping kan det vara en bra idé att inte lägga så mycket krut på Strøget, som visserligen är huvudgatan men som är fullpackad med turistfällor och stora kedjor. Prova istället de mindre parallellgatorna, där du hittar intressanta och roliga små butiker. Även latinkvarteren strax norr om Nørregade rekommenderas för intressant shopping.

När du har shoppat färdigt, är det också i kvarteren kring Vesterbro, Nørrebro och Islands Brygge du hittar mysiga restauranger och barer med gott om lokala köpenhamnare. Om du gillar öl ska du bege dig till något av stadens mikrobryggerier. Några favoriter är Nørrebro Bryghus på Ryesgade 3, Bryggeriet Apollo på Vesterbrogade och Brewpub på Vestergade 29. Är det cocktails du är ute efter rekommenderas Ruby på Nybrogade 10, K-bar på Ved Stranden 20 eller 1105 på Kristen Bernikows Gade 4. Om dansgolvet lockar kan du prova klassikern Rust på Guldbergsgade 8 med flera våningar och dansgolv, och en blandning av dj:s, livekonserter, etablerade artister och nya stjärnskott. Kort sagt, något för alla. Om din weekend i Köpenhamn råkar infinna sig kring pingst bör du inte missa pingstkarnevalen där lokalbefolkning och turister trängs sida vid sida kring paraderna.

Finns världens bästa mat i Köpenhamn?

En av världens bästa restauranger, NOMA, ligger i Köpenhamn på Strandgade 93, och är ett spännande val för den som kommer ihåg att boka i tid, och har lite extra pengar att lägga på maten. Om du är mer spontan, eller föredrar något som är mindre påfrestande för plånboken, rekommenderas Cofoco-restaurangerna, som erbjuder god mat av hög kvalitet i trevliga lokaler. Ett annat tips mitt i centrum är Café Europa som ligger på Amagertorv. Du kan också ta en titt på Byhøst, vilket betyder "stadsskörd", som är ett ideellt initiativ som uppmuntrar befolkningen att hålla utkik efter mat som växer i offentliga utrymmen inom staden, och märka ut stället på webbplatsens karta. Kanske hittar du allt du behöver till din picknick på det sättet?