Danmark

Reseguide
Jomfru Ane Gade som inkluderar en stad, historisk arkitektur och en bar
Mode och haute cuisine blandas med ett vikingförflutet och Europas äldsta monarki i det här trendiga och anrika skandinaviska landet.

Sagoförfattaren H.C. Andersen var från Danmark. Landet känns mytomspunnet med sina vikingar, stora slott från Europas äldsta monarki och spännande landskap med mörka skogar och mystiska öar. Lägg till en modern storstadskultur med fokus på gourmetmat, innovativ design och mode och du har dagens Danmark.

Det går att tänka sig tre huvudområden i Danmark: Jylland, som är fastlandet som gränsar till Tyskland, Fyn, som är mittön, och Själlland, som är den östra ön där Köpenhamn ligger.

Tillbringa några dagar i Köpenhamn och njut av mat och mode i världsklass. Shoppa längs paradgatan Strøget. På den här gågatan finner du mängder av butiker. Boka bord för en middag på en av Köpenhamns fina restauranger. Kanske Noma, en av världens bästa restauranger?

Köpenhamn är den danska monarkins hjärta. Danmarks kungafamilj härstammar från 900-talets vikingakungar och anses vara den äldsta i Europa. Du kan besöka många slott och palats från monarkins början. Idag tillbringar den danska drottningen vintrarna på Amalienborg i Köpenhamn. Det är ett 1700-talsslott med en stor innergård där du kan se det dagliga vaktombytet. Åk norrut på Själland om du vill se Fredensborgs slott, drottningens vår- och höstresidens, och Kronborg slott, en militärkasern där Shakespeare lät Hamlet utspela sig.

Åk vidare från Själland och ta del av Danmarks vackra natur. Besök Møns Klint, en ö söder om Själland med vita klippor. Fortsätt till Jylland där stränder och sanddyner följer hela västkusten mot Nordsjön. Här finns den populära stranden Søndervig och även Vadehavet, ett kustområde med extremt lågt tidvatten som bebos av flera miljoner fåglar. Kör till Danmarks nordligaste punkt, Skagen.

Du kan flyga till Köpenhamns internationella flygplats precis utanför huvudstaden. Väl framme i Danmark tar du dig enkelt runt med det välutvecklade tåg-, buss- och färjenätverket. Planera in ett besök om sommaren om du vill njuta av stränderna och om vintern om du vill se de kungliga slotten i vinterskrud.

Populära städer i Danmark

Köpenhamn presenterar en hamn eller havsbukt
Köpenhamn
Cyklar, Museer och Teatrar
För många svenskar ligger Köpenhamn inte mer än ett stenkast bort och är perfekt för en weekendresa. Men oavsett var i Sverige du befinner dig är det alltid tämligen enkelt att resa till Köpenhamn. Hit kan du ta dig med både buss, tåg eller flyg från hela Sverige och du är aldrig mer än några timmar bort från nya upplevelser.

Saker att besöka

  • Tivoli
  • Den kongelige Opera
  • Rådhuspladsen
Århus som visar gatuliv, en stad och utomhuskonst
Århus
Museer, Levande musik och Teatrar
Danmarks näst största stad, som grundades av vikingarna, drivs av ungdomens kreativitet och är perfekt för besökare som vill uppleva Jyllands rika historia och kultur.

Saker att besöka

  • Århus stadshus
  • Den Gamle By
  • Dokk1
Ålborg presenterar en kuststad, segling och en hamn eller havsbukt
Ålborg
Monument, Museer och Levande musik
Denna historiska hamnstad på Nordjylland har en av Skandinaviens mest välbevarade vikinggravplatser såväl som enastående arkitektur och familjevänliga attraktioner.

Saker att besöka

  • Jomfru Ane Gade
  • Ålborgs hamn