Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Vandrarhem

Intro

Vandrarhem och hostels – en prisvärd resa

Vi reser mer än någonsin och det blir billigare och billigare. Sedan början av 2000-talet har priserna för flygresor sjunkit drastiskt, och det finns en uppsjö av billiga vandrarhem och hostels som du kan boka i förväg – eller på plats om du vill ta det lite mer som det kommer. Det finns vandrarhem av olika slag och standard, ibland med badrum en suite och ibland i korridoren, och du hittar lätt något som passar just dig. En annan utbredd form av semesterboende är B&B, som också brukar ligga i en rimlig prisklass. Det blir även allt vanligare att resesällskap hyr en lägenhet på resmålet, exempelvis genom en förmedlare. Vare sig du reser i grupp eller på egen hand, finns det alternativ som passar dig och din plånbok. Hur du än föredrar att resa och bo, kan du göra det och ändå ha pengar kvar att spendera under semestern.

continued

Upplevelser av olika slag är något som värderas högt, och som vi även spenderar stora summor pengar på. Det behöver dock inte kosta en förmögenhet att få den där upplyftande känslan som en fantastisk upplevelse kan ge dig. Här nedan hittar du några tips på vad du kan göra när du reser med en stramare budget. Du kan även inspireras av lite resekuriosa och få tips om hur du kan roa dig utan att det kostar så mycket. Vare sig du reser för att komma bort från vardagens höga tempo, eller för att du vill fördjupa dig i en ny kultur, finns det näst intill oändliga möjligheter. Boka ett vandrarhem nära en lugn alptopp, eller välj att boka ett hostel mitt i en pulserande storstad. Vad du än väljer, kan du få upplevelsen du är ute efter till ett pris som passar dig. Läs vidare för tips på aktiviteter, resmål och mycket annat.

Types

Prova på spännande aktiviteter under din vistelse på hostel

De flesta av oss upplever något särskilt när vi kommer till en strand vid ett öppet hav, eller när vi ser det glittrande vattnet i en insjö under en varm sommardag. Om du reser under sommaren och vill tillbringa några sköna timmar vid stranden behöver det inte alls bli dyrt. I många länder är stränderna uppdelade mellan olika verksamheter som hyr ut solstolar, driver restaurang och liknande. Här kan notan lätt skena iväg, men om du ser dig omkring så brukar det finnas delar av stranden, där du kan slå dig ned direkt på sanden med din handduk utan att betala ett öre. Om du på vägen från ditt vandrarhem eller hostel handlar lite lättare mat så har du en heldag på stranden till låg kostnad!

Är du i en storstad och behöver hålla koll på pengarna? Inga problem, här finns mycket att hitta på även när du inte vill spendera hela semesterkassan. Vad sägs om en sväng till centrum för lite hederlig fönstershopping? Utforska stadens affärsutbud och mode utan att det kostar dig någonting! Slå dig ner på en parkbänk och titta på folkmyllret, det brukar kunna bjuda på intressanta individer och roliga händelser. Promenera längs stadens gator och torg och känn dig som en av lokalborna. När fötterna börjar värka och tröttheten slår till erbjuder sängen på ditt billiga vandrarhem en chans till lite vila.

Om du blir sugen på en upplevelse av det kulturella slaget, kan det vara värt att höra efter hos turistinformationer eller söka på internet. I många städer finns det museer med gratis inträde, och i vissa fall kan man gå in helt gratis på flera museer vissa dagar. Till den här sfären hör även bibliotek, där det brukar finnas många alternativ till kulturupplevelser. Här kan du ofta låna en dator och surfa, utforska böcker, filmer, musik och tidningar, och inte sällan kan du även måla och pyssla om du reser tillsammans med barn. Pratar du inte det lokala språket? Fråga personalen om det finns böcker och aktiviteter på engelska.

Se och upplev resmålet ovanifrån! På många resmål finns det iordninggjorda utsiktsplatser med bänkar, och kanske till och med utsiktskikare, där du kan utforska semesterplatsen ovanifrån. Om du inte hittar något sådant, finns det kanske någon form av höjd dit du kan gå och få en annan bild av den stad eller plats du har valt att tillbringa semestern på. Hör efter på ditt vandrarhem, kanske finns där en takterrass som är öppen för gästerna? Prata även med andra gäster på det hostel där du bor, de kan ha bra förslag på vad du kan hitta på utan att spendera alltför mycket.

Suggestions/Where

Vandrarhem och hostel över hela världen

Med dagens teknik kan världen kännas liten, men på resande fot inser man hur stor den verkligen är och hur mycket det finns att se. När du sparar lite på boendekostnaderna får du mer över till nöjen, och det finns gott om resmål där du även kan äta och dricka gott för en billig peng. Här tipsar vi om några höjdpunkter.

Indien är ett land där du hittar många prisvärda destinationer. Missa inte sydindiska Keralas långa sandstränder och rika kultur. Ta in på ett mysigt vandrarhem längs den 70 mil långa kusten eller bo på hostel i de unika våtmarkerna. Här väntar exotiska upplevelser till en låg kostnad.

Lockar Sydamerika får du inte missa den brasilianska semesterpärlan Rio de Janeiro. Sola och bada på Ipanemas strand, och ägna kvällarna åt att utforska vad som anses vara en av världens bästa partystäder. Det är billigt att äta och dricka ute här, och en avslappnande dag på stranden är alltid gratis!

Vill du inte resa så långt kan du sätta siktet på europeiska Makedonien. Landet är mindre än Småland, men bjuder på ett dramatiskt landskap med höga berg och breda dalgångar. Här får du mycket för pengarna, och kanske kan du passa på att lyxa till budgetsemestern med billig taxi och trerättersmiddagar. Eller varför inte besöka charmiga Albanien? Även här kommer du undan riktigt billigt med både mat och dryck.

Det finns även gott om spännande resmål på hemmaplan. Ta in på ett billigt hostel i närheten av de svenska fjällen om du vill ge dig ut och vandra under sommarhalvåret. Eller välj att bo på ett vandrarhem i till exempel Strömstad eller Lysekil om du vill utforska vår vackra västkust. Väljer du att semestra i Sverige kan du ofta spara in på reseutgifterna!

Find things you can do

Tips

Ekonomiska nöjen

Är du på resande fot men vill inte missa chansen till nöjen av olika slag? Fortsätt då att läsa för att få några fler tips på hur du kan semestra utan att spendera för mycket pengar.

Ta med dig dina reskamrater och gå till en lokal livsmedelsbutik av det billigare slaget. Lägre priser innebär inte per automatik sämre kvalitet. Ta med era varor till en park och njut av en picknick i gott sällskap och med spännande mat. Eller varför inte gå hem till vandrarhemmet där ni kan smaka på maten samtidigt som ni förbereder er för att upptäcka ert resmål under kvällen?

Gör det till en vana att alltid ta med dig spel i reseformat när du reser. Du kan aldrig ha tråkigt när du och dina reskamrater spelar ett parti Yatzy eller fia med knuff på ert hostel.

Många städer erbjuder gratis utomhusteater eller till och med utomhusopera. Titta på resmålets webbplats och se om det finns något liknande där du är. Det är inte ovanligt att det finns möjlighet att se en ståupp-show utan att betala.

Hör efter om det är något jubileum eller firande på gång där du är. Kanske får du uppleva ett danskt midsommarfirande, en indisk festival eller en lokal italiensk fest för löken, korven eller ricottaosten.

Alla länder och städer har sin variant av den hederliga loppisen. Här kan du hitta fynd eller bara titta och uppleva atmosfären när de lokala invånarna gör sina egna inköp.

Besök en kyrka för en musikupplevelse. Här bjuds ofta på konserter eller en mässa som innehåller sång och instrumentalmusik. Ibland kostar det pengar att tända ett ljus, men det är ovanligt att man tar ut entréavgift till en kyrka. Kliv in, utforska miljön och njut av den sakrala skönsången.

Did you know that

Resekuriosa

Fram till millennieskiftet var chartern det vanligaste sättet att resa för den svenska resenären, men reguljärflyget har gått förbi och står för cirka 55 % av de flygresor som svenskarna gör. Det ger oss större frihet, vilket kan vara extra värdefullt när vi reser med en stram budget, och vi kan välja billigare boendeformer som vandrarhem och hostels.

Enligt tidningen Vagabond bokar ungefär sju av tio svenskar sin semesterresa via internet, där det även enkelt går att hitta billiga vandrarhem och hostels.

Pratar du kinesiska, hindi eller engelska? Grattis! Då kan du antagligen ta dig fram under dina resor utan större problem. Det här är nämligen de tre mest talade språken i världen.