Saker att göra i Stockholm

Aktiviteter, attraktioner och turer
Stockholm presenterar en hamn eller havsbukt, historisk arkitektur och båtkörning

Stockholm: Att göra under ditt besök

I Sveriges huvudstad finns någonting för alla smaker, åldrar och plånböcker. Här hittar du spännande museer, läcker mat, trendsättande design, vacker arkitektur och fina shoppingmöjligheter. Den cykel- och promenadvänliga staden är uppbyggd på 14 öar som sammanlänkas med broar. I de olika stadsdelarna skiljer sig stämningen avsevärt, så utforska gärna flera av dem för att få lite överblick.

Aktiviteter – Stockhom sightseeing på hav och land

Närheten till havet präglar utbudet på aktiviteter i Stockholm. Du kan ta en tur med sightseeingbåt om du vill se Nordens Venedig från det allra vackraste perspektivet – från vattnet. Unna dig något gott att dricka medan du passerar genom slussarna mellan Mälaren och Östersjön. Båten åker förbi Djurgården där det finns fina museer och friluftsområden, däribland Vasamuseet, Liljevalchs konsthall och Nordiska Museet. På öns sydvästra del ligger nöjesfältet Gröna Lund där du på kvällstid kan se världsberömda artister uppträda på den stora scenen. Kliv sedan ombord på en Waxholmsbåt till någon av de 30 000 öar och kobbar som väntar i Stockholms Skärgård. Har du tid är det trevligt att öluffa i några dagar. För dig som älskar naturen finns oändligt med saker att göra i Stockholm med omnejd.

Stockholm – aktiviteter för historieintresserade

Kulturutbudet är enormt i Stockholm - aktiviteter är ofta gratis och det formligen kryllar av historiska sevärdheter. Glöm inte att besöka Gamla stan när du är här. Du kan ta fina bilder på det Kungliga slottet som kantar kullerstensgator bland anrika kaféer och konstbutiker. Gå på en stadsvandring i den ursprungliga stadskärnan om du vill höra legenden om S:t Göran och Draken, samt ruskiga berättelser om Stockholms blodbad som ägde rum 1520 på Stortorget. På samma torg arrangeras en traditionsrik och pittoresk julmarknad varje år. Som friluftsmuseum är Skansen helt oslagbart med gamla uppbyggda stadskvarter, bondesamhällen, hantverksmiljöer och temavandringar.

Stockholm - saker att göra

Är du shoppingsugen kan du bege dig till eleganta Östermalm och utforska fina modegator och shoppingcenter, däribland Biblioteksgatan, NK och Sturegallerian. Här hittar du både exklusiva svenska klädskapare, samt kända utländska klädmärken. På Birger Jarlsgatan ligger den oberoende biografen Zita Folkets Bio, Stockholms äldsta biograf, som är väl värd ett besök. Åk vidare till stadsdelen Södermalm om du letar efter vintagekläder, fin inredning eller hantverk. Sedan är det trevligt att ta en tur till Vasastan och utforska små klädbutiker, second hand-affärer och kaféer. Du kan promenera hit längs det kommersiella shoppingstråket Drottninggatan och på vägen besöka Strindbergsmuseet Blå Tornet, där vår främste författare en gång levde och verkade.

Att göra – Stockholm för finsmakare

För gourmeter finns mänger att göra – Stockholm är ju en smältdegel av olika kulturer, så här finns mat från världens alla hörn. Du kan gå på kulinarisk sightseeing och provsmakning om du vill lära dig mer om svenska delikatesser tillsammans med en kunnig guide. Huvudstadens läge vid vattnet gör skaldjur särskilt populära och några av de finaste restaurangerna ligger i stadsdelarna Norrmalm, Gamla Stan och Södermalm. Vill du ha en exklusiv restaurangupplevelse kan du boka bord på klassiska Operakällaren, F12 eller Frantzén/Lindeberg. Mest prisvärt är det att välja lunchmenyn på de olika restaurangerna, eftersom rätter på à la carte-matsedeln är bra mycket dyrare.


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.