Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Stockholm

Intro

Hotellweekend i Stockholm

Det är med rätta som Stockholm kallas för Nordens Venedig. Stadens vackra jugendbyggnader och kyrkor som speglas i Mälarens gnistrande vatten för tankarna till den italienska staden. Likheterna går emellertid ännu längre. Stockholm är ett kulturellt nav med innovativ konst i oväntade miljöer, till exempel installationerna på Stockholms tunnelbana och fängslande museer som omsorgsfullt har bevarat unika lämningar från stadens anrika historia. Stockholm kan dessutom bjuda på ett otroligt internationellt kök med några av norra Europas finaste restauranger, aktiviteter för alla – från nattklubbarna på Stureplan till Gröna Lund och Skansen-akvariet för barnen samt härligt avkopplande parker där du kan hämta andan mellan aktiviteterna.

continued

Det är detta som gör Stockholm så perfekt för en weekendresa – du kan komma igång på studs när du anländer, och staden har det bästa från alla världar. Dessutom finns det ett brett urval av boendealternativ som låter dig välja precis vilken sorts hotellweekend i Stockholm du vill ha, från exklusiva spahotell och mindre boutiquehotell till prisvärda hotellkedjor och vandrarhem som bjuder på billigt logi i unika miljöer. Oavsett vad du väljer kan du vara säker på en sak: Stockholm är en stad där du aldrig får långtråkigt och dit du alltid återvänder full av härliga minnen och nya intryck.

 

Top things to Do

Kultur eller avkoppling – på en weekend i Stockholm behöver du inte välja

Det finns många anledningar att åka på weekendresa till Stockholm. Många åker till Stockholm för att tillbringa en helg i shoppingens tecken. Stockholm har inte bara Sveriges bästa utbud av märkesbutiker och stora kedjor utan dessutom en mängd olika mindre designers och fristående butiker där du kan vara säker på att ditt plagg är helt unikt. För vintageälskare är secondhandbutikerna på Södermalm ett rent Mecka och du kan tillbringa timmar med att kombinera spännande konstellationer av nya och gamla intryck.

Familjeweekend i Stockholm

För barnfamiljer råder det ingen brist på aktiveter som kan fylla en weekendtur till Stockholm. Djurgården lockar givetvis med Gröna Lund och Skansen, som var och en för sig har tillräckligt med attraktioner och aktiviteter för att fylla en hel dag. Många barn tycker att det är spännande att besöka Stockholms slott och Livrustkammaren, där de kan titta på rustningar och klädesplagg som ser ut att komma direkt från en saga. Museerna i Stockholm är extra bra på att erbjuda särskilda aktiviteter för barnen som eggar fantasin och ger mersmak.

Romantisk Stockholmsweekend

Det finns nästan för mycket att välja mellan för par på romantisk hotellweekend i Stockholm. Nästan alla av de något mer exklusiva hotellen har utsikt över fjärden och har ofta eget spa och en romantisk restaurang på plats. På kvällen kan ni se en av Strindbergs pjäser på Intima teatern eller gå på någon av de musikaler eller operaföreställningarna som staden bjuder på. Unga par som vill lägga mer av reskassan på Stureplans glamorösa barer och nattklubbar kan istället ta in på ett båtvandrarhem, som för en billig penning utgör en rolig och romantisk kuliss för weekendresan till Stockholm.

Musik och kultur i huvudstaden

Stockholm är utan tvekan Sveriges kulturella centrum, och det var inte länge sedan staden var Europas kulturhuvudstad. Ett av de senaste tillskotten bland stadens trendiga museer och utställningar är ABBA-museet, som på ett innovativt sätt berättar sagan om det svenska musikundret. För de verkliga kulturfinsmakarna bjuder Moderna museet på ständigt nya intryck från några av Nordens mest framstående konstnärer. Vissa menar dock att Stockholms mest levande konstcenter är Södermalm där gatukonstnärer från hela världen samlas och skapar sina alster. Varför inte starta din weekend i Stockholm med en promenad genom Söder på jakt efter alster av nästa Banksy.

För historiefantaster är en heldag i Gamla stan ett riktigt måste. Själva ön är ett museum i sin egen rätt med anrika byggnader och små hantverksbodar som bevarar känslan från svunna tider. Strosa runt och fönstershoppa bland de små butikerna eller gå på fyndjakt i secondhandaffärerna. När benen känns trötta kan du stanna till på ett gammaldags kafé och njuta av en våffla med kaffe och insupa den tidstypiska inredningen. Res sedan ännu längre tillbaka i tiden med ett besök i Storkyrkan där kronprinsessan Victoria gifte sig med prins Daniel. Den storslagna kyrkan byggdes på 1300-talet och har omvandlats och renoverats åtskilliga gånger. Här kan du gå i alla de stora svenska kungarnas fotspår och beundra inslag av några av Sveriges allra främsta arkitekter.

Did you know that?

Stockholmsfakta – visste du detta?

I en omröstning 2012 ansågs stockholmarna vara världens vackraste. Om omröstningen hade skett i Stockholm hade de dessutom fått 100 % av rösterna.

Stockholms tunnelbana kallas ibland för världens längsta konstutställning. Över 90 tunnelbanestationer är fulla av berömda konstverk och skulpturer av berömda konstnärer som förgyller vardagen för morgonpendlarna.

Stockholm består av 14 öar med 57 broar och kallas därför ofta för Nordens Venedig. Det finns dem som anser att Venedig borde kallas Italiens Stockholm.

Stockholmarna har en fascination för höga höjder. Inte nog med att många åker upp till toppen av Kaknästornet och Globen, det går dessutom att gå med på en guidad stadsvisning från stadens tak. Vandrarna utrustas med klättersele och en vajer som fästs vid taken och sedan bär det iväg.

Blå hallen i Stockholms Stadshus där nobelfesten hålls den 10 december är inte alls blå. Arkitekten Ragnar Östberg blev så förtjust i det vackra röda teglet att han ändrade sig och avstod från att lägga på den blå putsen.

Find things you can do in Stockholm

The local perspective

Smultronställen som förgyller en weekend i Stockholm

När man åker på en weekendresa till Stockholm är det alltid värt att fundera på vilka aktiviteter som årstiden bjuder på. Under sommaren är det till exempel en utmärkt idé att göra som merparten av stockholmarna och ta en båt till skärgården. Det finns arrangerade dagsturer där ni kan kryssa bland skärgårdens idylliska öar och avnjuta färsk fisk tillagad på skärgårdsvis. Det går förstås lika bra att välja ett boende på en av öarna och njuta av en långhelg av sol, bad och stillhet ute i skärgården. De som väljer att stanna i Stockholm på sommaren styr stegen till Djurgården, Stockholms kanske vackraste holme. Strosa i solen med en glass i handen och titta på de vackra parkskulpturerna och de resliga jugendbyggnaderna eller bred ut picknickfilten och umgås med stadsborna innan du styr stegen till skuggan i Biologiska museet eller Nordiska museet.


På vintern snörar man istället på sig långfärdskridskorna och beger sig ut på Mälarens blanka is. Isen är i regel som bäst mellan slutet på januari till mars och under den tiden öppnar serveringar vid stranden som hjälper dig att hålla värmen. Skridskofantaster som besöker Stockholm inför jul kan istället åka skridskor på rinken på Sergels torg, Stockholms eget Times Square, ett utmärkt sätt att få upp värmen efter en dags fyndande på julmarknaden i Gamla stans gränder.


Oavsett vilken tid på året det är vet stockholmarna hur man roar sig. Stureplans vibrerande och kändistäta nattklubbar håller samma puls som vilket annat nöjesområde i världen, men det finns många andra spännande platser att slå runt på. Berns salonger är en riktig Stockholmsinstitution som har underhållit stockholmarna sedan 1863. Den klassiska nöjesinrättningen bjuder på vernissager på dagen, framträdanden på kvällen och ett glamoröst nattliv tills stängningsdags. För den som vill kosta på sig något extra kan en hotellweekend på Berns vara en ultimata upplevelsen. Om du istället gillar vintage kan Collage vara något för dig, en nattklubb från 80-talet som har olika avdelningar med något för varje tycke och smak.

Den största utmaningen i samband med en weekendtripp till Stockholm måste ändå vara att hinna med allt man vill se och uppleva. Det kan ofta vara klokt att skaffa ett Stockholmskort om du har planerat att fylla dagen med många aktiviteter. Med kortet sparar du inte bara en ansenlig summa på stadens många museer, sevärdheter och andra attraktioner men du får mycket större frihet att gå in och ut utan att det känns som att du har slösat bort just den inträdesavgiften. Kom bara ihåg att Stockholm har så mycket att bjuda på som inte kostar någonting alls, från miltals av vackra strandpromenader och stora grönskande parker med inspirerande utomhuskonstverk som bryter av mot växtligheten till mindre konstutställningar och hantverksbodar där du kan inspireras av skickliga alster. Om du har planerat att varva attraktioner med inträde med gratisattraktionerna bör du räkna noga så att du inte köper ett Stockholmskort på slentrian utan att kontrollera att du faktiskt sparar på det.