Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Skåne

Intro

Upplev Sveriges riviera - Skåne!

Skåne har en fascinerande historia, underbar natur, pittoreska städer, god mat, otroliga stränder och en unik lokalkultur. Här finns massor att göra: från fågelskådning och golf i världsklass, till skulpturparker, havsbad och anrika slott. Skåne har även ett unikt landskap som bjuder på många olika typer av naturupplevelser. En stor del av Skånes böljande landskap består av odlingar och ängsmarker, men här finns även mycket lövskog. Gran växer inte naturligt i Skåne, istället domineras skogspartierna av bok, och att vandra genom Skånes bokskogar får väl nästan räknas som en klassiker. Är man intresserad av just att vandra så får man inte missa den 100 mil långa Skåneleden, som sträcker sig över hela landskapet, och för den som är mer intresserad av historia finns även fornlämningar som Ale stenar att utforska.

continued

Har man bara en weekend på sig i Skåne kan man istället passa på att besöka en av landskapets tre vackra nationalparker: Dalby Söderskog, Stenshuvud och Söderåsen. Skåne bjuder även på fina badmöjligheter längs hela kusten, och med många otroliga sandstränder är det inte konstigt att Skåne kallas för Sveriges riviera. Dessutom har Skåne landets varmaste klimat, så det blir vår lite tidigare och höst lite senare jämfört med övriga Sverige, något som kan vara värt att hålla i åtanke om man planerar en resa. Skåne är ju även känt som något av ett matlandskap, så gourmén får absolut inte missa att planera in några av restaurangerna i toppklass som finns kanske framför allt i Malmö. Med så mycket att välja på är det bäst att börja planera din weekend i Skåne i tid, så du säkert hinner med allt du vill se och göra!

Top things to Do

Platser att besöka under din weekend

Österlen

Österlen på Skånes östkust är ett av Sveriges naturskönaste områden som erbjuder möjligheter att vandra, bada och att titta på kost, slott och fornlämningar. En resa till Österlen börjar förslagsvis i Ernst-Hugo Järegårds hemstad Ystad. Här finns många charmiga kullerstensgator och fler än 300 korsvirkeshus, varav det äldsta dateras till år 1480. Har man läst Henning Mankells böcker om kommissarie Kurt Wallander finns det gott om rundvandringar och guidade turer som följer i hans fotspår. Ystads kommun har en hel webbplats ägnad åt ämnet, där du kan hitta information om det mesta som handlar om den fiktive polisen.

Strax utanför Ystad ligger en av Sveriges allra främsta fornlämningar – skeppssättningen Ale Stenar, som är Sveriges största av sitt slag. Skeppssättningen uppfördes under vendeltiden, men platsen har förmodligen varit bebodd under flera tusen år. Från Ale Stenar är det inte långt till nationalparken Stenshuvud där du hittar fina strövområden i stora bokskogar, underbara (och relativt folktomma) stränder och utkiksplatsen 97 meter över havet som gett parken dess namn. Lite längre västerut i det lilla samhället Skåne-Tranås hittar den matintresserade Daniel Berlins restaurang som är en av södra Sveriges allra bästa.

Skåne har mängder av slott och borgar (åtminstone 65 stycken) som är särskilt intressanta för personer som är intresserade av landskapets brokiga historia. Ett av de allra mest berömda på Österlen är Glimmingehus, som ligger strax utanför Simrishamn. Borgen byggdes i början på 1500-talet och är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. De som är intresserade av tornerspel och andra medeltidsaktiviteter kan besöka Glimmingehus under De 10 000 riddarnas dag, som arrangeras under juni månad varje år.

Besöker man Österlen under påsken får man inte missa den årliga Konstnärsrundan. då många lokala konstnärsateljéer öppnar sina dörrar för allmänheten. Utomhusmuseet Kivik Art Center är ett bra alternativ för konstintresserade som inte befinner sig i Skåne under påskveckan; här finns skulpturer av internationellt välkända konstnärer i en mycket naturskön miljö. Vill man besöka världens minsta filmmuseum är det naturligtvis Hasse & Tage-museet i Tomelilla som gäller. På cirka 15 kvadratmeter samlas massor av kuriosa från duons filmer och andra produktioner. Glöm inte att boka biljetter i förväg – museet tar bara åtta besökare åt gången! I närheten av Tomelilla kan man även cykla dressin på ett övergivet järnvägsspår genom det fantastiska landskapet i Fyledalen. Perfekt för både järnvägsentusiaster och fågelskådare.

Malmö och Lund

Sveriges tredje största stad har en hel del att erbjuda och är perfekt för en längre weekend i Skåne. Här hittar man fantastisk mat och dryck, bra shoppingmöjligheter, nydanande arkitektur och ett av Sveriges finaste kallbad.Man tar sig enklast till Malmö med flyg via antingen Köpenhamn (och sedan snabbtåg till Malmö) eller Malmö Airport (Sturup). Väl där kan man gärna börja med att ta en titt på en eller två av stadens vackra parker. Malmö kallas då och då för parkernas stad eftersom det finns en hel del lummiga grönområden som är som allra vackrast under sommarhalvåret. Slottsträdgården, Bulltoftaparken och Pildammsparken är tre av stans finaste oaser.

När det gäller mat och dryck finns det mycket att välja bland i Malmö, allt från lyxkrogar till charmiga caféer. Malmö har nu tre restauranger med Michelinstjärnor – Ambiance à Vindåkra, Bloom in the park och Vollmers – och det råder ingen brist på smakupplevelser och innovativ kökskonst i stan. I närheten av Malmöhus slott kan man få modern husmans på Bastard och ett stenkast från Möllevångstorget hittar man fantastisk falafel och friterad halloumi på Jalla Jalla. Möllevången , eller Möllan som det kallas i folkmun, är även bra för shopping, caféhäng och nattliv. Dyk in på Rundgång och plocka upp ett par vinylplattor, ät mat på en av områdets många internationella restauranger, eller träffa folk på någon av kvarterets berömda barer. Om man är biosugen kan man besöka biograf Spegeln på Stortorget. Bion har en skön atmosfär, visar ett brett utbud av smalare filmer och har fullständiga rättigheter.

Med många bra restauranger och barer är det lätt att stanna ute alldeles för sent i Malmö. Bota eventuella dagen efter-effekter på Ribersborgs kallbadhus som byggdes redan i slutet på 1800-talet och som har öppet året runt. Här finns fem olika bastur (inklusive en för både damer och herrar), spa-anläggningar och utomhusbassänger. Oavsett vilken årstid du besöker badet så kommer du definitivt att piggas upp av ett dopp i havet. Från havsbadet kan man ta en kort promenad till Västra hamnen för att beskåda Sveriges högsta bostadshus, Turning Torso. Är man intresserad av arkitektur är hela området värt en promenad eftersom det finns en hel del innovativ design att beskåda.

Tillbringar man en weekend i Skåne och besöker Malmö, så är det väldigt enkelt att ta sig tjugo minuter i nordöstlig riktning för att besöka den anrika universitetsstaden Lund. Här kan man bland annat beskåda den mäktiga domkyrkan som daterar till 1100-talet, besöka universitetsområdet och flanera på charmiga kullerstensgator i ett centrum som till viss mån är oförändrat sedan medeltiden. Stannar du över natten är Grand Hotel ett smidigt alternativ mitt i stan som även serverar stans bästa frukost i en väldigt vacker matsal. Om du fortsätter österut från Lund i ungefär en halvtimme kommer du till det vattenfyllda Dalby stenbrott, där du kan njuta av 36 hektar vacker natur och ett dopp i det kalla isvattnet.

Kullabergs naturreservat

Strax norr om Helsingborg hittar du Kullabergs naturreservat, som enligt många är Skånes vackraste. Från toppen av granitklipporna ser du bitar av den danska kusten och här kan du ägna dig åt klättring i alla former, vandringar i naturen och camping i vildmarken; och om du inte vill bo i tält är det nära till Helsingborg, Höganäs och Båstad.

Did you know that?

Visste du att...?

Den fruktade nazisten Hermann Göring bodde under en period på Linnégatan i Limhamn när han på 20- och 30-talet arbetade som postflygare och även testade flygplan på Junkersfabriken i Limhamn.

The local perspective

Ett lokalperspektiv på Skåne

Skåne i media

Är man ute efter lite udda referensmaterial inför resan till Skåne, och vill lära känna skåningarna lite bättre, kan man förslagsvis börja med att titta på dokumentären Plötsligt i Vinslöv som handlar om en rad excentriska karaktärer som bor och verkar i Vinslöv. Vi får bland annat träffa bangolfspelaren Kjell Fredriksson och mopedåkaren Holger Nilsson. Filmen är den SVT-dokumentär som sålt mest genom tiderna, vilket naturligtvis är ett gott betyg, och har även gett upphov till en förening: Vinslöv – Plötsligt en förening. En annan SVT-dokumentär med Skåne-tema är Hi-Fi-dokumentären Guldörat. Filmen följer en mindre grupp män i medelåldern som tävlar i vem som har bäst stereosystem. Innehåller en hel del hembakade teorier om ljud och det perfekta ljudet och det är förmodligen Farbror Barbros favoritfilm. Vill man ta med sig en bok på resan får man inte missa Valle Westessons kultbok 100 balla ställen i Skåne som blandar humor, fakta och total galenskap på ett mycket underhållande sätt. Täcker hela Skåne, men är tillräckligt liten och nätt för att passa perfekt i bakfickan.

Spela golf i Skåne

För den som är golfintresserad erbjuder Skåne idealiska möjligheter för spel. Det milda vädret gör att man kan spela året runt på sina ställen, och det är väldigt tätt mellan banorna – över 70 stycken. Landskapet har hela 10 av Sveriges 20 bästa banor enligt tidningen Golf Digest och Nordea Masters på PGA Sweden National i juni är en tävling som lockar världseliten. Med så många olika banor är det svårt att gå fel, men Falsterbo GK som ligger i ett naturreservat längst ned i sydligaste Sverige rekommenderas. Det är en svår, men unik golfbana som är en av Sveriges få renodlade linksbanor. Var du än väljer att spela är det inte svårt att få en perfekt golf-weekend i Skåne!