Need Some Inspiration?

Select a Theme
Skidresor
Alperna

Intro

Skidresa till Alperna

Hög luft, strålande sol, gnistrande snölandskap och underbar skidåkning. Många drömmer om att åka skidor under vintersemestern och väljer att boka en skidresa till Alperna. Bergskedjan Alperna sträcker sig från Nice och Genua vid Medelhavet, norrut mot Schweiz och sedan österut mot Wien. De länder som helt eller delvis räknas till Alperna är Frankrike, Schweiz, Italien, Liechtenstein, Österrike, Tyskland och Slovenien. Alperna bjuder på ett brett spektrum av skidorter, och mångfalden gör att du inte kommer att ha några svårigheter att hitta rätt destination för din vintersemester. Men vad är viktigt att tänka på innan du reser iväg? Börja med att fundera på vilken typ av skidort du vill åka till – och vilket land. Oavsett vad du väljer kan Expedia hjälpa dig att hitta rätt bland skidresor till Alperna.

continued

Att vistas på en plats där många länders gränser möts betyder att du lätt kan göra en dagsutflykt till en skidort i något utav grannländerna. Varför inte dela upp din resa på två destinationer? Kanske du har lite längre tid på dig och uppskattar omväxling. De olika ländernai Alperna har alla något unikt att erbjuda – men det de har gemensamt är den fantastiska snön! Naturligtvis finns det en hel del att tänka på när du planerar din skidresa. Vilket resmål passar bäst för just dig och dina behov? Vill du ha tuff skidåkning, lyx eller barnvänligt? Allt beror förstås på budget och önskemål. När du vet vad du vill ha är det bara att börja planera. Se även till att planera och boka resten av resan – med hjälp av Expedia hittar du lätt billiga flygbiljetter och hotell och du kan även hyra bil för den perfekta skidresan.

Top things to Do

Ljuv lyx och god mat – vart du kan resa i Alperna

Väljer du en skidresa till Schweiz är det framför allt lyx som gäller, Schweiz är ett av världens rikaste länder och det märks. Vill du ha bra snö, inga liftköer och lyxiga hotell? Då är det St. Moritz som gäller; här syns man och det finns gott om glamour vart man än vänder sig. Snön här kallas ibland för champagnesnö eftersom den sägs vara extra torr och lätt. Är du sugen på att göra lite av varje kan du åka skidor på förmiddagen och sedan bege dig ner till byn för shopping, promenader och god mat.

Att åka skidor i italienska alperna är en dröm för många. Fantastisk skidåkning, god mat och utbudet orter att välja bland. Exempelvis lilla Cervinia i nordvästra Italien där du kan se Matterhorn eller Il Cervino som berget heter på italienska. Skidsystemet runt berget sträcker sig runt tre byar: Cervinia och Valtournenche i Italien och Zermatt i Schweiz. Det innebär att du kan vänta dig väldigt varierad skidåkning i minst en vecka. Är du sugen på en extra twist kan du ta liften högst upp till Plateau Rosa (knappt 3 500 meter över havet) och dricka en ljuvligt nattsvart espresso i den tunna luften. Men många lockas framför allt av den italienska maten och vinerna. I vackra Cortina kan du glida nerför gröna, blåa och röda pister och sedan avsluta dagen nere i den den mysiga byn med krämig pasta och fylligt rödvin.

Sköna åk och varma källor under din skidsemester i Alperna

Är du sugen på avancerad skidåkning ska du ta dig till Frankrike. Här finns det en rad olika skidorter, både med lätt och svår åkning. Val d'Isère är en av Alpernas populäraste skidorter, och den hänger ihop med skidorten Tignes och bildar det fantastiska skidområdet L'Espace. Området har totalt 80 pister så du får verkligen åka fort om du ska hinna med alla backar. Dessutom är Val d'Isère en mysig gammal by med karaktär där det finns många barer och restauranger att välja mellan.

I magiska La Grave är det vilt och vackert. En lift, ett berg – och ingen pist. Hit vallfärdar offpiståkare från hela världen för att uppleva spänning och bli höga på adrenalinkickar. Det säger sig självt att du måste vara en van skidåkare om du väljer La Grave som resmål. Den lilla sömniga byn La Grave ligger i Frankrikes största nationalpark, Les Parc des Ecrins och det mäktiga berget La Meije höjer sig 4 000 meter över den lilla byn. Här kan du göra dina egna, unika mönster i snön och de berömda backarna lockar varje år passionerade skidåkare och snowbordfantaster som kastar sig ner för de ändlösa backarna.

Lockar anrika skidorter med kurortsstämning kan Badgastein i Österrike vara ett alternativ. Folk har vallfärdat hit sen medeltiden för att bada i de varma källorna. Här finns det pister så att det räcker, och alla backar är väldigt välpreparerade. Efter en dag i backarna kan det vara gott att avrunda det hela med ett varmt, kaneldoftande glas Glühwein. Skulle du vilja ta en paus från skidåkningen går det bra att ta en promenad och besöka ett café, ta en spabehandling eller bege sig till vackra Salzburg som ligger cirka en timme bort med bil eller buss.

En dag på skidor

Hur skulle då en riktigt lyckad semesterdag på skidor kunna se ut? Klockan ringer tidigt, du vaknar upp i en härlig hotellsäng och ser solen gå upp över ett magiskt vackert snölandskap. Sedan är det dags för hotellfrukost där en dignande frukostbuffé väntar och du är redo att kasta dig utför pisterna.

Spänn sedan på dig pjäxorna, kasta skidorna över axeln och bege dig till liften. Känn hur den krispiga snön glider under skidorna och solen som värmer kalla kinder. Njut av vacker utsikt och en fantastisk tystnad. Efter några timmars intensivt åkande är det dags för lunch och den avnjuts på bästa sätt i en värmande eftermiddagssol med hisnande utsikt över de snötäckta bergen. Under eftermiddagen finns det tid över för fler åk och några timmar senare är det bara att luta sig tillbaka på en avslappnande afterski.

Efter en lång dag i backen kan det passa bra med en härlig massage eller behandling för att mjuka upp trötta muskler. Så lägg dig ner på massagebänken och efter det passar det perfekt med en härlig middag.

Kanske är det dags att avsluta en härlig dag och kväll med något gott att dricka, och sedan promenera tillbaka till hotellet. En inbjudande säng väntar och du kommer garanterat somna så fort du lägger huvudet på kudden och drömma om finpudrig snö och sköna åk.

Did you know that?

Visste du att...

... Alperna besöks av mer än 100 miljoner turister varje år?

... Mont Blanc är bergskedjans högsta berg? Det ligger på gränsen mellan Italien och Frankrike, och kallas för ”Monte Bianco” (Vita berget) på italienska och "La Dame Blanche" (Den vita damen) på franska.

... världens farligaste flygplats ligger i den franska skidorten Courchevel i Alperna? Den ligger 2 000 meter över havet och det ovanliga med flygplatsen är att landningsbanan ligger i en backe som lutar hela 18,5 procent. I samma sluttning som landningsbanan finns liftar och skidbackar. Förutom att landningsbanan är otroligt brant är den dessutom relativt kort, 525 meter. Alla landningar sker alltid i uppförsbacke för att flygplanen ska kunna bromsa snabbare; starter görs självklart i nedförsbacke. De första scenerna till James Bond-filmen Tomorrow Never Dies spelades in här.

The local perspective

Gör som lokalbefolkningen

Den allra dyraste perioden för en skidsemester i Alperna är skollov, jul och nyår. Det är även då som backarna är som mest välbesökta. Varför gör du inte som lokalbefolkningen som spänner på sig skidorna i början av skidsäsongen? Kan du åka under någon annan tidsperiod kommer du garanterat spara många tusenlappar. Ett annat tips är att kolla upp i förväg vilka typer av liftkort som finns. Det kan skilja en hel del mellan exempelvis ett femdagarskort och ett sjudagarskort. Varför inte ta några skidfria dagar och passa på och upptäcka omgivningarna? Många skidorter ligger även nära en större stad, exempelvis i Italien där det inte är långt till Milano från bland annat Canzei och Livigno. Lämna backarna en stund och häng med invånarna i alla de mysiga byar och städer som finns strödda runt om bergskedjan.

Passa på att njuta av den goda maten som många av alpländerna är kända för! Alla har väl någon form av relation till det italienska köket, och även det franska är världsberömt, men även Schweiz har en utmärkt matkultur, influerad av sina gastronomiskt mer namnkunniga grannländer. För oss i Sverige är nog den schweiziska matkulturen mest känd för rösti, det vill säga riven potatis (rå eller kokt) som sedan formas till plättar och steks eller friteras, och fondue, som är landets nationalrätt. Den klassiska varianten av fondue består av vitt vin och smält ost som man sedan doppar sitt bröd i, men sedan finns det många varianter av detta, med exempelvis olika ostar eller svamp. Även en efterrättsvariant med choklad har blivit populär, bland annat i Sverige. Enligt traditionen får man ett straff om man tappar ned sin brödbit i den smälta osten – kvinnor måste kyssa mannen till vänster om sig, och männen ska köpa en flaska vin till de som han intar måltiden tillsammans med.