Need Some Inspiration?

Select a Theme
All Inclusive
Spanien

Intro

All inclusive resa till Spanien

Svenskarna älskar att semestra i Spanien. Landet hamnar så gott som alltid i topp när våra favoritresmål sammanställs, och under 2013 gick drygt 2 miljoner av svenskarnas resor hit. Spanien är en gammal charterdestination. Under några år fanns det de som rynkade på näsan åt landet som semesterresmål, eftersom destinationer som Mallorca eller Malaga förde tankarna till grisfester och billig sangria turister emellan. Inget kan dock vara mer fel om man tittar på Spanien som resmål idag! Utöver solen, värmen och de vackra stränderna sjuder landet av kultur, nöjen och matkonst i världsklass, och den klassiska charterturismen har fått sällskap av stadsturism, löparläger, skrivarkurser, golfresor, vandringar, naturupplevelser… Och vad är det förresten för fel med en läskande sangria i solen?

continued

En relativt ny variant på sol och bad-semestern är all inclusive-modellen – en paketlösning där boende, men också mat, dryck, underhållning och aktiviteter ingår i priset. Exakt hur mycket som inkluderas varierar mellan olika hotell, men maten ingår alltid. Om du är ute efter verklig avkoppling är all inclusive i Spanien ett säkert kort eftersom landet rymmer en rad olika klimat, upplevelser och aktiviteter, och har en väl utvecklad turistnäring. Du har goda chanser att hitta ett hotell med all inclusive där du kan njuta av avkoppling och god mat utan att behöva snegla i plånboken. Dessutom är det inte omöjligt att kombinera detta med ett särskilt intresse som golf eller möjligheten att besöka någon specifik sevärdhet i landet (det finns ganska gott om saker att se). Det är bara att börja planera resan!

Top things to Do

Det bästa med Spanien

Madrid

I Spaniens huvudstad Madrid är det framförallt nöjesliv och kultur som lockar. Det här är en storstad som aldrig sover, något som understryks av det faktum att spanjorerna gärna använder uteserveringar, barer och kaféer som ett andra vardagsrum där man möts och umgås.

I Madrid ligger en ”gyllene trio” av konstmuseer: Museo Thyssen-Bornemisza, Museo Reina Sofía och Museo del Prado. På Museo Thyssen-Bornemisza kan du se verk av mästare som Rembrandt och van Gogh. Mest berömt i trion är dock Museo del Prado, som anses ha en av världens främsta samlingar av europeisk konst. Här finns tusentals verk från 1100-talet fram till 1800-talet. Nyare konst finns på Museo Reina Sofía, där du bland annat kan se Picassos berömda ”Guernica” från spanska inbördeskriget.

Barcelona

Spaniens näst största stad Barcelona har också mycket att erbjuda. Ett måste här är en promenad längs den legendariska boulevarden La Rambla, och ett besök i stadens mest kända sevärdhet Sagrada Família.

Sagrada Família är en ännu inte färdigbyggd basilika i jugendstil. Detär ett fascinerande bygge som imponerar både med sin storlek och sin originella, fantasifulla arkitektur. Kyrkan är ritad av den berömde arkitekten Antoni Gaudí, vars mycket speciella stil präglar även andra delar av Barcelona. Ett exempel på det är parken Parc Güell, som också är väl värd ett besök.

Costa del Sol och andra pärlor för soldyrkare

Något förenklat kan man säga att Costa del Sol, ”solkusten”, är en 20 mil lång sandstrand längs med Andalusiens kust. Städerna och badorterna här har varit självklara destinationer för solsugna svenskar i bortemot 40 års tid. Och undra på det: klimatet här är suveränt (över 300 soltimmar per år), stämningen är avslappnad och stränderna vackra. Nöjesliv och kultur finns inom räckhåll i de större städerna, och det genuint andalusiska i de små byarna. Här ligger välbekanta destinationer som Málaga, Marbella ochFuengirola men också lite mindre välkända, lugnareresmål som Nerja.

Låt säga att du vill göra en all inclusive-resa till Spanien och väljer Nerja på östra solkusten som destination. Var ska du bo? Kanske väljer du all inclusive-alternativet på hotellet Marinas de Nerja Beach & Spa precis vid havet. Du inleder vistelsen med att slappa på stranden, och när det blir dags för lunch är det bara att bege sig till restaurangen och ta för sig. Nästa dag kanske du tillbringar vid poolen, med förfriskningar från baren på bekvämt avstånd. Vill du röra på dig? Varför inte lite tennis eller volleyboll? På kvällen dukas middagen upp, och därefter kanske du känner för att umgås med andra gäster i hotellets lounge. I närheten av hotellet finns flera fina stränder, så det går att få omväxling i solandet och badandet. Ett tips är att besöka Nerjas spektakulära utsiktsplats Balcón de Europa på en udde som skjuter ut i Medelhavet, eller göra en lite längre utflykt till de berömda Nerjagrottorna. På hotellet väntar middagen, och du behöver inte bekymra dig om priset, eller ens ta med dig plånboken till restaurangen – det är det som är charmen med all inclusive!

Did you know that?

Visste du att ..?

...den allra första charterresan från Sverige gick till just Spanien. 1955 landade de första svenska charterturisterna på Mallorca, och stannade i dryga två veckor. Resan från Stockholm tog nästan tio timmar, och man mellanlandade fyra gånger. Resans pris var 1095 kronor – mycket pengar på den tiden! Tur att både priser och restider har utvecklats sedan dess!

...det finns ingen tandfe i Spanien. Istället kommer det en råtta och byter ut barnens tappade mjölktänder mot kontanter (som placeras under barnets kudde). Råttan kallas Ratoncito Perez.

...man kan debattera huruvida Ronaldo eller Messi är världens näst bästa fotbollsspelare efter Zlatan, men det som däremot inte kan debatteras är vilken klubb som är värd mest pengar. Enligt tidskriften Forbes är Real Madrid världens högst värderade sportklubb. Klubben anses vara värd strax under 28 miljarder svenska kronor. Barcelona ligger på fjärde plats (efter Dallas Cowboys och New York Yankees) med några kronor mindre.

...Spanien är en konstitutionell monarki och Felipe VI är statschef. Han tillträdde år 2014 efter att hans far Juan Carlos abdikerat. Spanjorerna är överlag väldigt positivt inställda till sin monarki, även om det händer att kungligheterna trampar i klaveret.

Find things you can do in Spanien

The local perspective

Vart reser spanjorerna?

Galicien

En favorit bland spanjorer som turistar i hemlandet är Galicien i Spaniens nordvästra hörn. Många Madridbor uppskattar grönskan och – faktiskt – regnet här. Landskapet längs med Atlantkusten är dramatiskt och kargt, och de små fiskesamhällena genuint charmiga.

Många åker också hit för att surfa. Det är kanske lite förvånande, men vågorna är bra här, och har något att erbjuda både nybörjare och erfarna.

Galiciens yttersta spets mot Atlanten kallas ”världens ände” och är en av Europas västligaste utposter. Att se solen sänka sig i havet härifrån är en överväldigande upplevelse.

Costa de la Luz

Costa de la Luz, ”ljusets kust”, är kustremsan mot Atlanten längst i söder, från Gibraltar i öster till portugisiska gränsen i väster. Som namnet antyder ligger ett speciellt, skimrande ljus över kusten. Här finns gott om fina sandstränder som lockar till bad och surf. Området är också populärt bland golfare och har flera fina golfbanor.

Det här är också sherryns hemland. Klimatet och jordmånen lämpar sig väl för druvorna som sherryn görs på, och den traditionella lagringsmetoden praktiserashär ännu. Olika typer av sherry och deras smaker och karaktärer utgör en hel vetenskap, och många bodegor ordnar visningar och provsmakningar för besökare.

Mallorca

Bland spanska semesterparadis har också Mallorca en särskild plats. Denna Medelhavsö har ett mycket behagligt klimat tack vare bergen som ger lä från nordanvinden. Lägg därtill ett vackert landskap samt lite mer storstadspuls i huvudorten Palma, och du har en given semesterfavorit. Utbudet av all inclusive-hotell på Mallorca är mycket stort och spanjorerna drar sig inte för att resa hit. Vissa hotell är särskilt familjevänliga med barnklubbar, massor av pooler med obegränsade möjligheter till vattenlek och övervakade aktiviteter för barn. Andra passar för den som vill spela golf eller komma i form med gymträning under semestern. När du väl är på plats behöver du inte tänka mer på att ordna med mat och dryck eller hushålla med reskassan. När du reser all inclusive är allt klappat och klart, och du kan fokusera på att njuta av semestern istället.