Need Some Inspiration?

Select a Theme
Fotbollsresor
England

Intro

Fotbollsresor till England

England är en klassisk fotbollsnation – särskilt om du frågar engelsmännen själva. Det finns de som fortfarande får något drömmande i blicken när de talar om 1966 – året då England tog hem VM. Det kan kännas länge sedan, men här går fotbollstraditionerna längre tillbaka än på de flesta andra platser. Det var ju i England som den moderna fotbollen föddes, och flera av landets klubbar har anor från 1800-talet. Det innebär också att fansen – liksom rivalitet mellan konkurrerande lag från samma stad – har kunnat ärvas från generation till generation. Fotbollen har helt enkelt blivit en del av Englands själ och det är något som du kommer att lägga märke till när du bokar en fotbollsresa till England.Varje matchdag är arenor, pubar och vardagsrum fyllda till brädden med fotbollsentusiaster. Upplev känslan av att vara på plats!

continued

Men för att återgå till nutiden: Premier League, högsta divisionen i det engelska seriesystemet, är en av världens bästa ligor. Intresset är heller inget att ta miste om: ligan är den mest välövervakade i världen, och antalet fans, såväl i England som utomlands, är enormt. Allt detta gör England till det perfekta målet för en fotbollsresa! Bland svenska fotbollsresenärer är det också en mycket populär destination, och förvånansvärt många svenska fotbollsfans tycks ha ett engelskt favoritlag. Det är nog helt enkelt så att vi delar engelsmännens kärlek både till fotbollen och till de engelska klubblagen. När du går på fotboll i England har du chansen att se våra svenska stjärnspelare sida vid sida med de stora engelska och internationella spelarna. Här kan varje match bli ett minne för livet!

Top things to Do

Fotbollsresor till England

När det gäller fotbollsresor till England finns det många tänkbara destinationer att välja på. Om du vill utgå från Premier Leagues toppskikt är det kanske rimligt att fundera på London, Manchester eller Liverpool som resmål. Dessa städer är nämligen hem för de lag som ibland kallas ”the Big Six”, och som normalt sett slåss om topplaceringarna i Premier League.

London

Fotboll är otroligt stort i London. Med totalt runt ett femtontal professionella klubbar är Storlondon faktiskt den klubbtätaste staden i världen. Av dessa klubbar har sex stycken ett lag i Premier League säsongen 2014/2015, inklusive topplagen Arsenal, Chelsea och Tottenham Hotspur. Detta minst sagt rika utbud innebär inte bara att du kan se fotboll i världsklass här, utan också att det går att se flera matcher under samma vistelse.

Världsstaden London är naturligtvis också perfekt för den som planerar en fotbollsresa till England men också har andra intressen; här finns allt från museer till shopping, kultur och nattklubbar. Fotbollen kan spela huvudrollen på resan – eller vara ett inslag av många.

Wembley Stadium

Wembley Stadium i nordvästra London kan vara värt ett besök i sig. Den nuvarande byggnaden med kapacitet för 90 000 åskådare ersatte Old Wembley från 20-talet. På Wembley spelas det engelska landslagets hemmamatcher, och det var även på Wembley (i sin äldre skepnad) som England besegrade Västtyskland i VM-finalen 1966. På Wembley spelas också Champions League-matcher och finalen i FA-cupen. Kort sagt befinner du dig på legendarisk mark här. På arenan hålls särskilda guidade turer där du bland annat kan prova hur det känns att ta samma väg som spelarna ut på planen eller ta en titt på kungafamiljens särskilda sittplatser.

Liverpool

Liverpool är hem för topplaget Liverpool FC, ”the Reds”, som är en av Englands genom tiderna mest framgångsrika fotbollsklubb. De spelar sina hemmamatcher på arenan Anfield. Om din fotbollsresa till England har Anfield och en Liverpoolmatch som slutstation, ska du absolut komma i god tid. Det hör nämligen till att värma upp på puben före matchen, och du vill inte missa stämningen bland fansen. Under dessa förberedelser, och även under matcherna, hörs Liverpoolsupportrarna skråla ”You’ll never walk alone” – ett gammalt musikalnummer som blivit Liverpools signaturmelodi. Titeln står också skriven på portarna till Anfield.

Även Premier League-laget Everton hör hemma i Liverpool och möter då och då Liverpool FC i det som kallas ”the Merseyside derby”. Kanske något för den som planerar en fotbollsresa till England?

Manchester

Manchester United har blivit engelska mästare 20 gånger, och de har vunnit Champions League tre gånger. Hemmaarena är anrika Old Trafford, där laget spelat sedan 1910.

Manchester ligger inte långt från Liverpool, och som två av de historiskt sett mest framgångsrika engelska klubbarna är de bittra rivaler. Andra ”naturliga fiender” till Manchester United är stadens andra lag, Manchester City och Leeds United från grannstaden Leeds. Dessutom finns det en särskild spänning mellan Manchester och Arsenal, då de ofta slagits i Premier Leagues toppskikt. Många chanser till derbystämning således.

FA-cupen

FA-cupen är världens äldsta fotbollstävling, med anor från 1800-talet. Cupen är öppen för lag ur flera divisioner i det engelska ligasystemet. Det innebär att lag som hör hemma längre ned i seriesystemet har chansen att överraska och bli ”giant killers”, uppstickare som oväntat slår något av topplagen. Finalen står dock i allmänhet mellan Premier League-lag, och spelas alltid på Wembley i London. Allra flest vinster genom tiderna har Arsenal.

Did you know that?

Visste du det här om den engelska fotbollens historia?

Den moderna fotbollens vagga stod i England. Som folklig tradition utövades fotbollen tidigt, redan på medeltiden. Det var dock en sport som inte hade mycket gemensamt med den som utövas idag; det fanns inga tydliga regler och det var ofta mycket våldsamt. Engelska kungar försökte förbjuda spelet, men traditionen hade rotat sig.

Fotbollen fick fäste på de eleganta internatskolorna, som gärna spelade mot varandra. Det uppstod dock ofta problem vid möten mellan olika skolor, eftersom man inte var överens om reglerna. Vissa menade att man fick ta bollen med händerna och till och med springa med den i famnen, samt att det skulle vara tillåtet att sparka motståndarna. Andra höll på regler som mer påminner om dagens fotboll. Det slutade med att dels Rugby Union, och dels Football Association, det engelska fotbollsförbundet bildades. Flera klubbar startades, t.ex. Sheffield FC som är världens äldsta fotbollsklubb. 1872 hölls den första landskampen (England mot Skottland).

Den nu mer reglerade fotbollen blev återigen en arbetarsport, och många kyrkor, fackföreningar och skolor bildade lag. Därefter spreds fotbollen över världen genom britternas handel och den brittiska flottan, och 1930 arrangerades det första världsmästerskapet.

Find things you can do in England

The local perspective

Hur gör lokalborna när de ser på fotboll i England?

England är som bekant pubarnas land. Lägg därtill det faktum att Premier League är världens mest välövervakade liga, samtidigt som priserna för fotbollsbiljetter i England är rätt höga, och du får en uppfattning om var du hittar många engelska fotbollsfantaster på en matchdag. Just det: på puben. Många är de inrättningar som serverar öl under en storbildsskärm där du kan följa dagens match. Många engelsmän har också en lokal stampub dit de går flera gånger i veckan – det blir som en sorts gemensamt vardagsrum för kvarteret. Här träffas man och ser sitt favoritlag vinna eller förlora, dricker lite öl och äter en bit mat. Just pubarna har under den senaste tiden fått ett rejält uppsving när det gäller maten, och begreppet gastropub har spridit sig över världen. Men de flesta pubar som visar fotboll är nog trots allt kvar i den mer traditionella pubkulturen med fettrik mat och skålar med jordnötter. Kanske hinner du även med en omgång dart när det är halvtidsvila i fotbollsmatchen …

Eftersom pubkulturen och fotbollskulturen är sammanflätade så ”tillhör” vissa pubar vissa lag. Går du t.ex. ut i Islington en dag när Arsenal möter Tottenham – dvs. när det är derby i norra London – kommer du att märka att vissa pubar är distinkt rödvita (Arsenal) och andra mer blåvita (Tottenham). Nuförtiden är de stora problemen med bråk och huliganism som kastade sin skugga över den engelska fotbollskulturen under 1970- och 80-talen ett minne blott. Men för säkerhets skull är det ändå en god idé att ta reda på vart de lokala supportrarna går för att värma upp inför eller se matchen. Travar du in på en pub med en supporterhalsduk i fel färger kan du nämligen få vända i dörren.