Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Malmö

Intro

Shopping Malmö – en härlig upplevelse

Sveriges tredje största stad har allt du kan önska dig när det gäller shopping. Malmö är en mysig stad där du hittar allt från stora shoppingcenter till små, specialiserade butiker. Med sitt lagom stora format och sina många olika stadsdelar är Malmö den perfekta staden att strosa runt i för att shoppa, äta och upptäcka nya saker. Många shoppingdestinationer ligger på promenadavstånd från centralstationen och du kommer garanterat att hitta det du söker – här finns både lyxshopping och mer budgetvänliga alternativ. Shopping i Malmö kommer med andra ord inte att göra dig besviken. En annan fördel med Malmö är att du inte behöver välja – här finns allt på bekvämt avstånd: exklusiva butiker, shoppingcenter, mysiga kaféer och välkända restauranger. Matkulturen är en viktig del av Skånes kultur, så passa på att gå ut och äta när du ändå är här!

continued

Malmö är också en grön stad med parker som Pildammsparken och Slottsparken, och kanaler som kan ge välbehövlig svalka eller bara en stunds vila mellan dina olika aktiviteter. Gatulivet är myllrande både vintertid och sommartid, med torghandel på till exempel Möllevångstorget och marknader av alla sorter. Det är lätt att tillbringa en dag, en weekend eller en hel vecka med att upptäcka allt som Malmö har att erbjuda i shoppingväg och vår shoppingguide för Malmö innehåller massor av tips på vad du inte får missa! Du får även tips på några av malmöiternas favoritställen att fördriva dagen och äta på. Varför inte ta ett par extra dagar i Malmö, så att du även hinner utforska denna mysiga stad ordentligt? Kanske hinner du till och med ta en avstickare över bron till Köpenhamn om du skulle vara sugen på det.

Top things to Do

Malmö-shopping – bra ställen att shoppa i stadskärnan

Malmös självklara centrum för shopping utgörs av gågatan som går mellan Stortorget och Triangeln, men staden bjuder även på många andra pärlor i form av mysiga kvarter, sköna parker och torg som myllrar av liv.

Gågatan utgörs egentligen av flera gator som avlöser varandra med Gustav Adolfs torg i mitten. Kommer du från centralstationen går du först raka vägen upp till Stortorget. Därifrån löper sedan gågatan längs Södergatan, tvärs över Gustav Adolfs torg, längs Södertull och till sist längs Södra Förstadsgatan, som leder upp till Triangeln. Triangeln är namnet både på det trekantiga torget och det populära köpcentret som ligger där. Längs gågatan hittar du alla tänkbara typer av butiker. På Södergatan ligger till exempel stora butiker som Åhléns, Indiska, Filippa K, Tiger of Sweden liksom Svenssons i Lammhults stora butik i flera plan, där du hittar allt inom kvalitetsinredning.

Davidshallstorg och området däromkring är ett måste om du är intresserad av lite mer unika kläder, accessoarer, smycken och så vidare. Halva torget fungerar som parkeringsplats, men låt inte det avskräcka dig – runt omkring ligger många av Malmös trevligaste och mest personliga butiker. Här hittar du bland mycket annat vintageinspirerat mode på Flique i Underjorden, vackra vykort och pappersprodukter hos Petite Violette och ett fint urval av märkeskläder hos den lilla men välfyllda butiken Gry, som ligger precis runt hörnet på Storgatan. Blir du hungrig eller törstig har du också mycket att välja på – till exempel hembakt på kafé Lite Off, eller varför inte en matig macka på Espresso House? Här ligger också Hai! som är en av Malmös bästa japanska restauranger, med fräscha rätter i alla prisklasser.

Lilla torg är inte så litet som namnet antyder. Det är ett av Malmös restaurangtätaste områden, och här omkring ligger också ett mycket varierat utbud av populära butiker. På Skomakaregatan hittar du klassiker som Marimekko och Gudrun Sjödén. Längre fram mot torget hittar du Hedmanska gården med vackra korsvirkeshus som är byggnadsminnesmärkta. Här inne på gården ligger Form/Designcenter där du kan njuta av spännande design, både i utställningslokalerna och i den välsorterade butiken.

Baltzarsgatan/Kalendergatan – här ligger flera exklusiva butiker, som till exempel Lacoste, Tomas Szabo och Bitte Kai Rand. Gatorna korsar varandra mitt i smeten mellan Stortorget och köpcentret Hansacompagniet. På hörnet ligger det trevliga Lilla Kafferosteriet som erbjuder gott kaffe, utsökta bakverk och matigare smörgåsar.

Did you know that?

Visste du att ...

… det bor över 300 000 människor i Malmö, vilka har sitt ursprung i 177 länder och talar cirka 150 olika språk?

… namnet Malmö är en sammansättning av malm i betydelsen sand eller grus och ordet hög? Malmö låg ursprungligen där Triangelområdet  ligger idag, och var avskilt från Öresund av ett kuperat sand- och insjöområde.

… Malmö inte blev svenskt förrän den 26 februari 1658 vid freden med Danmark i Roskilde? Vid freden förlorade Danmark en tredjedel av sin landyta. Malmö var innan dess en dansk stad sedan mitten av 1300-talet.

… Malmös stolthet Turning Torso är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa? Den ligger vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen och invigdes 27 augusti 2005. Byggnaden är skapad av arkitekten Santiago Calatrava, är över 190 m hög och är i huvudsak ett bostadshus. Huset kallas ibland skämtsamt av lokalborna för ”det snurriga tornet” och kan ses på långt håll från båda sidor av Öresund.

The local perspective

Malmöbornas favoriter

Vill du handla som lokalbefolkningen får du inte missa Möllevångstorget. Detta och gatorna däromkring går ofta under namnet ”Möllan” eller ”Möllevången”. Hit ska du bege dig om du är sugen på internationell shopping i Malmö. På själva torget bedrivs klassisk torghandel alla dagar utom söndagar. Handlarna ställer upp sina stånd tidigt på morgonen och här erbjuds frukt, grönsaker och livsmedel från hela världen, liksom blommor, kryddor och andra typiska torgvaror. På gatorna som omger torget ligger restauranger och butiker med internationell prägel. Här hittar du livsmedel och många andra varor från Asien och Mellanöstern i butiker som ofta är fulla av både varor och människor. Självklart finns här också restauranger och bagerier med mat från världens alla hörn.

En populär restaurang hos lokalborna är restaurang Sture på Adelgatan 13. Här satsar man på kvalitetsmat till rimliga priser, och tonvikten ligger på kött och mer traditionella rätter. En annan favorit hos malmöiterna är restaurang Bullen, som ligger på Storgatan 35. Bullen är en kvarterskrog, vars fokus ligger på klassiska rätter i väl tilltagna portioner – husmanskost lagad på det traditionella sättet, helt enkelt! Här finns också ett bra urval av ölsorter, och ibland har man även livemusik.

Mitt i Malmö ligger Slottsträdgården, en underbar park med många gångstigar, kanaler och gräsytor där lokalborna gillar att slappna av och ta det lugnt en stund. Här ligger också Slottsträdgårdens kafé som drivs av den kände tv-kocken Tareq Taylor. Det är ett av Malmös populäraste kaféer och det är inte svårt att förstå varför! Här använder man sig av lokala råvaror som tillagas efter säsong och med mycket omtanke och kärlek. Uteserveringen är generöst tilltagen, men vid regnigt väder sitter man skyddad i det fina växthuset.

En annan restaurang som malmöborna uppskattar är Pinchos på Kalendegatan 4, där det serveras tapas, och där du beställer din mat genom en app på mobilen – du kan nu till och med betala genom appen! Eller varför inte ta lite sushi på Saikō på S:t Knuts väg 7 – vinnare av bästa sushirestaurang på World Sushi Cup 2013?

Kanske är du sugen på att se Malmö ur ett nytt perspektiv? I närheten av Amiralsbron kan du hyra en trampbåt och ta en tur runt Malmö. Detta är en favorit hos malmöborna, och inte något som turister nödvändigtvis känner till.

Andra favoritsysselsättningar i Malmö är att strosa runt och kanske äta picknick i Pildammsparken, som är Malmös största park, eller Slottsparken en solig dag, eller att dra ner till stranden. Ribersborgs strand, eller Ribban, som den kallas lokalt, är Malmös mest välbesökta strand. Här hittar du handikappbad, ett avgränsat område för nakenbad, kiosker, restauranger, en småbåtshamn och en stor populär hundrastplats. På kvällarna lämnar badgästerna plats för grillning och party. Ribban ligger på promenadavstånd från centrala Malmö.

Shoppingcenter i Malmö

Hansa, eller Hansacompagniet som det också kallas, är ett klassiskt köpcentrum med gamla anor som ligger mitt i Malmö. Det har många olika butiker där du hittar allt du behöver i en miljö som präglas av kvalitet. Butikerna ligger fördelade över två plan i två separata byggnader som förbinds med en inglasad gångbro, där du kan betrakta gatulivet uppifrån. Längst ned hittar du en foodcourt. Även i gatuplanet och på övervåningen finns kaféer och restauranger.

Triangeln är kanske för många synonymt med shopping i Malmö – ett stort och fräscht köpcentrum mitt i stadens hjärta med generösa öppettider och varierat utbud. Triangeln byggdes nyligen ut och genomgick en helrenovering, vilket ger en modern känsla – här märker man verkligen storstadspulsen! Här hittar du runt åttio olika butiker med allt från kläder och heminredning till hälsokost och teknik. Även här har du förstås nära till både kaffe och mat. Restaurangerna i gatuplanet som vetter ut mot tågstationen Triangeln myllrar av folk, välj själv om du vill slå dig ned inomhus eller utomhus och njut av god mat och folkvimmel!

Kvarteret Caroli är namnet på ett av Malmös mest personliga shoppingcenter. Det ligger bara några minuters promenad från centralstationen och präglas av ljus och rymd. Förutom de större kedjorna som Lindex och Dressman hittar du mindre butiker för hälsa och skönhet, hudvård, märkeskläder och delikatesser. Här finns också skomakare, frisör och hudvårdssalong. Kvarteret Caroli inrymmer många olika restauranger som vetter både inåt mot köpcentrets egna torg, och utåt mot de omgivande, lummiga och mysiga kvarteren. Här hittar du flera olika specialiteter som sushi, bagels, pizza och kötträtter.