Sydamerika

Reseguide
Cuzco som visar landskap och stillsam natur
Sola på härliga stränder, åk skidor, se några av världens bästa fotbollslag och studera urbefolkningens fascinerande kultur.

Sydamerika är kontrasternas land, med regnskogar och snötäckta berg, supermoderna städer och urgamla ruiner från tidigare civilisationer. Tillbringa några dagar eller veckor på rundresa för att uppleva kulturen, skönheten och spänningen på den här stora kontinenten.

Se modern konst och arkitektur och historiska lämningar i en av världens största städer – Argentinas huvudstad Buenos Aires. Öva upp din spanska med de vältaliga invånarna eller se en tangoföreställning som uttrycker tidlösa känslor med dans istället för ord. Friluftsfantasten kan vandra eller åka skidor i Tierra del Fuegos klippiga berg och i Patagonien på gränsen mellan Argentina och Chile.

Inga resor till Sydamerika är kompletta utan minst några dagar i Brasilien, som täcker nästan halva kontinentens yta. Det här landet har många stränder mot Atlanten att skryta med, som Rio de Janeiros berömda Ipanema, och mindre kända pärlor som Baia do Sancho och Lopes Mendes. I Brasiliens inland kan du gå på regnskogsvandringar vid den mäktiga Amazonfloden, prova forsränning eller resa som ekoturist. En överraskning djupt inne i regnskogen är renässansoperahuset i Manaus som byggdes på sent 1800-tal och nu är hem till en symfoniorkester. Gå på en fotbollsmatch i Pelés, Ronaldos och många andra stora fotbollsstjärnors hemland.

Om du är intresserad av historia finns det mycket att se på resor till Sydamerika: Jesuitruinerna La Santísima Trinidad de Paraná i Paraguay, de precolumbianska ruinerna El Fuerte de Samaipata i Bolivia, den befästa kolonialstaden Cartagena i Colombia och de högt belägna Inkaruinerna Machu Picchu i Peru, för att bara nämna några sevärda platser.

Även naturupplevelser finns i överflöd i Sydamerika. I Brasiliens nationalpark Chapada Diamantina hittar du berg och vattenfall. Den vackra Titicacasjön ligger högt i Anderna mellan Peru och Bolivia. Venezuelas Angelfallen är ett spektakulärt högt vattenfall mitt i regnskogen. Ställ dig med fötterna på varsin sida av ekvatorn i Ecuador, och se om du blir snurrig.

Njut av kultur, spännande traditioner, traditionell musik och exotisk mat från ursprungsbefolkningar som Quechua och Guaraní. Argentinska specialiteter inkluderar argentinskt oxkött och brylépudding med dulce de leche-sirap. I Brasilien kan du besöka en churrascaria och välja mellan dussintals olika köttsorter. Skölj ner din måltid med en caipirinha med sprit gjord på sockerrör. En annan utsökt rätt är den brasilianska böngrytan feijoada, som enligt tradition serveras varje söndag.

Historien, naturen och kulturen kommer till liv på resor till Sydamerika. Kom hit och upplev ett varmt och öppet folk året om, och varför inte den världsberömda karnevalen i Rio på våren.

Populära städer i Sydamerika

Buenos Aires presenterar en skyskrapa och en stad
Buenos Aires
Restauranger, Shopping och Turer
Argentinas huvudstad, Buenos Aires, kombinerar en europeisk känsla med en rik historia och pulserande nattliv.

Saker att besöka

 • Obelisco
 • Casa Rosada
 • Plaza de Mayo
Centro Cultural Banco do Brasi som visar gatuliv och historisk arkitektur såväl som en stor grupp av människor
São Paulo
Museer, Konst och Kultur
Upplev denna enorma och mångkulturella stad, besök religiösa byggnader eller träna på din portugisiska med lokalbefolkningen på nattklubbar eller i skuggiga parker.

Saker att besöka

 • Rua 25 de Marco
 • Avenida Engenheiro Luís Carlos Berrini
 • Sala São Paulo-konserthallen
Rio de Janeiro presenterar en solnedgång, berg och kustutsikter
Rio de Janeiro
Stränder, Hav och Naturlandskap
Fira brasiliansk kultur i sambans födelsestad och njut av den fantastiska naturen precis utanför dörren.

Saker att besöka

 • Museu do Amanhã
 • Copacabana Beach
 • Playa de Ipanema
Monserrate presenterar stillsam natur, ett hus och berg
Bogotá
Restauranger, Shopping och Museer
Bogotá är en kolossal stad uppe bland bergen. Stadens kultur- och fritidsaktiviteter erbjuder mångsidig underhållning med en spännande sydamerikansk touche.

Saker att besöka

 • Plaza de Bolivar
 • Santamaria tjurfäktningsarena
 • Guldmuseet
Utställningsparken presenterar en fontän och en trädgård såväl som en stor grupp av människor
Lima
Restauranger, Shopping och Museer
Spanska kolonialhus, utmärkt mat, musiker i traditionella kläder, underhållning vid havet och fina museer gör Perus huvudstad till en fest för sinnena.

Saker att besöka

 • Plaza de Armas de Lima
 • Plaza San Martin
 • Jirón de la Unión
Salvador som inkluderar en solnedgång, en administrativ byggnad och al fresco-restauranger
Salvador
Stränder, Museer och Levande musik
Åk till avslappnande Salvador och upplev stränder, monument och museer.

Saker att besöka

 • Flamengo-stranden
 • Mercado Modelo
 • Lacerda-hissen