Need Some Inspiration?

Select a Theme
Road Trip
USA

Intro

Roadtrip i USA

USA bjuder på några av världens absolut mest fantastiska platser. Här finns vida slätter, dramatiska berg, ökenlandskap, vackra stränder, vidsträckta skogar ... För att inte tala om alla städer och samhällen. Från minsta by i mellanvästern till de stora städerna med sina imponerande skyskrapor och monument: New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Washington, ja, listan kan göras lång. Amerikanerna själva är kända för att vara trevliga, hjälpsamma och lätta att få kontakt med, och det hör till resans charm när du ger dig ut på en rundresa i USA där du garanterat kommer att uppleva spännande möten med andra människor. Och det stora landet i väst upplevs kanske allra bäst på vägarna. Amerikanerna älskar sina bilar och därför är vägnätet stort och välfungerande, vilket gör att det är oerhört lätt att ta sig runt i USA med bil.

continued

Den enda utmaningen är väl att det är så stort att det är svårt att hinna med allt du vill göra! Välj en del av landet du gärna vill se och planera en ungefärlig rutt. Räkna med en hel del körande i USA men det är ju också en del av själva nöjet. Att kunna vara spontan och stanna till när något intressant dyker upp gör att en roadtrip i USA inte liknar vilken resa som helst. Stanna till på en diner och möt lokalbefolkningen, ta ett dopp i oceanen eller gå på en lyxig restaurang högst upp i en skyskrapa. I sann amerikansk anda är bilen din absolut bästa vän när det gäller att ta sig till såväl de stora turistmagneterna som de gömda pärlorna. En USA-roadtrip är helt enkelt det bästa sättet att uppleva den amerikanska kulturen ”the American way”. Sätt på bilradion, trampa ner gasen och låt äventyret börja.

Top things to Do

Roadtrip i USA – tips på rutter

Route 66 är nog det som de allra flesta tänker på när de får höra orden roadtrip och USA i samma mening. Att följa den legendariska vägsträckan på nära 400 mil, från Chicago till Los Angeles, är ett perfekt sätt att uppleva USA:s hjärta och själ. Påbörja resan i Chicago där du kan ta tillfället i akt att se Sears Towers och Michigansjön. Resan bär vidare mot Missouri, där landmärket The Gateway Arch inte får missas.

Den som är intresserad av legendariska Route 66 och vill veta mer bör planera in ett stopp i staden Clinton, Oklahoma. Här finns The Route 66 Museum, som har en stor samling bilder, artiklar och prylar från vägens historia. Här har man också satsat på att bygga upp en diner, ett flertal garage och fik i klassisk 50-talsstil.

Resan bär vidare mot Texas, och eftersom allting är större här kan köttätaren ta tillfället i akt att äta en äkta, rejäl amerikansk biff på The Big Texan Steakhouse. Route 66 passerar staden Amarillo, känd för sin boskapsskötsel, på vägen mot New Mexico, och här går det att titta på äkta cowboys i arbete.

Ett självklart stopp på din rundresa i USA är staden Santa Fe, som även den ligger i New Mexico. Här kan man exempelvis titta på den speciella arkitekturen och de klassiska adoberna. När din roadtrip i USA längs Route 66 fortsätter mot Arizona finns det flera naturfenomen som inte får missas. Den enorma meteoritkratern mitt i öknen är en av dem. Den så kallade Barringkratern är ungefär 1 200 meter i diameter och har ett djup på 170 meter. Kratern ligger något utanför Route 66, men är väl värd en omväg. I Arizona finns också en av USA:s absolut mest kända sevärdheter, Grand Canyon.

Sista stoppet på vägen är förstås Kalifornien och Los Angeles, som har en mängd sevärdheter att erbjuda. Vägen slutar vid Santa Monica, och där finns både strand och storstad nära till hands.

Den som är mer intresserad av kust än inland väljer kanske hellre att förlägga sin roadtrip i USA till västkusten. Här kan man få en naturupplevelse för livet bara genom att följa kusten från Washington i norr till Kalifornien i söder. Längs vägen passerar man såväl tempererad regnskog som ökenlandskap. Om du börjar din resa i delstaten Washington är Olympic National Park en självklar sevärdhet. Här kan du uppleva täta skogar, havet och bergen på nära håll i en fantastiskt vacker miljö. Man har också chansen att se ovanliga djur som puma och val längsmed kusten, eftersom naturen här i stor utsträckning är skyddad. På vägen genom Washington passerar man fantastiska stränder, dramatisk natur och små fiskebyar som Port Angeles och Grays Harbor. Oregon däremot karaktäriseras nog i första hand av Redwood-skogarna. Här kan man uppleva Avenue of the Giants, där några av de äldsta och största träden på USA:s västkust finns. Den så kallade Pacific Coast Highway längsmed kusten har också andra sevärdheter, som den fantastiska sträckan Big Sur i norra Kalifornien, och för att inte tala om södra Kaliforniens storstäder som Los Angeles och San Diego.

 

Did you know that?

Visste du att …

… världens största träd finns i nationalparken Sequoia i Kalifornien? Trädet, som kallas General Sherman, är 83 meter högt och har en volym på ungefär 1 500 kubikmeter.

… författaren John Steinbeck kallade sträckan Route 66 för ”The mother road” i romanen Vredens druvor?

… vilda åsnor strövar omkring i staden Oatman?

Find things you can do in USA

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Reseböcker och förhandstips i all ära, men det finns inga som vet så mycket om vad du bör äta, vilka hotell som är mysiga att bo på och vilka landmärken du inte får hoppa över, som de som bor på platserna du besöker. Under din roadtrip i USA kommer du ständigt till nya ställen, och genom att lyssna på lokalbefolkningens tips kan du verkligen göra det allra mesta av din resa. Ett lite udda stopp på Route 66 är Catoosa i Oklahoma, där en stor, konstgjord val är ortens stora attraktion. Valen ligger i en gammal swimmingpool och byggdes på 70-talet av lokalbon Hugh Davis som ville ge sina barn något att leka med i poolen. Idag räknas den som en av de mer udda men likaväl populära sevärdheterna längst med Route 66. Färdas du längs den kaliforniska västkusten kanske du besöker San Francisco, och då kan du passa på att bege dig till området Bernal Heights. Dit tar sig gärna lokalbefolkningen för att tillbringa en ledig dag. Man tar sig lättast hit med bil, vilket ju inte är ett problem för den som är på rundresa i USA. I området finns mängder av små butiker, kaféer och restauranger och därifrån får du dessutom en fantastisk utsikt över San Francisco. Besöker du Santa Fe bör du prova på att äta en frukostburrito, som enligt utsago ska ha blivit fulländad i staden. Din burrito fylls vanligtvis med ägg- eller tofuröra, potatis och bacon eller korv och den täcks av ost och grön eller röd chilipeppar. Vill du ha både grön och röd chili beställer du en ”Christmas”, så låter du precis som en lokalinvånare.

Att tänka på när du vill göra en roadtrip i USA

Om du vill göra en rundresa i USA är det viktigt att planera din resa i god tid för att undvika att kostnaderna drar iväg. Lägg tid på att leta upp billiga boenden på vägen, och kolla också upp vad det kostar att hyra bil. Många uthyrningsfirmor har speciella regler för vilka de hyr ut till, vilket kan vara viktigt att tänka på. Om du är under 25 år kostar det ofta extra att hyra en bil. Om ni är flera som reser är det också viktigt att dela upp körningen så att inte bara en person kör hela sträckan – detta för att öka säkerheten på vägarna både för er i bilen och för andra på vägen. Kontrollera också vad som gäller med försäkringar och om du behöver extra skydd under din roadtrip i USA.