Meddelande om covid-19: Resekraven ändras snabbt, inklusive reglerna om tester för covid-19 före avresa och karantän vid ankomst.

Biluthyrning i Norge

Jag har en rabattkod

Sök bland fler än 1 000 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Medlemmar sparar 10 % mer på utvalda hotell, hyrbilar och semesterboenden. Registrera dig idag.

Gratis avbokning på de flesta boenden. Eftersom vi förstår vikten av flexibilitet.

Oavsett om du planerar en semester eller en tjänsteresa är det mycket användbart med en hyrbil i Norge. Med en hyrbil tar du dig fram snabbt och smidigt, du kommer precis dit du ska och får dessutom njuta av de vackra norska vyerna.

Norge är inte nödvändigtvis ett land många associerar med en klassisk road trip, vilket är synd eftersom landet har 18 nationella turistvägar på totalt nästan 200 mil. Dessa är utnämnda för sin vackra natur och turistvänliga infrastruktur med utkikspunkter och rastplatser.

Varför inte hyra en bil i Norge och följa dramatiska Geiranger-Trollstigen över berg och längs fjordar? Kanske vill du se den riktigt vilda naturen och de magiska norrskenen i norra Norge kring Lofoten. Naturligtvis finns det också gott om möjligheter att åka runt och besöka städer som Stavanger och Bergen. När du följer Ryfylke turistväg ser du gröna kullar, kala fjäll och mäktiga vattenfall endast ett par mil från storstaden.

Får du hyra bil i Norge?

För att hyra bil i Norge måste du ha fyllt 18 år och ha ett körkort som är godkänt i Norge. Ditt körkort är automatiskt godkänt om det är utfärdat i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, det vill säga i ett EU-land, i Norge, på Island eller i Liechtenstein. Är ditt körkort utfärdat i ett annat land behöver du dessutom en godkänd översättning av körkortet, ett så kallat internationellt körkort.

Din hyrbil i Norge

Det är en god idé att boka din hyrbil på den flygplats där ditt flyg anländer. Din bil väntar då på dig, och du kan snabbt och enkelt ta dig vidare ut på ditt norska äventyr. När du hyr bil i Norge med någon av våra samarbetspartner både hämtar och lämnar du bilen med full tank. På så sätt blir det inga dolda kostnader.

Eftersom norska betalvägar ofta är automatiserade kan det vara en god idé att fråga ditt hyrbilsbolag hur de sköter dessa avgifter.

Köra bil i Norge

Norska trafikregler är mycket lika de svenska, och liksom Sverige anses Norge ofta vara ett av världens tryggaste länder för bilister.

Om du reser med barn under 135 centimeter måste barnet sitta i en godkänd bilbarnstol. En bakåtvänd bilbarnstol får, liksom i Sverige, inte placeras i framsätet. Barn som är mellan 135 och 150 centimeter långa får lov att använda ordinarie bilbälte, men måste då sitta på en bilkudde.

I Norge gäller alltid högerregeln om skyltar inte anvisar annat. Detta innebär att du ibland måste lämna företräde till en bil som kommer från höger även om du kör rakt framåt på en större väg. Parkeringsplatser och utfarter är undantagna från högerregeln. Liksom i Sverige har fotgängare vid övergångsställen företräde över annan trafik. Som i Sverige bör du vara uppmärksam på eventuellt vilt när du passerar skogiga partier, särskilt i grynings- och skymningstid.

Det finns förhållandevis många betalvägar i Norge. Dessa finner man framförallt runt större städer som Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim. Även tunnlar och broar kan vara avgiftsbelagda.