Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Kroatien som sista minuten-destination

  Kroatien är ett besöksmål som på senare år expanderat enormt i många resefanatikers ögon. Förståeligt, med tanke på det kristallklara glittrande vattnet, de borgliknande städerna och familiärt genuina, men samtidigt spännande exotiska, kulturen. Kroatien passar extra bra som destination för sista minuten-resan, då landets alla skillnader och kontraster är lämpligt lättillgängliga för den nyfikne utforskare som känner sig manad att ta sig an ett fascinerande land vid Medelhavet.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Kroatien

  Kroatien är ett land med mycket att ge. Med en kust där den ena genuina fiskebyn avlöser den andra, varvat med ståtligt utbredda vindistrikt, mängder av barnvänliga badorter, rungande nattliv och en storartad shopping finns det inte mycket som sista minuten-resenären kan tänkas sakna. Trots att det inte är särskilt många år sedan Kroatien befann sig i politisk obalans så är det ingenting som någon hade kunnat gissa idag, då landet numera anses vara en av de säkrare platserna som du kan välja att resa till.

  Dubrovnik, beläget alldeles i den sydligaste delen av landet, drabbades hårt under kriget men har idag nästan helt återställts till ett arkitektoniskt och kulturellt centrum med mycket liv och många besökare. Längst inne i stadens hjärta trängs pampiga katedraler med slingrande gator och andra imponerande byggnader, som exempelvis Sankt Blasius kyrka. Strosa förbi Onofrios häpnadsväckande fontäner, stanna till och betrakta folklivet på ett trevliga torg eller följ stråket längs den storslagna ringmur som löper runt hela staden. Då detta mixas med en natur lik den kring franska rivieran, jämförs staden och dess omgivningar inte sällan med ett paradis. Den största staden i Kroatien, och landets huvudstad, är Zagreb. Även denna stad prisas världen över för sin fantastiska arkitektur och idylliska atmosfär, och även här finns många alternativ och aktiviteter, oavsett om du planerar en romantisk helg för två eller en familjesemester med hela familjen.

  Landet erbjuder, utöver det som är nämnt ovan, mängder av läckerheter för gourmeten. Med specialiteter som osten paski sit från Pag, den milt kryddade köttfärsbiffen cevapcici som är karaktärisktisk för Kroatien och paprikaröran aivar som äts som tillbehör, kommer matkulturen inte att göra dig besviken. Söker du dig till Kroatien för att njuta av stränder vita som mjöl och vatten glittrande turkost, så är Markarska en bra destination att vända blicken emot. Även där kan du naturligtvis hitta kultur och historia, och det är precis denna övergripande variation som gör Kroatien till en bra plats för en sista minuten-resa.

  Språk

  Trots att en del av invånarna, främst på ön Istria, har italienska som modersmål är det officiella språket kroatiska. De allra flesta talar även engelska, och det går därför bra att använda det som turist.

  Klimat

  Kroatiens inland har ett rätt typiskt klimat där vintrarna är kalla och snöiga, medan somrarna är behagligt varma. Vid kusten råder medelhavsklimat, med mildare vintrar och varmare somrar än resten av landet.

  Valuta

  I Kroatien handlar man med kuna, HRK, och 1 HRK motsvarar ungefär 1,25 SEK. Uttagsautomater finns det gott om och man de allra flesta butiker och restuauranger mottar betalning med Visa och Mastercard.

  Visum

  Visum är inte nödvändigt för den svenska medborgaren som planerar att stanna i mindre än 3 månader. Det kan ändå vara klokt att kolla upp eventuella förändringar innan du åker. Ta kontakt med den kroatiska ambassaden för mer information.